Smoothie recepten
EAT

Groene Superfood smoothies: gezond, lekker en toch afvallen!

Mijn manlief houdt ontzettend van zijn salades tussen de middag. Hij gooit van alles in een kom en maakt er altijd een feestje van. Voor mij is zo’n salade echter een nachtmerrie, ik zit het tijden te herkauwen terwijl ik me afvraag waarom ik dit toch in hemelsnaam eet.

Smoothies bleken voor mij een uitkomst. Ik kan de juiste balans tussen groente, fruit, eiwitten en vetten vinden en toch iets eten wat ik lekker vind. Na heel wat experimenteren heb ik een perfecte samenstelling gevonden waarbij er ook genoeg afwisseling is om het lekker te houden.

Waarom voor groene groenten kiezen?

Een smoothie met mango, gember, avocado en yoghurt is ook heel lekker en gezond. Toch kies ik voornamelijk voor groente smoothies. Groene bladgroenten zijn namelijk een belangrijke bron van eiwit, vitaminen, vezels, anti-oxidanten en mineralen. Juist die groenten zorgen voor een detox effect, waardoor je je snel fitter en gezonder gaat voelen.

Superfoods tegen hormoonschommelingen en insuline piek

superfood smoothies

Het belangrijkste kenmerk van superfoods is dat ze zeer rijk aan vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen zijn. De bekendste superfoods die ik gebruik: Maca, Gojibessen, Chiazaad, Hennepproteine en rauwe cacao.

Macapoeder komt van de Macawortel en smaakt wat nootachtig. Lekker in combinatie met rauwe cacao. Maca staat bekend om verbetering van het geheugen, bestrijding van depressie, en verhoging van het libido. Dat laatste komt omdat Maca een adaptogeen is. Een adaptogeen is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering én een betere balans van de productie van onze eigen hormonen. Aangezien ik veel last van hormoonschommelingen heb, ben ik dit gaan gebruiken en ik ben enthousiast!

Gojibessen zijn zeer rijk aan antioxidanten en hebben niet alleen ontsteking- en bacterieremmende maar ook schimmeldodende eigenschappen. Verder hebben ze een hele hoge voedingswaarde, wat interessant is wanneer ik een smoothie als lunch nuttig. Ik krijg dan wel voldoende calorieën binnen.

Chiazaden zijn rijk aan omega-3 vetzuren, alfa-linoleenzuur, vezels, proteïnen, calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat je met het eten van chiazaad de bloedglucosewaarden en systolische bloeddruk significant kunt verlagen. Vooral de bloedglucosewaarden is interessant voor mensen die hun insulinepiek onder controle willen houden (heeft ook effect op hormoonbalans), daar gebruik ik chiazaad voor.

Hennepproteine is een gecondenseerde plantaardige eiwitbron, met meer dan drie en een half gram eiwit per eetlepel, en bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een compleet eiwit is. Ik gebruik het dus om voldoende eiwitten in mijn smoothie te hebben. Voldoende eiwitten zorgen voor vetafbraak .

Rauwe cacao is een ideaal superfood omdat het niet alleen enorm lekker is, het zit ook vol vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren die je langdurig een verzadigd gevoel geven en het humeur en de concentratie verbeteren. Het is vooral lekker door je smoothie.

Zo maak je de perfecte smoothie!

Mijn groene smoothie bestaat uit 6 basisonderdelen:

  1. 40% fruit, bijvoorbeeld: rood fruit, banaan, mango, appel, kiwi, peren.
  2. 60 % groene groente, bijvoorbeeld: verse bladspinazie, boerenkool, broccoli, bleekselderij, Romeinse sla, verse munt.
  3. Vetten: avocado (let op is ook fruit!), macadamia noten, amandelen, pijnboompitten.
  4. Eiwitten: zitten ook in noten en groene groenten, ik gebruik daarnaast ook henneppoeder.
  5. Superfoods: maca, gojibessen, chiazaad, hennepproteine en rauwe cacao.
  6. Vocht: water, verse sinaasappelsap (let op is fruit en verhoogt je insulinepiek!), of kokoswater, of amandelmelk.

Zelf vind ik het belangrijk dat ik naast genoeg voedingsstoffen, ook genoeg calorieën binnenkrijg. Ik wil niet dat mijn lichaam in de spaarmodus gaat. Ik voeg daarom bewust ook voldoende vetten en eiwitten toe. Houd je deze verhouding aan, dan heb je de perfect samengestelde smoothie voor een evenwichtige lunch of zelfs als avondeten.

Een paar lekker smoothies

blender smoothie

Voor het maken van mijn smoothie gebruik ik deze makkelijke Bulletblender. Ik kan alles er direct ingooien en naderhand met een rietje als beker gebruik, ideaal!

Verse bladspinazie smoothie: Halve avocado, 3 handjes bladspinazie, half handje blauwe bessen, 1 glas verse jus, halve banaan, 1 eetlepel macapoeder, 1 eetlepel hennepproteïne, en nog wat water.

Munt en peer smoothie: handje pijnboompitten, 2 rijpe peren, 5 bladeren boerenkool, 4 takjes verse munt, 1 el rauwe cacao, 1 el maca, 2 glazen water.

Kokossmoothie: halve banaan, halve avocado, handje blauwe bessen, 3 handjes verse bladspinazie, 1 glas kokoswater, 1 glas water, wat gojibessen en el maca.

Lekker experimenteren wat bij jou past

Eigenlijk moet je vooral experimenteren om erachter te komen wat bij jou past. Zoals je ziet gebruik ik veel maca, maar misschien gebruik jij liever een ander superfood. Dat geldt ook voor fruit en groenten, zolang je de verhoudingen in het oog houdt is het allemaal goed. En wat zul je je gezond en fit voelen na een weekje!

Bewaren

Bewaren

Over de auteur

Majella Loef

Met een jong gezin, energiek werk en een drukke man met eigen bedrijf is het soms lastig de balans te vinden voor je gezondheid. Ik probeer me door het woud aan gezond en ongezond eten, sport en alle vitamines en superfoods een weg te vinden. Hier lees je mijn ontdekkingen en ervaringen op het gebied van gezond leven.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken