Inspiratie LIFE MOVE

Het belang van mentale gezondheid voor jouw lichaam

belang mentale gezondheid voor jouw lichaam
Je mentale en fysieke gezondheid hebben invloed op elkaar. Deze twee kunnen niet los van elkaar worden gezien. Het is daarom belangrijk om beide aspecten goed te verzorgen. Je hebt maar één lichaam en daar moet je zuinig mee zijn. Maar hoe onderhoud je jouw lichaam en geest wanneer je ouder wordt? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Wij zetten een aantal tips op een rij, zodat jij je mentale en fysieke gezondheid op peil kunt houden.

Last Updated on: 22nd november 2022, 12:29 pm

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Je mentale en fysieke gezondheid hebben invloed op elkaar. Deze twee kunnen niet los van elkaar worden gezien. Het is daarom belangrijk om beide aspecten goed te verzorgen. Je hebt maar één lichaam en daar moet je zuinig mee zijn. Maar hoe onderhoud je jouw lichaam en geest wanneer je ouder wordt? Dat is iets wat veel mensen zich afvragen. Wij zetten een aantal tips op een rij, zodat jij je mentale en fysieke gezondheid op peil kunt houden.

Vind balans

Het is van belang om mentaal scherp te blijven. Je mentale gezondheid heeft ook invloed op je lichaam. Stress en depressie kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt en zelfs afvalt. Andersom kan lichamelijke gezondheid ook leiden tot een verslechterde mentale gezondheid. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je niet goed ter been en minder mobiel bent. Je kunt dan het gevoel hebben dat je andere tot last bent en dat je afhankelijk van hen bent. Door een elektrische rolstoel te nemen kun je dit voorkomen. Deze kan daarom goed zijn voor de mentale gezondheid.

Het is dus belangrijk dat je een balans vindt tussen je mentale en fysieke gezondheid. Zorg dat je voldoende blijft bewegen. Dit hoeft geen zware inspanning te zijn. Wandelen en klusjes doen in het huis helpt ook al! Daarnaast is gezond en gevarieerd eten belangrijk. Voldoende slaap heeft invloed op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Om je mentale gezondheid op peil te houden, kun je nieuwe hobby’s leren. Je kunt ook verschillende puzzels doen om je brein te blijven prikkelen.

Richt je huis goed in

Naast het nemen van een rolstoel, kun je jouw huis ook optimaal inrichten zodat jij minder afhankelijk wordt van anderen. Je wilt zo mobiel mogelijk blijven zodat je thuis kunt blijven wonen. Er zijn eenvoudige toepassingen in jouw huis toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan leuningen en andere hulpmiddelen. Wanneer je moeite hebt om uit je stoel te komen, dan is een sta op stoel iets voor jou. De stoel kan in een hogere positie worden gebracht en iets naar voren gekiept. Hierdoor kun je eenvoudig opstaan.

Kortom, je mentale en fysieke gesteldheid zijn erg belangrijk. Beide hebben invloed op elkaar. Daarom is het van belang om zowel je fysieke als mentale gesteldheid goed te verzorgen. Wanneer je minder mobiel bent, omdat je lichaam achteruit gaat, kan dit invloed hebben op je mentale gezondheid. Schaf daarom hulpmiddelen aan zodat je niet afhankelijk bent van andere. Op deze manier kun je langer in je eigen huis blijven wonen!

Afbeelding: Freepik

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl