Detox EAT Foodfeiten

Is een sapkuur volgen goed voor de gezondheid?

sapkuur goed voor de gezondheid?

Last Updated on: 5th augustus 2021, 04:36 pm

Ons lichaam is uitgerust met de lever en de nieren voor het wegwerken van lichaamsvreemde stoffen. Ons lichaam krijgt tegenwoordig meer lichaamsvreemde stoffen binnen dan ooit. Deze kunnen zich in het lichaam gaan opsparen en zodoende voor gezondheidsklachten gaan zorgen. Het is daarom goed om ieder jaar een detox sapkuur te volgen. Zo geef je het lichaam de gelegenheid zichzelf te reinigen. Hoe dat precies zit en werkt lees je hier. 

Ongewenste stoffen

Dagelijks komen er stoffen in ons lichaam die daar niet thuis horen. Het lichaam is dankzij de lever, de nieren en de longen instaat om een groot deel direct op te ruimen en af te voeren. Door overbelasting van het systeem is het lichaam helaas niet in staat om alle afvalstoffen af te voeren. Ongewenste stoffen die in ons lichaam komen zijn afkomstig van:

  • Onnatuurlijke stoffen in onze voeding zoals smaakversterkers, geurstoffen, kleurstoffen en conserveermiddelen 
  • Luchtvervuiling door het verkeer en de industrie
  • Tabaksrook
  • Het gebruik van cosmetica en andere verzorgingsproducten zoals deodorant
  • Amalgaamvullingen
  • Het gebruik van schoonmaakmiddelen
  • Het gebruik van wasmiddelen 
  • Medicijngebruik en antibiotica
  • Het drinken van alcohol
  • Zware metalen in ons voedsel 

De lever en de nieren zijn belast met het afvoeren van al deze lichaamsvreemde stoffen. Helaas heeft onze lever niet altijd voldoende capaciteit om al die troep het lichaam uit te krijgen. Dit is het geval indien er toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten in het dieet zijn opgenomen. Toegevoegde suikers zitten in voedingsmiddelen zoals frisdrank, chocolade, snoepgoed, toetjes, gebak en koek. Geraffineerde koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals pasta, witte rijst, koek, wit brood en bakkerijproducten.

Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten belasten de lever omdat ze in korte tijd veel glucose aan het bloed afgeven. De lever is betrokken bij de energiestofwisseling en slaat een deel van de glucose op. De opslagcapaciteit van de lever is echter maar beperkt. Indien er meer glucose wordt gegeten dan het lichaam kan opslaan (dit is slechts 200 gram) dan zal de lever de glucose omzetten in lichaamsvet. Lichaamsvet is de vorm waarin het lichaam energie voor de langere termijn opslaat. Het omzetten van glucose in vet vergt veel van de capaciteit van de lever. Indien de lever hiermee belast is dan heeft het niet meer de capaciteit over om lichaamsvreemde stoffen goed uit te filteren en adequaat af te voeren. De lever kiest er dan voor om lichaamsvreemde stoffen op te slaan in het vetweefsel, zodat het op een later tijdstip zich kan richten op het afvoeren hiervan.

Indien je regelmatig toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten eet dan zal er echter nooit capaciteit vrijkomen voor dit achterstallige onderhoud. Zo kan de verontreiniging wel jaren in het lichaam opgeslagen blijven en voor gezondheidsproblemen gaan zorgen. Door middel van een sapkuur kan je de capaciteit hiervoor vrij maken. 

Detoxen

Een detox volgen is een manier om de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen. Een detox doe je door de lever te ontlasten.

sapkuur goed voor de gezondheid?Door de lever te ontlasten krijgt dit belangrijke orgaan capaciteit vrij om aan de slag te gaan met het afvoeren van de afvalstoffen. Een manier om dit te doen is door te vasten. Je eet dan helemaal niets, je drinkt alleen water en kruidenthee. Een nadeel hiervan is dat je hiermee je gezondheid op het spel gaat zetten, je kan op een gegeven moment tekorten krijgen aan belangrijke vitamines en mineralen. Een sapkuur is daarom beter om te doen. Bij een sapkuur eet je ook niets. Je drinkt dan wel regelmatig een groentesapje. Het voordeel hiervan is dat je lichaam geen tekorten zal krijgen aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Groentesap is namelijk erg rijk aan voedingsstoffen.

Een ander voordeel van groentesap is dat het stoffen bevat die het ontgiften van het lichaam juist ondersteunen. Een belangrijke stof met detox-eigenschappen is chlorofyl. Groene bladgroente bevatten veel chlorofyl. Het is daarom belangrijk om in je sapkuur groentesappen op te nemen die groene bladgroente bevatten zoals spinazie, boerenkool, andijvie, snijbiet of sla.

Door het drinken van groentesap belast je de lever niet. Dit komt omdat groentesap calorie- en koolhydraatarm is. Het bevat nauwelijks suikers en koolhydraten waardoor het maar weinig effect op de bloedsuikerspiegel en energiestofwisseling heeft.

Omdat de lever niet belast wordt met de energiestofwisseling heeft het de capaciteit vrij voor het achterstallige onderhoud.

Door 6 tot 8 maal per dag 200 ml groentesap te drinken krijg je een grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen en hou je je immuunsysteem op peil. 

Groentesap zelf maken of bestellen?

Groentesap kan je zelf maken. Hiervoor heb je een slowjuicer nodig. Indien je een detoxkuur van een week wilt gaan volgen dan heb je zo’n 17 kilogram verse groente nodig voor het maken van voldoende groentesap. Het is daarbij belangrijk dat je veel verschillende soorten groenten gebruikt. Zo voorkom je tekorten. Het kan daarom lonen om een complete sapkuur te bestellen. Als je een sapkuur koopt dan krijg je alle groentesappen toegestuurd die je nodig hebt om te ontgiften. Je krijgt dan allerlei verschillende groentesappen zodat je lichaam alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Je hebt dan verder geen zorgen over of je wel de juiste groentesoorten hebt gebruikt voor het maken van je sapjes en je kan relaxed aan je detox beginnen. 

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl