EAT Foodfeiten

Notenpasta versus pindakaas

Last Updated on: 3rd februari 2023, 12:34 pm

Waarschijnlijk ontbreekt er in jouw keukenkastje ook geen pindakaas. Pindakaas is zo geïntegreerd in het vaste broodbeleg dat het haast ondenkbaar is dat iemand er niet van houdt. Mocht je nog nooit in een natuurwinkel zijn geweest dan ben je je er misschien niet bewust van dat er nog veel meer soorten notenpasta’s zijn die heel lekker maar vooral ook heel gezond zijn. 

Denk dan aan cashewnotenpasta, amandelpasta en gemixte soorten notenpasta, inmiddels winnen die het aan populariteit. Niet in de laatste plaats omdat ze super gezond zijn. Deze pasta’s zijn allemaal van pure noten gemaakt in tegenstelling tot pindakaas wat alleen maar uit pinda’s bestaat. En pinda’s vallen niet onder de gezonde noten, dat zijn peulvruchten. Ook een reden waarom mensen die een Paleo dieet volgen geen pindakaas eten maar wel notenpasta’s.

Persoonlijk ben ik helemaal weg van notenpasta’s! Heerlijk van smaak, vullend en ook nog goed voor me. Enkele favorieten van mij zijn: Pompoenpittenpasta en Pistachepasta. De prijs van een pure notenpasta is vaak wel hoger dan van pindakaas  maar het smaakt zoveel puurder en gezonder dat het mij wel waard is.
Ik eet het graag op een speltcracker of rijstwafel, het liefst met wat plakjes banaan, maar als snack een lik pasta op een stuk appel of met een grote dadel is ook erg lekker.

Notenpasta versus pindakaas
Notenpasta met…

Voor de pindakaas fans heb ik de ingrediënten vergeleken van pindakaas en amandelpasta.

Amandelpasta is iets gezonder dan pindakaas omdat het meer vitamines, mineralen en vezels bevat. Amandelpasta is daarom een voorloper als je naar het vitamine- en mineralengehalte kijkt. Het bevat bijna drie keer zoveel vitamine E, tweemaal zoveel ijzer en zeven keer zoveel calcium als pindakaas. Pindakaas bevat ook vitaminen en mineralen onder andere vitamine E, calcium en ijzer maar er zit niet zoveel in als bij amandelboter. Zowel pindakaas als amandelboter bevatten een gezonde dosis kalium, biotine, magnesium en zink. 

Pindakaas en notenpasta bevatten ook vezels welke je sneller een vol gevoel geven, waardoor je een gezond gewicht kunt behouden. Het helpt ook om je cholesterol te verlagen. Gelukkig bevatten alle noten vezels. Als het gaat om vezelgehalte, komt amandelpasta beter uit de vergelijking met pindakaas. Twee eetlepels amandelpasta bevat ongeveer 3,3 gram vezels, terwijl 2 eetlepels pindakaas slechts 1,6 gram bevat.

Amandelpasta bevat veel minder koolhydraten dan pindakaas (noten = eiwitten, peulvruchten = koolhydraten)

Daarnaast is het ook super gezond om noten of notenpasta’s te consumeren. Onderzoek studies hebben keer op keer aangetoond dat mensen die regelmatig noten of notenpasta’s in hun dieet opnemen, minder snel hart- en vaatziekten of diabetes type 2 hebben dan mensen die niet regelmatig noten eten. Onderzoek suggereert ook dat regelmatige consumptie van noten niet bijdraagt ​​aan obesitas, ondanks het feit dat noten veel calorieën bevatten. 

Op een strikt voedingskundige basis is amandelpasta gezonder dan pindakaas, maar slechts een beetje. Maar kijk je naar de voordelen van noten eten vergeleken met pinda’s dan is een notenpasta zeker een betere keuze. 

Mocht je toch de smaak van pindakaas prefereren kies dan voor een biologische variant. Veel gewone merken van pindakaas zitten vol rommel! Helaas vermengen sommige merken hun pindakaas met suiker, fructose-glucosestroop, zout en gehydrogeneerde plantaardige oliën. En pas op voor de vetarme pindakaas die zijn vaak de ergste. 

Vergeet ook bij de ​​notenpasta niet om goed het etiket te lezen en te kiezen voor eentje die geen toegevoegde suikers, gedeeltelijk geharde oliën of transvetten of kunstmatige ingrediënten bevat. Het etiket moet slechts één ingrediënt bevatten: “noten” of “amandelen” (en misschien een snufje zout).

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl