Citroenwater
EAT

6 Redenen om iedere ochtend citroenwater te drinken

Het zal menig gezicht ineen vouwen bij de eerste slok, maar dit kon wel eens het meeste gezonde drankje voor je gezondheid zijn… citroenwater! Iedere ochtend een glas citroenwater is een kleine gewoonte-verandering met een grote impact op je gezondheid.

Citroenwater maakt je gezonder, het maakt je mooier en uiteindelijk zelfs gelukkiger. Het zou een pitch kunnen zijn op Tell Sell, maar dat is het niet. Het zijn de uitkomsten van verschillende onderzoeken die door verschillende universiteiten en onderzoekers zijn gepubliceerd, maar die ook onderschreven worden door healthbloggers en beautybloggers. Zij én ik namen de proef op de som en na dit artikel… jij ook! 🙂

Dit zijn de 6 redenen waarom je iedere ochtend een glas citroenwater zou moeten drinken

 

1. Een bron van vitamine C

Citroenen bevatten veel vitamine C, waardoor het ons immuunsysteem versterkt. Vitamine C is onder andere nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Ook is vitamine C een antioxidant en beschermt het ons lichaam tegen vrije radicalen. Iedere ochtend een citroentje uitpersen in wat lauw water zorgt er dus voor dat je lichaam direct een vitamine C boost krijgt. En het vitamine C gehalte van een citroen ligt rond de 53 mg en een volwassen man of vrouw heeft ongeveer 70 mg per dag nodig. Met een glas citroenwater ben je dus direct goed op weg.

2. Het geeft je een frisse adem

Citroen ruikt van zichzelf fris en de geur wordt geassocieerd met ‘schoon’. Het drinken van een glas citroenwater geeft je een frisse smaak en geur in je mond. De antibacteriële werking van citroen helpt de mond schoonhouden.

3. Het helpt je afvallen

Citroenen helpen je afvallen omdat ze vezels bevatten, maar ook omdat de vitamine C uit de citroen bepaalde chemische reacties in ons lichaam in werking zet die vet omzetten in energie. Aldus de ‘Journal of the American College of Nutrition’. De vezels zorgen er op hun beurt voor dat je een vol gevoel krijgt.

4. Je pH-niveaus worden geneutraliseerd

Diverse onderzoeken wijzen uit dat mensen die voldoende alkalisch voedsel eten, zich gezonder en gelukkiger voelen. In de praktijk eten we vaak vooral ‘zuur’ voedsel, waardoor we lichamelijke klachten krijgen. Nierstenen en blaasontsteking zijn daar voorbeelden van, maar ook zuur-aanvallen en pijn in de gewrichten. Een citroen heeft een alkalische waarde van +9.9 (hoogste alkalische pH-waarde is +14) en kan dus helpen bij het in balans brengen van de zuurgraad in je lichaam.

5. Het bevorderd je spijsvertering

Citroen helpt ons lichaam zich te ontdoen van de ongewenste toxines die in ons lichaam achterblijven. Hierdoor wordt ons lichaam opgeschoond, waardoor we weer efficiënter ons voedsel kunnen verteren. Maar het helpt ook bij brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en oprispingen.

6. Het helpt bij keelpijn en virale infecties

Knijp een citroen uit in een groot glas, doe er een theelepel honing bij (bijvoorkeur Manuka honing) en giet er kokend water bij. Laat het even een beetje afkoelen tot het drinkbaar is en drink het op. De citroen weekt de slijm los en de honing zorgt voor een beschermend laagje in de keel. Het warme water brengt de keel tot rust. Zowel de citroen als de Manuka honing helpen de bacteriën te doden. Geen zin om een dure pot Manuka honing te kopen? Kies dan voor biologische honing. De werking is overigens wel minder dan bij Manuka honing. (Lees hier over de gezondheidseffecten van honing)

7. Je krijgt er een mooiere huid van

Ja, écht! Deze methode is beproefd door meerdere mensen uit mijn omgeving, waaronder mijn vriendin. De antioxidanten en de vitamine C zijn belangrijk voor het herstel van de huid. Je kunt er zelfs lichte rimpels mee wegkrijgen. Natuurlijk speelt ook het water hierbij een rol… ik zou zeggen… een echte beauty cocktail. Oh… en natuurlijk blijkt ook dit uit diverse tests en onderzoeken.

Hoe je citroenwater maakt?

Heel simpel… knijp een halve (of hele) citroen uit en doe er water bij. Aan de tijd hoeft het dus niet te liggen. Wil je nog wat smaak toevoegen, dan zijn verse munt, verse tijm en honing lekkere toevoegingen. Zelf drink ik het puur en zomers met wat munt als verfrissend drankje.

Verder lezen over de gezondheidseffecten van citroenwater?

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Hulp nodig met gezonde maaltijden te plannen?

Download gratis onze boodschappen planner en creëer voor jezelf een voorraadkast vol met gezonde keuzes!

*Je ontvangt ook maximaal 4 x per maand onze updates met gezonde   nieuwtjes en winacties en gaat akkoord met onze privacy policy. Uitschrijven kan natuurlijk altijd!

Over de auteur

Redacteur

4 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen
 • Leuk artikel! Zelf ook een fan van water met citroen 😉
  Wat ik met verbazing las is dat je je dure Manuka honing verdrinkt in kokend water waardoor je alle goede eigenschappen van de honing vernietigd.
  Zelf voeg ik pas honing toe als het water is afgekoeld tot drinkbaar warm (iig onder de 40graden)dan behoudt de honing zijn goede eigenschappen.

  • Hoi Mascha,

   Bedankt voor de toevoeging! Ik wacht inderdaad ook meestal tot het wat afgekoeld is. Ik wacht niet tot ie op 40 graden zit, maar voeg het in ieder geval niet toe direct na het inschenken.

 • advies: drink het citroensap met een rietje, citroen is nl. heel schadelijk voor je tanden!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken