Inspiratie LIFE

Wanneer schakel je kindertherapie in?

Wanneer schakel je kindertherapie in
Soms kan het zijn dat je merkt dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Het kan moeilijk zijn om dan de juiste hulp te vinden. Kindertherapie kan dan een oplossing zijn.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dit is een vorm van psychologische hulp die specifiek gericht is op kinderen en jongeren. Tijdens kindertherapie kan een kind met een professional praten over zijn of haar problemen en gevoelens. Maar wanneer is het eigenlijk nodig om kindertherapie in te schakelen? In dit artikel bespreken we enkele signalen die kunnen wijzen op de behoefte aan kindertherapie en wat er zoal mogelijk is op dit gebied.

Signalen die wijzen op de behoefte aan kindertherapie

Als ouder kun je merken dat je kind niet lekker in zijn of haar vel zit. Dit kan zich uiten in verschillende gedrags- en emotionele problemen. Het kan dan verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen, zoals kindertherapie. Een kinderpsycholoog kan je helpen bij het vaststellen van de oorzaak van de problemen, het opstellen van een behandelplan en het bieden van de juiste begeleiding. Kinderpsychologen in Amersfoort, zoals bijvoorbeeld Invivo Kids, bieden behandelingen aan voor leer-, gedrags- en sociaal-emotionele problemen. Signalen die kunnen wijzen op de behoefte aan kindertherapie zijn onder andere gedrag dat ouders niet begrijpen, een afname in schoolprestaties of terugkerende lichamelijke klachten zonder aanwijsbare medische oorzaak. In de therapie kunnen kinderen door middel van tekeningen of schilderingen laten zien wat er in hen leeft en kunnen zij op een veilige manier hun emoties en gevoelens uiten. Een kinderpsycholoog houdt hierbij rekening met eventuele problemen in verschillende domeinen, zoals het fysieke, sociale, emotioneel-relationele en cognitieve domein, bij het opstellen van een behandel- of begeleidingsplan.

Behandelingen aangeboden door kinderpsychologen

Kinderpsychologen bieden verschillende behandelingen aan voor leer-, gedrags- en sociaal-emotionele problemen. Zo biedt Invivo Kids behandelingen aan zoals individuele steunende therapie, cognitieve gedragstherapie, opvoedingsondersteuning, speltherapie en medicamenteuze therapie. Bij deze behandelingen staat het leren omgaan met problemen centraal in plaats van het fanatiek bestrijden van de problemen. Invivo Kids werkt vanuit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), waarbij het kind centraal staat en er gebruik wordt gemaakt van verschillende verklarings- en behandelmodellen. Bij deze vorm van integratieve kindertherapie worden interventies gekozen die passen bij het kind of het specifieke probleem. Kindertherapie kan bijdragen aan een positieve ontwikkeling van het kind en kan helpen bij het oplossen van de problemen waar het kind mee kampt.

De rol van ouders in kindertherapie

Als ouder(s) of verzorger(s) speel je een belangrijke rol in de kindertherapie. Het is belangrijk om te beseffen dat het kind niet alleen geholpen kan worden door de therapeut, maar ook door de ouders. Ouderbegeleiding kan ouders ondersteunen bij het helpen van hun kind en bij het leren van de juiste dingen om te zeggen of te doen als hun kind het moeilijk heeft. Bovendien wordt na vijf sessies een oudergesprek gehouden om het verloop van de therapie te bespreken en te kijken naar de vooruitgang die het kind heeft geboekt. Als ouder kun je samen met de kindertherapeut werken aan de ontwikkeling van je kind en bijdragen aan het succes van de therapie.

Beschikbare hulpbronnen en ondersteuning

Er zijn verschillende hulpbronnen en ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar voor kindertherapie. Zo zijn er diverse kinderpsychologen en orthopedagogen die kunnen helpen bij de behandeling van jouw kind. Er zijn ook kind- en jeugdpsychiaters beschikbaar om te ondersteunen bij de behandeling. Het belangrijkste is dat je de juiste hulp inschakelt wanneer je kind therapie nodig heeft. Denk hierbij aan het tijdig signaleren van problemen en het zoeken van professionele hulp. Samen met de therapeut en andere hulpbronnen kun je werken aan de ontwikkeling en het welzijn van jouw kind.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl