Meeste Nederlanders stop de zomertijd
Inspiratie LIFE

Meeste Nederlanders: stop de zomertijd

Een significante meerderheid van de Nederlanders wil de zomertijd afgeschaft zien, zo blijkt uit een enquête uitgevoerd door platform Slaapwijsheid onder ruim 7000 respondenten. Maar liefst 85% van de deelnemers spreekt zich uit tegen het behoud van de zomertijd.

Na afweging van de voor- en nadelen van permanente zomer- en wintertijd konden respondenten hun voorkeur aangeven. Bij permanente zomertijd is het langer licht in de avond, maar later licht in de ochtend; bij permanente wintertijd is het vroeger licht en eerder donker. 51% prefereert permanente wintertijd, 46% zomertijd, en 5% heeft geen voorkeur.

Het gevaar van permanente zomertijd

Chronobioloog Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen benadrukt de ernst van het negeren van ons natuurlijke bioritme door het handhaven van de zomertijd. “Het wijzigen van de tijd heeft ernstige gezondheids implicaties. Een standaardtijd met meer licht in de ochtend is de gezonde keuze.”

Permanente zomertijd zorgt ervoor dat menigeen een groot deel van het jaar in het donker ontwaakt, wat de biologische klok en slaap verstoort. Alle experts zijn het erover eens dat dit niet de gezonde keuze is, met in de winter licht pas om 10 uur in de ochtend. Gordijn pleit voor een leven in harmonie met de ‘zonnetijd’, dichter bij ons natuurlijke ritme, wat leidt tot betere alertheid overdag en verbeterde nachtrust.

Huidige tijdregelingen positioneren Nederland in de Midden- en zelfs Oost-Europese tijdzone. Een schema dat meer overeenkomt met de Britse tijd, oftewel Greenwich Mean Time, zou echter beter in lijn zijn met de natuurlijke positie van de zon.

Gordijn waarschuwt voor de gevolgen van slechte slaap, zoals verminderd leervermogen en geheugen, verhoogd risico op ongevallen en op de lange termijn ernstige gezondheids- problemen waaronder hart- en vaatziekten, stemmingsstoornissen, en zelfs obesitas en diabetes.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken