LIFE

Leefstijlbegeleiding vergoed door de zorgverzekeraar!

Last Updated on: 10th juli 2018, 08:01 am

Goed nieuws voor mensen die iets aan hun overgewicht willen doen! Vanaf 2019 wordt leefstijlbegeleiding vergoed door de zorgverzekeraar. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg laat weten dat de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), na verwijzing door de huisarts, wordt toegevoegd aan het basispakket. Voorwaarde is wel dat de betreffende leefstijlcoach staat ingeschreven in het register van de BLCN.

“Als je gezonder gaat leven maak je minder ziektekosten”

Zo redeneert Bruins over de toevoeging van de zogenoemde leefstijlbegeleiding.

“Soms kan je helemaal van een ziekte afraken als je gezonder gaat leven. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde vormen van diabetes.”

Ik ben hier erg mee in mijn sas! De medische wereld draait voor een groot deel op het bestrijden van ziektes door medicijnen ipv het voorkomen door het geven van gezonde adviezen.

Zorgverzekering met kortingWist je bijvoorbeeld dat artsen in opleiding nauwelijks informatie over voeding krijgen aangereikt? Maar vijf uur in de hele opleiding… En dit terwijl voeding en leefstijl de standaardbehandeling zou moeten zijn van een groot aantal welvaartsziekten zoals diabetes mellitus, obesitas, hart-en vaatziekten en kanker. En wist je dat één op de veertien patiënten die te maken hebben met welvaartziektes ook diabetes heeft, één op de zeven obesitas en bijna de helft overgewicht. Er is op dit moment nog veel te weinig aandacht voor dit thema binnen de artsenopleiding.

Het direct kiezen voor medicijnen door de arts is lang niet altijd nodig. Door het aanpassen van voeding en leefstijl kan  medicatie zelfs overbodig worden. En dan te bedenken dat artsen allemaal de eed van Hippocrates afnemen (de grondlegger van de Westerse geneeskunde). Één van zijn bekendste spreuken is: “laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Een super goede stap dus dat ook de leefstijlbegeleiding straks in het basispakket valt, wellicht dat de huisarts dan eerder een verwijs uitschrijft richting voeding ipv de apotheek. Het lijkt mij zelf dat de ziektekosten in het algemeen hierdoor naar beneden kunnen gaan in de verre toekomst want als minder mensen last hebben van welvaartziektes door een gezondere levensstijl gaan de algemene ziektekosten ook omlaag!

De juiste zorgverzekering kiezen

Hoe de vergoedingen er straks uit gaan zien en wat de voorwaarden zijn is nu nog niet allemaal duidelijk dus aan het einde van het jaar komt weer de keuze welke zorgverzekering het beste past bij jouw manier van leven. Ik zoek altijd een verzekering die veel vergoed in het alternatieve circuit. Wij maken namelijk als gezin namelijk meer gebruik van acupunctuur, homeopathie, coaching ed. dan van het reguliere medische circuit.

Voor mij komt tot nu toe VGZ dan steeds weer als beste uit de bus qua vergoeding en maandelijkse kosten voor ons gezin. Het leuke is dat ik nu al jaren gebruik maar van de kortingsregeling via United Costumers. Eerlijk gezegd was ik dat helemaal vergeten (ik ben vaak wat verstrooid als het op dit soort dingen aankomt) tot ik mijn administratie aan het opruimen was en een inlogcode van United Costumers vond. Ik had het al bijna weggegooid maar mijn nieuwgierigheid heeft met veel geld opgeleverd. Ik ben gaan inloggen en kwam er achter dat ik een tegoed had van € 652,00! (korting van 2 jaar). Één druk op de knop en ik kon het overmaken naar mijn eigen rekening. Dat was snel verdient! Wil je daar meer over weten kijk dan even hier voor zorgverzekering 2019

 

 

 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Zelf heb ik mijn gezondheid enorm beïnvloed met het gebruik van een goeie omega 3, die echt op de cel werkt, ik zou zeggen kijk op gezond-met-visolie voor meer informatie

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl