LIFE Werk Winacties

Last van RSI?

RSI klachten ergonomische muis
RSI klachten ergonomische muis

Last Updated on: 12th september 2019, 09:16 am

Over RSI klachten en ergonomische muizen

In mijn loopbaan heb ik heel veel soorten werkzaamheden gehad. Nooit een echte kantoorbaan maar in de verschillende dingen die ik heb gedaan kwam de computer steeds meer naar voren. Vanaf het moment dat ik meer met de computer ging werken merkte ik dat mijn armen dat niet zo fijn vonden. Het begon met het maken van lijstje in excel waarbij ik heel veel moest kopiëren en plakken. Ik kreeg daar na een paar weken al erg veel last van en bezocht toen ook al een fysio, dan spreek ik over 15 jaar geleden. Maar omdat de pc niet bij mijn hoofdtaak hoorde gingen de klachten ook weer weg. Toen starte ik met webwinkels… ja dat is al heel wat meer tijd achter de pc. Het invoeren van nieuwe artikelen, wat ook heel veel knip en plakwerk was, triggerde mijn oude klachten weer en weer zat ik bij de fysio. Maar wederom ging ik na een aantal jaar wat anders doen en kregen mijn armen weer wat rust.

Ja en nu gebruik ik dagelijks de computer… bloggen, social media, mailen met cursisten, nieuwe programma’s maken etc. Helemaal leuk hoor want ik hou ervan om achter de pc te zitten. Maar helaas, ook mijn RSI is in alle heftigheid terug. Niet alleen in mijn pols maar overal van mijn vingers, pols, armen en schouders tot mijn schouderblad. De fysio alleen helpt niet meer en zelfs een paar weken vrij lost het niet op.

Wat wil mijn lichaam me vertellen?

RSI klachten ergonomische muis
RSI klachten ergonomische muis

Ja ik weet het, ik krijg niet voor niets RSI, ik geloof er heilig in dat ik een seintje krijg om het rustiger aan te doen. Dus het eerste wat ik heb aangepast is mijn werkwijze. Ik maak nu een duidelijke planning met veel afwisseling tussen computeren en andere bezigheden: computer, oefeningen doen, computer, coaching, computer, pauze, computer, boodschappen doen, computer, coaching, computer, koken etc etc. Dus niet meer een hele dag computeren en een hele dag coachen maar alles door elkaar mixen. Het voelt minder productief maar het helpt me wel om de klachten  niet te laten verergeren.

Ik heb oefeningen van de fysio meegekregen en daarnaast zijn we ook mijn houding eens goed gaan bekijken. Ik heb nu de opdracht om rechter te zitten, vrij logisch, maar ook om mijn muis voor me te leggen, dus voor het toetsenbord in plaats van ernaast. Daarnaast werd er ook een kritische blik op mijn werkmateriaal geworpen. Ik ben van nature best wel zuinig dus een muis vervangen komt niet zo snel bij mij op. Maar nadat ik me er een beetje in had verdiept kwam ik er toch achter dat een ergonomische muis heel veel voordelen heeft. Niet zozeer om mijn RSI in 1 klap te verhelpen maar wel om erger te voorkomen, meer preventief dus. De vorm van een gewone muis zorgt er namelijk voor dat je je onderarm steeds moet draaien om je hand op de muis te kunnen leggen. Dit geeft continue belasting aan de onderarmspieren wat doorstraalt tot naar je schouder. Een ergonomische muis is een verticaal model waardoor je arm in de natuurlijke houding kan rusten.

Een nieuwe muis… Aaaah …. keuzestress!

Ik ging eerst de stad in en wilde er zo even snel 1 ophalen. Helaas (maar achteraf gelukkig) hadden ze die niet op voorraad en zo kwam ik op de site van anti-rsimuis.nl. Wat een keuze zeg, er ging een wereld voor me open! Gelukkig staat er ook een tool op de site welke je helpt met het kiezen, dus daar eerst maar eens ingedoken. En dan zijn ze er nog in heel veel verschillende prijzen wat je ook kan helpen in het kiezen.

Proefplaatsing voor bedrijven

Voor grote bedrijven zijn ze zelfs zo meedenkend dat je een proefplaatsing kan aanvragen. Nu is het niet voor iedereen een must om met een ergonomische muis te werken maar uit onderzoek blijkt dat 3,2 miljoen Nederlanders wel eens last hebben gehad van RSI-gerelateerde klachten, dat is best veel. En 34% van alle verzuimdagen zijn het gevolg van werknemers met RSI-klachten. Als je na gaat dat een zieke werknemer gemiddeld zo’n 250 euro per dag (en in de meeste gevallen nog meer) kost is het beste een goed idee om standaard ergonomische muizen aan te bieden als werkgever.

Helaas ging voor mij die vlieger niet op als zelfstandig ondernemer maar omdat de eigenaar het leuk vond dat ik ze als blogger wou gaan testen konden we daar een leuke deal van maken. Ik de gelegenheid om 7 verschillende muizen te testen en hij een echte gebruikerservaring rijker van iemand die serieus klachten heeft.
Nou we zijn nu een maand verder en ik heb ze allemaal gehad! En alles bij elkaar ben ik super blij met hoe het nu gaat. Ik leg niet meer standaard mijn hand om de muis als ik iets aan het lezen ben (die gewoonte slijt er snel uit met een verticale muis) en ervaar vrijwel geen pijn met het muizen.

RSI klachten ergonomische muis
De Delux M618 Wow Grip ergonomische muis

En de winnaar is….

De eerste die ik ging testen is voor mij meteen favoriet, de

Delux M618 wow grip (37,95).

Voordelen voor mij:

    •  Antislip grip en extra ondersteunend voor palm
    •  Ligt goed in mijn hand, voelt heel natuurlijk aan

Daarnaast heb ik onderstaande muizen nog getest, er achter mijn persoonlijke bevindingen.

Delux M618M Medium silent (41,95)
Deze is ook erg fijn omdat hij zonder batterijen werkt (een inwendige oplaadbare accu) en hij is heel stil. Dus heb je veel klik werk dan kan dat heeeeel stil. Dat is ook even wennen moet ik eerlijk zeggen! Er zit ook een lichtgevend gekleurd lichtje in maar die kan je ook heel makkelijk uitzetten. Hij komt voor mij op een goede tweede plaats.

Delux M618 Plus (38,95)
Dit is zover ik kan zien het zelfde model als diegene die ik op 1 heb gezet alleen zonder de WOW grip.

Perixx Perimice 713 (22,95) Ja en deze is ook heel prettig. Hij voelt ook fijn in de hand en het voordeel van deze is dat de “linker en rechtermuisklikknoppen” lekker groot zijn zodat je met je hele vinger de klik kan maken.

Perixx Perimice 718R (26,95)
Hoewel hij lekker in mijn hand lag vond ik deze toch niet fijn. Hij rolde niet lekker, het contact met mijn pc hakkelde en de beweging gingen er grof.

Perixx Perimice 608 (25,95)
Deze leek wel steeds te snel te reageren met mijn computer. Nu kan dat ook aan mijn instellingen liggen maar ik kwam er niet achter hoe ik dat anders zou kunnen instellen.

Ergopilot Rockstick (59,95) Dit is een uniek model, zowel rechts als linkshandig te gebruiken. Ik had hier voor mezelf hoge verwachtingen van, zat er al aan te denken om dan deze links in te zetten, maar nee, deze is het niet voor mij! Dit vergt toch wat meer oefening en geduld dan ik in huis heb.

En ik mag nog verder delen!

De bovenste 2 muizen hou ik zelf en de andere 5 zou ik eigenlijk na de test terug sturen. Maar in het kader van uitdelen = leuk mag ik de andere verloten onder mijn volgers! Dus heb jij ook last van RSI klachten of weet je dat je er gevoelig voor bent laat me dan hieronder weten welke ergonomische muis jij graag zou willen winnen!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Ik maak graag kans op de Ergopilot Rockstick. Door jarenlang kantoorwerk, heb ik 2 muisarmen ontwikkeld. Gelukkig heb ik niet meer zoveel pijn. Maar ik wissel dus af tussen links en rechts. Kennelijk is deze te winnen muis daar heel geschikt voor.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl