EAT

Plantaardige voeding beschermt hart

Gezonde vetten

Last Updated on: 9th oktober 2023, 10:50 am

Mensen die meer plantaardige producten eten dan dierlijke voedingsmiddelen verlagen de kans op overlijden als gevolg van een hartziekten. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Imperial College London.

Uit het onderzoek onder meer dan 450.000 Europeanen bleek dat de mensen bij wie het voedingspatroon voor ongeveer zeventig procent uit plantaardige producten – hele granen, peulvruchten, groenten, fruit en noten – bestond, de kans op overlijden als gevolg van een hartziekten kleiner was.

De kansverhouding was twintig procent lager dan bij mensen die meer dan vijftig procent dierlijk aten. In deze laatste categorie voedingsmiddelen vallen onder andere vlees, vis, zuivel en eieren.

Plantaardig

“De resultaten bewijzen niet dat plantaardig voedsel alle lof verdient”, aldus hoofdonderzoeker Camille Lassale. Het onderzoeksteam hield rekening met een aantal factoren waaronder gewicht, beweeggewoonten en opleidingsniveau. “Toch is het lastig om het semi-vegetarische voedingspatroon aan te wijzen als de oorzaak van de daling in het aantal sterftegevallen.”

De bevindingen zijn wel in lijn met veel eerder uitgevoerd onderzoek.

Lassale: “Dit zijn geen revolutionaire resultaten. De boodschap is heel simpel: vervang wat vlees, eieren en zuivel met peulvruchten, noten en groenten.” Vis is volgens de onderzoeker een andere verhaal. Vette vissoorten bevatten omega-3-vetzuren en zijn een goede vervanger voor rood vlees.

Onderzoek

Lassale presenteerde de resultaten van het onderzoek op een bijeenkomst van de American Heart Association in Baltimore. De studie is gebaseerd op de gegevens van 450.000 volwassenen tussen de 35 en 70 jaar. In de 13 jaar na de start van de studie overleden ruim 5000 deelnemers als gevolg van een hartziekte of beroerte.

Bron: Nu.nl & Gezondheidsnet

Aansluitend ook lezen:

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl