Cardio MOVE Sport feiten

Wat is jouw BMI? Start met een trainingsschema op maat!

BMI formule

Last Updated on: 23rd maart 2020, 08:20 pm

Bijna iedere kent de BMI formule wel. Dit is een formule waarmee je eenvoudig kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt of misschien overgewicht of ondergewicht hebt. Deze formule staat gratis op het internet en kun je zo invullen als je je leeftijd,  lengte in centimeters en gewicht in kilogram weet. De Body Mass Index (BMI) is een formule voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.

Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25, wanneer dit je BMI is heb je dus een gezond gewicht. Als je BMI lager is dan 18,5 heb je ondergewicht en zul je op een gezonde manier moeten aankomen. Een BMI van tussen de 35 en 30 betekent dat je overgewicht hebt, het is gezonder voor je lijf als je probeert af te vallen. Een BMI van boven de 30 betekent dat je ernstig overgewicht hebt en serieuze risico’s loopt op gezondheidsproblemen.

Aankomen bij ondergewicht

Als je ondergewicht hebt is het verstandig om wat aan te komen, dit is gezonder voor je lichaam en loop je ook minder gezondheidsrisico’s. Aankomen kun je op twee manieren doen. Je kunt aankomen in spiermassa, maar ook aankomen in vetmassa. Het beste is een combinatie van beide en daarvoor zul je meer moeten eten én bewegen. Let wel op dat je genoeg eet, want door de extra beweging zul je juist meer moeten eten. Je energiebalans moet iedere dag positief zijn. Dit betekent dat je iedere dag meer energie moet binnen krijgen dan dat je dagelijks verbruikt.

Een handige manier om aan te komen op een gezonde manier is het drinken van de bekende nutridrink drankjes van de apotheek en ook te koop bij verschillende drogisterijen. Deze drankjes smaken lekker en zorgen voor extra calorieën en voedingsstoffen. Ze bevatten namelijk ook veel vitamines, mineralen en vezels, erg gezond dus. Het is dan de bedoeling dat je gewone maaltijden eet en deze drankjes als tussendoortje neemt, naast eventuele andere snacks.

Afvallen bij overgewicht

Als je overgewicht hebt is het verstandig om af te vallen. Dit kun je het beste op een gezonde manier doen, dus ga geen crash dieet volgen, dat is erg ongezond. Op de lange termijn zul je ook weer aankomen, waardoor je geen definitieve resultaten behaald. Het is beter om je huidige eetpatroon onder de loep te nemen en hier definitieve aanpassingen in maken. Verklein bijvoorbeeld je porties. Schrap snelle koolhydraten uit je eetpatroon, drink meer water, maar vooral: eet meer groentes en minder snoep!

Waar je aan de ene kant je eetpatroon veranderd en daardoor minder calorieën binnenkrijgt, is het aan de andere kant ook belangrijk om meer te bewegen en te gaan sporten. Dit is niet alleen goed om overgewicht tegen te gaan. Dit is ook nog eens ontzettend gezond voor je lijf! Je hoeft niet meteen iedere dag in de sportschool te staan. Begin eens met kleine aanpassingen en ga eens een keer een groepsles volgen of sluit je aan bij een beginnend hardloopclubje. Een andere optie is om te gaan fitnessen. Hiermee focus je op krachttraining én wat lichte cardio oefeningen als je dit wilt. Op trainingsschema.com kun je gratis een trainingsschema op maat samenstellen zodat je je eigen wensen en eventuele blessures kunt doorgeven. Hierdoor krijg je een passend trainingsschema wat perfect aansluit bij je wensen!

Afvallen bij obesitas

Obesitas is een extremere vorm van overgewicht. Wanneer dit uit de BMI formule komt is het verstandig om eerst langs de (huis)arts of diëtiste te gaan. Zij kunnen je een passend advies geven en zorgen dan je gewrichten niet overbelast worden. Het is erg belangrijk om bij obesitas passende hulp te zoeken, want het is erg lastig om dit alleen te doen. Het is ook niet erg om hulp te vragen aan anderen, dit zal je waarschijnlijk goed doen ook al is het even spannend. Wat je zelf thuis al kunt doen is kleine aanpassingen maken in je eetpatroon. Probeer minder of helemaal niet te snoepen, eet meer groente en probeer gezonde recepten te vinden die jij lekker vindt. Er is genoeg te ontdekken qua producten die erg gezond zijn en ook nog eens super lekker zijn!

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl