Detox EAT Foodfeiten

Waarom een 3-daagse sapkuur?

3-daagse sapkuur

Last Updated on: 9th januari 2022, 03:38 pm

De laatste jaren is de belangstelling voor gezonde voedingspatronen ontegenzeglijk toegenomen. Hierbij wordt zeker niet alleen gekeken naar wat je eet, maar ook naar wat de invloed is van een tijdschema op de gezondheid van je lichaam. Hieruit is gebleken dat je grote gezondheidsvoordelen kunt realiseren als je je lichaam af en toe een soort pauze gunt.

Tijdens een dergelijke pauze is het natuurlijk niet zo dat je helemaal geen voedsel tot je neemt. Wat je wél kunt doen is bijvoorbeeld het volgen van een sapkuur, vaak ook wel detox sapkuur genoemd. Bij zo’n sapkuur is het gebruikelijk dat je gedurende enkele dagen alleen sappen tot je neemt die gemaakt zijn van koudgeperste groenten en fruit. Je inname van calorieën, vetten en koolhydraten is die dagen dus minimaal.

Welke voordelen een dergelijke sapkuur zoal teweegbrengt voor je lichaam beschrijven we hieronder. Mocht je nooit eerder zo’n kuur hebben gevolgd, dan is het wel aan te raden in ieder geval met een kortdurende kuur te beginnen, bijvoorbeeld een 3-daagse sapkuur.

Overgewicht bestrijden

Veel mensen die besluiten een detox sapkuur te volgen doen dit vanuit de wens om iets aan hun overgewicht te doen. Want laten we wel wezen, een sapkuur is bijna een garantie dat je wat aan gewicht zult verliezen. Je neemt tijdens de kuur immers dusdanig weinig koolhydraten en calorieën in dat automatisch je (vet)reserves zullen worden aangesproken.

Maag- en darmklachten verhelpen

Het feit dat een sapkuur zoals in dit artikel beschreven ook wel een detox sapkuur genoemd wordt zit ‘m met name in het feit dat je met zo’n kuur problemen in de maag en met name de darmen kunt verhelpen. Dit zijn problemen waar mensen jammer genoeg vaak mee te maken hebben. Het gaat hierbij vooral om kleine ontstekingen in de darmen. Deze ontstekingen uiten zich meestal in een opgeblazen en soms ook een ietwat pijnlijk gevoel in de buik.

In feite is je lichaam doorgaans prima in staat om deze ontstekingen zelf te verhelpen. Door echter op te veel momenten van de dag (te) veel te eten is je lichaam meestal zo druk met het verteren van voedsel dat het niet toekomt aan het bestrijden van ontstekingen. Door een sapkuur te volgen doorbreek je dat patroon. Een sapkuur is immers uiterst licht verteerbaar, waardoor je lichaam eindelijk de kans krijgt zich te ontgiften.

Het belang van gezond voedsel voelen en inzien

Naast het feit dat je door een sapkuur kunt afvallen en dat je jezelf verlost van dat opgeblazen en soms pijnlijke gevoel in de buik bevordert deze kuur de bloedsomloop, een goede werking van je organen en de kwaliteit van je huid. Dit alles zet je tijdens en na de kuur uiteraard wel aan het denken. Door de kuur zie je immers bij uitstek in wat de gevolgen zijn van je eetpatroon voor je gezondheid. Veel mensen besluiten na de sapkuur daarom om structureel gezonder te gaan eten. Uiteraard brengt dit veel voordelen voor de gezondheid met zich mee voor zowel de korte als de lange termijn.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl