EAT

Goed nieuws voor Koningsdag: ‘Beetje wijn drinken houdt nieren gezond’

Is rode wijn gezond?

Last Updated on: 9th april 2016, 11:22 am

Af en toe een glaasje wijn drinken helpt de nieren gezond houden. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Colorado. ‘Beetje wijn drinken houdt nieren gezond’ De onderzoekers analyseerden data uit de National Health and Nutrition Examination, een studie waaraan tussen 2003 en 2006 bijna zesduizend mensen deelnamen. Ongeveer duizend deelnemers hadden een chronische nierziekte. Chronische nierziekten verhogen het risico op hart- en vaataandoeningen.

Daarom bekeken de onderzoekers of matig alcoholgebruik bij mensen met problemen aan de nieren het risico op hart- en vaatziekten verkleint en of matig alcoholgebruik bij gezonde mensen de nieren gezond houdt.

Risico

“Degenen met gezonde nieren die wat minder dan een glas wijn per dag dronken, bleken 37 procent minder risico te lopen op het ontwikkelen van een chronische nierziekte dan mensen die helemaal geen wijn dronken”, zegt Tapan Mehta. “Deelnemers met een chronische nierziekte die minder dan een glas wijn per dag dronken, hadden 29 procent minder kans op hart- en vaatproblemen dan mensen die helemaal geen wijn dronken.”

Polyfenolen

Een kleine hoeveelheid wijn drinken, lijkt dus de nieren en het hart te beschermen. Waarom wijn dat effect heeft, is nog niet zeker. Mogelijk heeft het te maken met de polyfenolen in wijn, stoffen die ontstekingsremmend zijn en als antioxidant werken.
De onderzoekers benadrukken dat het om gematigde wijnconsumptie gaat, er waren te weinig deelnemers die dagelijks meer dan twee glazen wijn dronken om iets te kunnen zeggen over het effect van meer wijn drinken. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Amerikaanse National Kidney Foundation.

Bron: Gezondheidsnet | Via Nu.nl

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl