Gezondheid Inspiratie

Hoe komt het dat getrouwde mensen langer leven?

Hoe komt het dat getrouwde mensen langer leven
Het is een stelling die je wel vaker hoort: gehuwde mensen leven langer. Het lijkt wel logisch, omdat de mens een sociaal wezen is en niet graag eenzaam is.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Als gehuwd persoon heb je veel vaker iemand om je heen die je gezelschap houdt dan als alleenstaande. Bovendien leef je als getrouwde man of vrouw onder één dak met iemand die naar je omkijkt en voor je kan zorgen bij ziekte of persoonlijke problemen. Wil je het fijne ervan weten? We vertellen je hier meer over de relatie tussen getrouwd zijn, gezondheid en een langer leven.

Gehuwden worden het oudst

Uit onderzoek van het CBS blijkt het inderdaad: heren die 50 jaar zijn en die getrouwd zijn leven maar liefst 4 jaar langer dan mannen die ongetrouwd door het leven gaan. Bovendien worden ze gemiddeld 3 jaar ouder dan mannen die ooit gescheiden zijn. Het is dus echt waar: getrouwde mensen leven langer. Bij vrouwen is de invloed op de levensverwachting wel wat minder sterk: een vrouw van 50 jaar leeft doorgaans 2 jaar langer dan een vrouw die ongehuwd of gescheiden is. Ook wordt een getrouwde vrouw circa 2 jaar ouder dan vrouwen waarvan de man is overleden. Het voordeel van een huwelijk is dus voor mannen vaak groter dan voor vrouwen.

Getrouwde mensen leven vaak gezonder

Dat mensen die niet in het huwelijksbootje zijn gestapt minder oud worden, heeft vaak te maken met hun levensstijl. Zo komen slechte gewoontes als roken, drinken en ongezond eten meer voor bij ongehuwde mensen en mensen die een scheiding hebben meegemaakt. Het huwelijk heeft als het ware een beschermende werking op de gezondheid. Hierdoor hebben gehuwde mensen vaak een lager BMI en minder kans op hart- en vaatziekten. Ook sociale motieven spelen een rol. Vooral mannen profiteren er namelijk van dat zij een luisterend oor krijgen van hun partner, als ze het moeilijk hebben. Vrouwen hebben vaak meer sociale contacten dan mannen en hebben daarom minder voordeel van de sociale steun van hun partner.

Een andere reden dat getrouwde mensen gezonder leven, is dat vrouwen vaak bewuster met hun gezondheid bezig zijn dan mannen. Zij brengen deze positieve invloed over op hun partner, die dus automatisch meeprofiteert van een gezondere manier van leven. Een huwelijk zorgt vaak voor stabiliteit, en mensen zijn meer gemotiveerd om gezonde keuzes te blijven maken als ze een stabiele relatie hebben dan wanneer ze er alleen voor staan. Een kanttekening bij de stelling dat getrouwde stellen gezonder zijn dan mensen zonder partner, is dat mensen met een slechtere gezondheid mogelijk meer moeite hebben om een huwelijkspartner te vinden.

Economische stabiliteit en mooie herinneringen

Nog een reden waarom getrouwde mensen langer leven, is dat het vaak economisch voordeliger is om samen te zijn. Vanwege de toegenomen zelfstandigheid van vrouwen telt deze economische factor tegenwoordig wel wat minder dan vroeger. Wat in ieder geval belangrijk is voor getrouwde stellen, is dat ze in hun huwelijksjaren veel gezamenlijke herinneringen opbouwen. Zo is de trouwdag, die je vaak beleeft met je beste vrienden en familie, voor veel mensen een absoluut hoogtepunt, waar ze goede herinneringen aan hebben. De foto’s van het bruidspaar in een prachtige trouwjurk en een stijlvol trouwpak worden zorgvuldig bewaard in een mooi album. Getrouwde stellen beleven elke keer als ze de trouwfoto’s bekijken opnieuw dat geluksgevoel van toen, en dat is heel goed voor je gezondheid![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl