Last Updated on: 4th november 2022, 09:24 am
De grapefruit en afvallen
Niet iedereen is een fan van grapefruits, de smaak is een combinatie van bitter en zuur en daar moet je echt van houden. Ik weet nog dat wij vroeger thuis de grapefruit doopte in kristalsuiker….. Lekker, maar weg is het gezonde gevoel en dan heb ik het nog niet eens over afvallen…
De vrucht is een kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes. Wist je al dat een grapefruit bevat maar liefst de helft van de dagelijkse hoeveelheid vitamine C, ook een goede reden om de grapefruit toe te voegen aan je eetpatroon. Maar helpt grapefruit bij afvallen? We gaan het verder uitzoeken!
Naringenine, belangrijk stofje!
De bittere smaak van de vrucht wordt veroorzaakt door de stof Naringenine. De stof behoort tot de groep Fytonutriënten. Naast de bittere smaak heeft de stof een nog veel belangrijkere functie, namelijk het stimuleren van de vetverbranding. Naringenine reageert op vetmoleculen die door de stof sneller zullen verbranden. Ook je stofwisseling versnelt, hierdoor gaat je lichaam het vet verbranden in plaats van het opslaan als energiereserve. Dat is één van de redenen dat grapefruits ook helpen bij het afvallen.
Voordelen van grapefruit
Een grapefruit heeft veel voordelen die je kunnen helpen om af te vallen. Lees hier welke voordelen de grapefruit voor jou kan hebben.
De grapefuirt bevat weinig calorieën
Een grapefruit bevat nog geen 100 calorieën en is daarom één van de fruitsoorten met de minste calorieën! Daarnaast zit er ook veel vitamine C en A in. Deze vitaminen
zorgen ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt. Vitamine C gaat bacteriën en schadelijke stoffen tegen en vitamine A zorgt ervoor dat je geen infecties en ontstekingen oploopt.
Bevat veel antioxidanten
Lycopeen kan het risico op diverse soorten kanker verlagen.
Je bloedsuikerspiegel blijft in balans
Door regelmatig grapefruits te eten voorkom je dat de cellen in je lichaam minder gevoelig worden door insuline. Insuline regelt veel processen in je lichaam waaronder je bloedsuikerspiegel. Als je cellen minder gevoelig worden voor insuline, dan stijgt je bloedsuikerspiegel. Dat is geen gezond gevolg en het kan zelfs leiden tot diabetes type 2.
Kleinere kans op nierstenen
Je nieren filteren alle afvalstoffen in je lichaam. Soms kan het gebeuren dat de afvalstoffen stenen vormen. Het citroenzuur in grapefruits verkleint de kans dat dit gebeurt.
Goed voor je hart
In de grapefruit zit een belangrijk mineraal voor je hart, namelijk kalium. Dit mineraal zorgt ervoor dat je hart gezond blijft. Het voorkomt dat je een te hoge bloeddruk krijgt of een te hoog cholesterol.
Recepten met Grapefruit
Nu je weet hoe goed grapefruits voor je zijn, wil je wellicht nog weten hoe je ze kunt bereiden. Ik eet een (rode) grapefruit het liefste op mijn nuchtere maag, lekker rustig zitten en oppeuzelen. Maar is je dat even te heftig dan heb ik hier een paar ideetjes voor je.
Recept #1: Smoothie
- Ingrediënten:
100 ml biologische wortelsap (of vers geperst in een sapmachine)
1 grapefruit
1 cm gember
Een fruitstuk naar keuze, bijvoorbeeld: een banaan, een appel, 100 gram blauwe bessen
- Benodigdheden:
Blender
Snijplank
Snijmesje
Rasp
- Bereidingswijze:
- Schil de grapefruit en snijd in stukken.
- Schil de gember en rasp het stukje boven de blender.
- Snijd het extra stuk fruit in stukjes als dat nodig is.
- Doe alle ingrediënten in de blender en zorg dat alles goed geblend wordt.
- Verdun het eventueel nog met wat extra sap of water.
Recept #2: Als fris sapje
- Ingrediënten voor 4 glazen (of een grote kan)
1 grapefruit
1 handje munt
1 citroen en/of limoen
(Bron)water en ijsblokjes
- Bereidingswijze:
- Boen de buitenkant van de (het liefst biologische) citrusvruchten goed schoon.
- Snij ze in parten en verdeel ze over de glazen of in een mooie waterkan.
- Stop de munt erbij en vul aan met water.
Recept #3: Salade
- Ingrediënten voor 4 porties:
200 gram gemengde sla
2 grapefruits
2 eetlepels extra vergine olijfolie
1 rijpe avocado
1 theelepel honing
Een handje walnoten
Peper en zout
- Benodigdheden:
Kom waar de sla in kan
Kommetje voor het grapefruitsap
Snijplank
Snijmesje
- Bereidingswijze:
- Maak de sla schoon met water en giet het af. Zodra het zo goed als droog is, doe de sla in een kom.
- Schil de grapefruit boven een kommetje. Zo vang je al het lekkere sap dat vrijkomt. Het sap is namelijk de basis voor je dressing. Haal de partjes los van elkaar en doe deze bij sla.
- Schil de avocado en snijd de avocado in dunne plakjes en doe deze bij de sla. Je kan de plakjes dan ook nog door de helft snijden als je dat fijner vindt.
- Voor de dressing: Voeg het opgevangen grapefruitsap samen met de honing en de olijfolie. Breng de dressing nog wat op smaak met peper en zout.
- Meng de dressing met de salade.
- Besprenkel de sla met een handje walnoten.
Ik lees in je blog iets tegenstrijdigs over het effect op je nieren. Uit een ander groots opgezet wetenschappelijk onderzoek las ik een heel andere conclusie:
“Weken achter elkaar grapefruits eten is geen goed idee. In grote epidemiologische studies blijkt het dagelijks eten van grapefruit de kans op niersteen te verhogen. De kans op niersteen groeit als je a. veel calcium binnenkrijgt en tegelijkertijd b. veel eiwit binnenkrijgt en tegelijkertijd c. veel organische zuren zoals oxaalzuur binnenkrijgt.”
Het lastige met dit soort onderzoeken is dat er weinig over terug te vinden is. Weet je de bron van dit onderzoek misschien? Ik kan er zelf alleen op een fitnessforum iets over terug vinden maar dat is precies de tekst die jij ook vermeld, dus ook niet veel meer. En dan hebben ze het specifiek over sporters die extreem veel eiwitten gebruiken.
Mijn mening is dat overal waar té voor staat niet aan te raden is. Dus ook met gezond eten kun je ongezond bezig zijn. Zelfs van teveel water kun je dood gaan…