Tips om gezond oud te worden
Gezin Gezondheid LIFE

Tips om gezond oud te worden

We willen allemaal graag op een gezonde wijze oud worden. Onze leefstijl heeft hier een grote invloed op.

Dit is goed nieuws, want u kunt het proces van veroudering dus zelf beïnvloeden. Er is de laatste decennia veel onderzoek gedaan naar het proces van veroudering. Laten we ons voordeel doen met deze inzichten! We zetten hier de belangrijkste tips voor gezond oud worden voor u op een rijtje.

 

Voorkom teveel stress

Stress heeft een enorme impact op ons lichamelijk en geestelijk gestel. Door stress worden er allerlei processen in ons lichaam in gang gezet, die een negatieve invloed op ons hebben. Dit geldt zowel voor de lange, als de korte termijn. Stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat onze algemene weerstand afneemt, waardoor we vatbaarder zijn voor allerlei kwalen. Het is duidelijk dat stress geen goede combinatie is met de ambitie om gezond oud te worden. Helaas is het niet altijd eenvoudig om stress te vermijden. Sommige mensen zijn vatbaarder voor stress. Ook hebben de omstandigheden waarin je verkeert hier veel invloed op. Ontspanningsoefeningen kunnen een positieve invloed hebben op het verminderen van stress.

 

Zorg voor voldoende beweging

zorg voor genoeg beweging om gezond oud te wordenVoor jong en oud is beweging belangrijk. Sporten heeft een positief effect op ons hele lichaam. Er zijn veel sporten, die je tot op hoge leeftijd kunt uitvoeren. Veel senioren spelen met plezier tennis of genieten van golfen. Wanneer je geen grote sporter bent, zijn mildere vormen van beweging ook effectief. Dagelijks een flinke wandeling van 20 tot 30 minuten is bijvoorbeeld al van grote invloed. Andere mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om wekelijks te gaan zwemmen, maar denk ook eens aan kleine ingrepen in je leefstijl. Neem bijvoorbeeld eens wat vaker de trap in plaats van de lift en laat de auto vaker voor de deur staan! Ook een stuk fietsen of wandelen wanneer je boodschappen gaat doen telt mee voor je dagelijkse beweging.

 

Gebruik voedingssupplementen om veroudering tegen te gaan

Ook voeding heeft invloed op ons gehele lijf en leden. Voldoende groente en fruit eten en terughoudend zijn met de inname van suikers, we horen er dagelijks over in de media. Je kunt het verouderingsproces van binnenuit beïnvloeden door op een aantal specifieke voedingsstoffen te letten. Hiervoor is een gezond eetpatroon niet voldoende. Naast goede voeding is het belangrijk om je eetpatroon aan te vullen met de juiste longevity supplementen. De specifieke voedingsstoffen waar het omgaat zijn resveratrol en niacine. Verschillende onderzoekers geven aan dat de inname hiervan een positieve invloed hebben op het verouderingsproces. Deze stoffen hebben een remmende werking hierop. Regelmatig gebruik van deze stoffen, kan je dus helpen bij het remmen van de veroudering!

 

Zorg voor voldoende sociale contacten

Veroudering wordt niet alleen beïnvloed van binnenuit. De mensen met wie we in contact staan, hebben hier ook een goede invloed op. Eenzaamheid zorgt ervoor dat we sneller oud worden. Prettig contact met mensen is dus belangrijk. Kies hierbij voor een manier, die het beste bij u past. Sommige mensen hebben voldoende vrienden en familie om mee in contact te staan. Anderen hebben meer moeite een goede kring van contacten te onderhouden. In dat geval kan het aansluiten bij een groep mensen met soortgelijke interesses een goed idee zijn. Een schilder- of wandelclub is vrijwel in iedere buurt voor handen. Of misschien gaat u liever een avondje kaarten. Ook vrijwilligerswerk doen, kan zorgen voor een fijne invulling van de dag en de nodige sociale contacten.

Kortom veroudering is helaas iets wat dagelijks in ons lichaam gebeurd. We kunnen dit zeker beïnvloeden. Doe u voordeel met de tips om gezond oud te worden, die we hierin hebben gedeeld. Het zijn vaak kleine stappen, die op de lange termijn een mooi resultaat geven! gezond ouder worden is tenslotte iets wat we allemaal graag willen.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken