LIFE

Hoe houd jij jouw ogen gezond?

Last Updated on: 2nd november 2017, 07:51 pm

Denk jij wel eens aan het verzorgen van je ogen? En ik heb het dan niet alleen over make-up eraf halen.  Het is belangrijk om je ogen goed te blijven verzorgen want je hebt maar één paar ogen waar je het je hele leven mee moet doen! De verzorging alleen is niet alles, je kan je ogen ook gezond houden door de juiste voeding. Om gezonde ogen te hebben hoef je maar te letten op een paar dingen!

De belangrijkste voedingsstoffen

Antioxidanten
Vitamine A is onder andere een erg belangrijke antioxidant voor je ogen. deze vitamine zorgt ervoor dat de druk op de zenuwen in je ogen vermindert worden. Dit is erg van belang, aangezien de oogzenuwen het tegenwoordig zwaarder hebben met alle computerschermen en telefoons. Ook vitamine C en E zijn belangrijk bij het gezond houden van het weefsel en de cellen van je ogen.

Omega-3
Omega-3 voorkomt dat je droge ogen krijgt. Deze essentiële vetzuren zijn dan ook niet voor niks een belangrijk onderdeel van de voeding voor baby’s en kinderen.

Zink
Zink helpt bij het opnemen van vitaminen, deze helpt dus mee om die belangrijke antioxidanten voldoende binnen te krijgen.

Bètacaroteen
Deze antioxidant is echt het benoemen waard, want het speelt een grote rol bij de gezondheid van je ogen. Door voldoende Bètacaroteen tot je te nemen vermijd je droge ogen.

Luteïne en zeaxanthine
Volgens onderzoek is bewezen dat deze twee chronische aandoeningen een de ogen verminderen/voorkomen. Zeg maar gedag tegen het idee van een leesbril, want luteïne zorgt er ook voor dat je ogen langer scherp blijven!

Wat moet je dus eten voor gezonde ogen?

 • Bladgroenten
 • Boerenkool
 • Verse peterselie
 • Vette vis
 • Bosbessen
 • Noten
 • Tomaten
 • Maïs
 • Eidooiers
 • Kiwi
 • Groene en gele paprika
 • Oranje! Zoals mango, sinaasappelen en jawel, wortels 🙂

Wanneer kans op ongezonde ogen

Ongezonde ogen kunnen ontstaan door veel factoren. Als je veel van de onderstaande kenmerken herkent, is de kans groot dat je ogen op dit moment ongezond zijn.

 • Veel in aanraking met UV-stralingen
 • Oude gezichtsproducten (oude mascara’s irriteren bijvoorbeeld je ogen)
 • Veel bezig met digitale schermen (TV, telefoon, computer, etc.)
 • Jeukende en/of droge ogen
 • Eet teveel suiker en zout
 • Niet zorgvuldig omgaan met contactlenzen

4 tips voor gezonde ogen

#1 Eet gezond
Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen stimuleer je de gezondheid van je ogen. Door meer van de belangrijkste voedingsstoffen te eten voelt je lichaam zich gezonder en dus je ogen ook.

#2 Zorg goed voor je ogen
Het is belangrijk om je ogen goed te verzorgen. Veel mensen hebben last van droge ogen, waar je erg last van kan hebben. Op oogzorg-producten.nl vind je veel producten die je helpen om gezonde ogen te krijgen. Door je ogen goed te verzorgen met de juiste producten zullen je ogen minder geïrriteerd raken en goed functioneren als gezonde ogen!

#3 Geef je ogen een pauze
Zit je voor je werk de hele dag achter een beeldscherm geef dan je ogen geregeld een kleine pauze. Neem een rustpauze door even 5 á 10 minuten niet naar een scherm kijken. Haal wat drinken voor jezelf of kijk even naar buiten, maar neem in ieder geval even een break.

#4 Check je oogproducten
Ogen raken snel geïrriteerd. Oude mascara’s, make-up penselen die niet vervangen worden, contactlenzen die niet goed schoongemaakt worden, dit zijn allemaal kenmerken waar je ogen last van kunnen krijgen. Kijk daarom de producten die je rondom je oog gebruikt goed na of ze nog schoon zijn en niet aan vervanging toe zijn.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl