Gezondheid

Wat doet kalium en wat is een normale kalium waarde?

Wat doet kalium en wat is een normale kalium waarde

Last Updated on: 31st mei 2024, 10:56 am

Je kalium waarde kan wel eens gecontroleerd worden door een arts. Er kan dan gekeken worden of de waarde misschien te hoog of juist te laag is. Het is namelijk van belang dat je waarden wel goed op orde zijn. Anders kun je last van verschillende klachten krijgen.

Wij leggen je hier precies uit wat de kalium waarde is en wat een normale waarde is. Daarnaast leggen we je de symptomen van hoge en lage waarden uit. Zo weet jij straks precies waar je aan toe bent en waar je altijd rekening mee moet houden.

Wat doet kalium?

Als eerste is het goed om te weten wat kalium precies doet. Kalium zorgt voor een goede bloeddruk en het helpt bij de juiste prikkelregeling van de zenuwen. Kalium kun je opnemen via eten of drinken. Jouw lichaam maakt dus niet zelf kalium aan. Daarom moet er op gelet worden dat je voldoende kalium binnen krijgt.

Uiteindelijk zijn het je nieren die ervoor zorgen dat er voldoende kalium in je bloed zit. De overige hoeveelheid plas je dan op een eenvoudige manier weer uit. Zo regelt je lichaam dat je voldoende kalium in je bloed hebt, maar het zorgt er ook voor dat er niet te veel kalium in je bloed zit.

Welke functie heeft kalium in het lichaam?

Kalium heeft verschillende belangrijke functies in het menselijk lichaam:

Regeling van de vochtbalans:

Kalium helpt bij het reguleren van de vloeistof- en elektrolytenbalans in cellen en door het hele lichaam.

Zenuwfunctie:

Het is cruciaal voor de overdracht van zenuwimpulsen. Kalium zorgt ervoor dat zenuwcellen goed functioneren en is belangrijk voor de overdracht van signalen in het zenuwstelsel.

Spiercontractie:

Kalium speelt een belangrijke rol bij het samentrekken en ontspannen van spieren, waaronder de hartspier. Voldoende kalium is essentieel voor een normale spierbeweging.

Regulering van de bloeddruk:

Het helpt de bloeddruk te reguleren door het natriumgehalte in het lichaam in balans te brengen. Kalium kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op hoge bloeddruk te verminderen.

Zuur-base evenwicht:

Kalium helpt bij het zuur-base evenwicht in het lichaam, wat belangrijk is voor een normale stofwisseling en algehele gezondheid.

Wat is een normale kalium waarde?

De kalium waarde kan per persoon en situatie verschillen. Over het algemeen heeft een volwassen persoon te maken met 3,5 tot 5,2 mmol/L. Wanneer je tussen de 3 en 3,5 hangt, heb je al te maken met een milde vorm van kalium te kort.

Is je waarde lager dan 3? Dan spreken we over een ernstig kalium te kort. Vanaf 5,5 mmol/L spreken we over een té hoge kalium waarde.

In beide gevallen moet hier wat aan gedaan worden, want anders kan je last krijgen van verschillende symptomen.

Hoe een kalium waarde controleren?

Je kalium waarde is eigenlijk niet af te lezen zonder een bloedonderzoek te ondergaan. Je kunt wel last krijgen van verschillende symptomen, waardoor er een vermoeden kan ontstaan dat er iets niet helemaal goed is. Dan moet er dus een controle worden uitgevoerd.

Ter controle moet je eigenlijk altijd naar je huisarts toe. Anders kan er niet gekeken worden naar je kalium waarde. Het is goed om zo snel mogelijk een afspraak te maken als je het vermoeden hebt dat er iets niet helemaal goed is. Op die manier kun je voorkomen dat je nog meer last van de symptomen krijgt.

Symptomen bij een te hoge kalium waarde

Bij een te hoge kalium waarde kun je verschillende symptomen krijgen.

Hieronder hebben we een lijstje gemaakt van de symptomen waar je last van kunt krijgen bij een te hoge kalium waarde:

Tintelingen in je lichaam
Benauwd zijn
Spierverlamming of spierverzwakkingen
Je hart voelt anders en neemt een ander ritme aan
Lage bloeddruk
Zwak of een vermoeid gevoel

Het is goed om een arts te bezoeken als je meerdere symptomen hebt. Alle symptomen wijzen er dan op dat je een te hoge kalium waarde hebt. Hier kun je beter te vroeg bij zijn, want in erge gevallen kun je een hartstilstand krijgen.

Symptomen bij een te lage kalium waarde

Ook de symptomen bij een te lage kalium waarde kunnen best ernstig zijn. Daarom is het goed om deze symptomen ook te herkennen.

Als je de volgende symptomen vertoont, kun je een te lage kalium waarde in je bloed hebben:

Spierzwakte
Vermoeidheid
Obstipatie
Veel plassen
Verlies van de eetlust
In ernstige gevallen last van je hart

Heb je het idee dat je last hebt van deze symptomen? Dan adviseren we om zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts te maken. Op die manier kunnen jullie samen kijken wat er moet gebeuren om de kalium waarde weer op de rit te krijgen.

Wat te doen bij een verkeerde waarde in je bloed?

Het is natuurlijk van belang dat er gekeken wordt naar een oplossing om je kalium waarde weer op het juiste niveau te krijgen. In sommige gevallen kan het helpen om een goed dieet te volgen. Dit kan een dieet zijn om meer kalium binnen te krijgen, maar dit kan ook een dieet zijn om minder kalium binnen te krijgen.

Verder moet er samen met een arts gekeken worden wat er aan te doen is. Over het algemeen is het altijd verstandig om dit samen met een arts te bespreken, omdat je zelf niet weet hoe je lichaam ergens op gaat reageren.

Wanneer moet ik naar een arts toe?

Heb je het idee dat je last hebt van je kalium waarde? Het maakt dan niet uit of het om een te hoge kalium waarde gaat of om een te lage waarde, een bezoekje aan de huisarts kan dan geen kwaad. Bespreek met je huisarts waar je last van hebt. Je hoeft uiteraard niet direct naar de huisarts toe. Je kunt jouw huisarts opbellen om te kijken wat hij of zij van de situatie vindt. Samen bekijken jullie dan de mogelijkheden, zodat er gekeken wordt naar een oplossing. Zo ben je straks weer volledig gezond, zoals het uiteraard hoort.

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken