Tarwe en graan
EAT

Langer leven door dagelijks volle granen eten

Dagelijks een portie havermoutpap op het menu zou de sleutel kunnen zijn tot een lang én gezond leven. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers van Harvard School of Public Health.

Het is voor het eerst dat het gunstige effect van het eten van havermout op de lange termijn is aangetoond. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers volgden veertien jaar lang meer dan honderdduizend mensen. Ze hielden het eetpatroon en de gezondheidstoestand van de deelnemers bij.

Bij aanvang van de studie in 1984 was iedereen gezond, maar na afloop in 2010 waren inmiddels 26.000 mensen overleden.

Hart- en vaatziekten

De deelnemers die het meest volle granen, zoals bijvoorbeel havermoutpap, bruine rijst of quinoa aten leken beter beschermd tegen veel ziektes en vooral tegen hart- en vaatziekten.

Volgens de wetenschappers is het dagelijks eten van 28 gram per dag voldoende om de kans op hartfalen met 9 procent te reduceren en de sterftekans met 5 procent te verlagen.

Het is al langer bekend dat volle granen gezond zijn, maar dit is de eerste studie die heeft laten zien dat ze een gunstige impact kunnen hebben op de lange termijn.

Bronnen:

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken