MOVE Sport feiten

Voor wie sport jij?

Last Updated on: 1st december 2021, 11:55 am

“Huh, dat is een rare vraag, voor mezelf natuurlijk!” Ik hoor het je haast zeggen. Maar in dit geval bedoel ik wat anders en gaat het over sponsorlopen!

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen, misschien heb je vrienden die wel eens meedoen met een sponsorloop of ben je zelf actief op dat vlak. Vaak om geld in te zamelen voor een eigen sportvereniging of voor een club.

Dat is toch iets voor scholen?

Niet helemaal, maar ik weet nog wel goed hoe dat ging op de lagere school als we gingen wandelen voor een goed doel. Dan ging je langs de deuren voor een bedrag per kilometer. De tip was om te beginnen bij je ouders en de opa’s en oma’s. Als de eerste bedragen hoog waren dan schreven de buren en vage kennissen er ook vaak een hoger bedrag op 😉 En na het evenment natuurlijk weer opnieuw bij iedereen langs om te laten zien hoeveel kilometer je had afgelegd en het verdiende geld ophalen.

Maar langs de deuren gaan hoeft gelukkig tegenwoordig niet meer! Met de nieuwe initiatieven van “Voor een Ander” wordt het doneren aan een goed doel in combinatie met sportprestaties een eitje. Je kunt zelf een eigen doel inbrengen, zoals bijvoorbeeld voor iemand in je dorp of in je vriendenkring, of je kunt kiezen voor een goed doel uit het bestand van de site.

Je krijgt meteen een eigen pagina waarin je je motivatie kunt delen met tekst en foto’s. Vervolgens kun je die delen via Facebook voor een snelle verspreiding. Degene die je hierbij willen helpen en geld doneren kunnen er ook een persoonlijke boodschap bijzetten en de bedragen worden meteen opgeteld. Dit motiveert anderen ook weer om jou te steunen. Hoe leuk is dat!

Ken jij iemand die wel wat financiële steun kan gebruiken en wil je helpen op een sportieve manier maar weet je niet zo goed hoe je dat moet aanpakken? Dan is dit de oplossing!

Met je collega’s sporten voor het goede doel is superpopulair!

Wil je het groter aanpakken dan kun je ook een heel team aanmelden die gezamenlijk gaan sporten en de sponsors binnenhalen. Dit gaat natuurlijk een stuk sneller omdat iedereen zijn eigen netwerk heeft om het project mee te delen. Denk maar eens aan de Alpe d’Huzes als voorbeeld van een gezamenlijk grote sportevenement waar ook iedereen los maar ook weer samen geld kan ophalen voor het goede doel.

Waarom zou je dit doen?

Wat motiveert iemand om te sporten voor een goed doel? Vaak zijn het persoonlijke redenen. Je kent bijvoorbeeld iemand met een ernstige ziekte waar je graag je steun aan geeft door geld op te halen. In een kleine gemeenschap worden er ook wel eens acties opgezet om iemand die bijvoorbeeld onterecht benadeeld is financieel te helpen. Denk dan aan natuurrampen of specialistische ziekenhuisbehandelingen in het buitenland die niet vergoed worden door de verzekering. Maar het kan ook zijn dat je gewoon anderen graag steunt in hun drive om goed te doen. Binnen een bedrijf gaat het ook om samenhorigheid, met alle collega’s ergens voor gaan staan geeft een goed gevoel.

En…. gewoon leuk!

Hoe leuk is het om met een team te gaan sporten voor een hoger doel! Je hoeft er niet eens sportief voor te zijn want wat voor actie er bij jouw project hoort bepaal jij. Dus denk eens out of the box: een blubberrun of roeibootjes race is ook een ludieke manier om een actie op te zetten. Of combineer het met die heerlijke wandeltocht over het Pieterpad of groter een pelgrimstocht naar Santiago die je nog steeds eens wilde maken!

Super mooi toch?

Ik vind het persoonlijk echt super dat dit soort initiatieven worden opgezet. Zelf geen gedoe met rekeningen openen, lijstjes bijhouden en inzicht geven voor degene die je steunen. De site is heel transparant en laat direct zien wie er allemaal gedoneerd hebben en hoe hoog het bedrag is tot op dat moment. En het gehele bedrag komt na de actie meteen op de rekening van het goede doel.

Dus was je toch al aan het trainen voor een mooie run dit jaar dan kun je het meteen combineren met een mooi doel!  Twee vliegen in één klap! Je kunt er hier meer over lezen.

crowdfundacties in sporten
crowdfundacties in sporten

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl