EAT Foodfeiten Koolhydraatarm

9 echte superfoods!

Dit zijn ook superfoods!
Dit zijn ook superfoods!

Last Updated on: 1st december 2021, 12:19 pm

Je leest er tegenwoordig van alles over, je ziet ze overal, superfoods. Maar wat zijn nu superfoods? Welke kan je echt niet meer missen en waarom?

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn eigenlijk voedingsmiddelen die je gezondheid een boost geven en gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Maar een kiwi is toch ook gezond? Ja, natuurlijk! Maar deze voedingsmiddelen zijn wat specialer omdat ze een grote hoeveelheid bevatten van allerlei dingen zoals vitamines en antioxidanten.

Maar wat zijn dan de 10 superfoods die je niet kan missen?

1. Avocado

Een echte klassieker, avocado. Een bron van gezonde vetten, vitamines en aminozuren. Het reguleert je bloedsuikerspiegel, zo blijf je van die suikersnacks af en is dus ideaal te gebruiken als je wilt afvallen. Naast het feit dat het zelf vol zit met goede voedingsstoffen helpt de avocado ook om voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen op te nemen.

2. Spinazie

Spinazie is een echte superfood. Het voorkomt namelijk vele soorten kanker. Dat komt door de antioxidanten die in deze groente zitten. De antioxidanten zorgen er ook voor dat het hart gezond blijft. Spinazie bevat onder andere vitamine K, vitamine E, vitamine A, calcium en magnesium die allemaal weer hun voordelen meebrengen. Je energie krijgt een boost, voorkomt bloedarmoede en het verbetert je immuunsysteem.

3. Quinoa

Rijk aan vitamines en mineralen, ijzer, koper, magnesium en bevat zelfs meer eiwitten dan diverse graansoorten. Ook zitten er veel proteïnen in waar je snel een vol gevoel van krijgt. De vele vezels bevorderen je spijsvertering en beschermen je tegen hart- en vaatziekten. De koolhydraten worden langzaam opgenomen door je lichaam, dat komt door de lage glycemische index (GI). Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel in balans. Quinoa is ook nog glutenvrij, een goede vervanger voor al die tarweproducten die we tegenwoordig te vaak eten en het is dus ook perfect voor mensen die glutenintolerant zijn. Het bevat amper calorieën dus ook ideaal voor als je wil afvallen!

4. Chiazaad

Helpt ten eerste heel erg bij het afvallen. De vezels zorgen ervoor dat het langzaam verteerd en opgenomen wordt en de omega-3 vetzuren zorgen bij de vetverbranding en houden je bloedsuikerspiegel in balans. Het is goed voor je hart en bloedvaten en vermindert daarom ook de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ook nog eens goed voor je darmen. De darmen worden gereinigd en worden voorzien van een beschermend laagje. Wist je dat chiazaad 30x meer antioxidanten bevat dan asperges?!

Superfood chocolade
Superfood chocolade

5. Rauwe cacao

Je zal het haast niet zeggen maar cacao is super gezond voor je! Rauwe cacao kan je in verschillende soorten verkrijgen. Let erop dat het niet boven de 42 graden Celsius is geweest tijdens het verwerken, want dan zijn alle goede enzymen en mineralen verloren gegaan en dan is het juist geen superfood meer. Rauwe cacao bevat onder andere de meeste antioxidanten ter wereld. Deze zorgen ervoor dat je bloeddruk lager blijft en geven bescherming tegen vrije radicalen. Maar vooral niet te vergeten, er is bewezen dat antioxidanten een vernietigende werking hebben op de ontwikkeling van diverse ziektes, maar vooral met een dikke stempel op kanker. Hier staat nog een recept om er gezonde en lekkere chocolade mee te maken. Je kunt ook kant en klare repen kopen van rauwe chocolade.

6. Havermout

Havermout zit vol met vitamines, mineralen en voedingsvezels. Het bevat ook het unieke avenanthramides antioxidant, deze is namelijk bijna alleen nog maar in haver teruggevonden. Ze verlagen de bloeddruk en havermout heeft zelf ook nog een lage glycemische index (GI). Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiel en voorkomt het middagdipjes.

7. Walnoten

Walnoten voeden het meest van alle noten. Ze bevatten veel onverzadigde vetten met essentiële vetzuren. Er zit een belangrijke stof in walnoten, namelijk melatonine. Deze stof zorgt voor een goede en voorspoedige nachtrust. Ze hebben een positief effect op je cholesterol en speelt ook een grote rol bij het verkleinen en voorkomen van tumoren.

8. Maca

Een gezond knolgewas die zich zeker een superfood mag benoemen. Maca zit vol met vitamines, mineralen, vetzuren, eiwitten, vezels en zo kan ik nog wel doorgaan. Het brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Je weerstand krijgt een boost, ondersteunt je schildklier en je immuunsysteem is sterker.

Superfood zoete aardappelen
Superfood zoete aardappelen

9. Zoete aardappel

Last but not least, zoete aardappel! Wordt heel vaak gebruikt ter vervanging van je cravings naar patat, maar ook in ovenschotel ter vervanging voor de gewone aardappelen. Zoete aardappel kun je in veel verschillende manieren toevoegen in diverse gerechten. Patat, salades, maar de bekendste variant is toch wel in de oven. Naast het feit dat ze heerlijk zijn zitten ze ook nog eens bomvol vitamine A die zorgt voor een stralende huid en ze bevatten 1,5x zoveel antioxidanten dan blauwe bessen!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl