Wat is canicross en hoe begin je
LIFE MOVE

Wat is canicross en hoe begin je?

Samen met je hond sporten, leuker kunnen we het niet maken. Daarvoor is canicross in het leven geroepen, waarbij je met je hond hardloopt.

Met een tuig en een heupgordel zit de hond vast aan je middel en kunnen jullie samen op avontuur. We leggen hier uit wat canicross inhoudt en wat je nodig hebt om mee te kunnen doen.

Ontstaan van canicross

Het idee van canicross is ontstaan in Canada, waar de sledehonden in de zomer werden getraind voor het winterseizoen. Het eerste wereldkampioenschap vond plaats in 2002 in Italië. In 2004 werd de eerste canicross wedstrijd in Nederland gehouden, in het Friese Streekbos. De sport wordt steeds populairder en de bekendheid groeit ook in Nederland.

De naam canicross is ontstaan uit twee woorden, namelijk het Latijnse woord ‘canis’, wat hond betekent en het woord cross country. Cross country is Engels voor veldlopen.

De sport

Canicross houdt dus in dat je samen met je hond gaat hardlopen. Tijdens deze wedstrijden vorm je samen met je hond een team en leg je een parcours af. De route is zo veel mogelijk over onverharde paden en de deelnemers starten elke 30 seconden, zodat de honden niet te dicht op elkaar lopen. In Nederland worden elk jaar twaalf canicross wedstrijden georganiseerd en ze zijn twee tot zes kilometer lang.

Hoe kun je beginnen?

Het is belangrijk om niet alleen zelf een goede conditie op te bouwen, maar ook je hond. Als je altijd binnen op de bank zit en spelletjes speelt bij casino777, of de hele dag Netflix kijkt, kun je niet opeens vijf kilometer hardlopen. Voor je hond geldt hetzelfde. Bouw je training rustig op en houd goed in de gaten of je hond het wel leuk vindt.

Er wordt aangeraden om te lopen met een hond ouder dan 10 maanden. De meeste honden zijn dan uitgegroeid, maar overleg voor de zekerheid met je dierenarts. Je wil geen problemen veroorzaken voor je lieve huisdier.

Welk materiaal heb je nodig?

Zoals voor elke hardloper, geldt dat je goede hardloopschoenen nodig hebt. Afhankelijk van de ondergrond en de vorm van je voeten zijn er verschillende modellen beschikbaar. Naast je eigen sportkleding heb je ook spullen nodig voor je hond. Denk hierbij aan een goed passend tuig, een elastieken riem en een heupgordel.

Op de website van Canicross Nederland kun je de juiste uitrusting aanschaffen en heb je een overzicht van de georganiseerde wedstrijden.

Waar kun je canicross doen?

In principe kun je overal trainen voor een canicross wedstrijd. Als je vaker dan één of twee keer in de week met je hond traint, wordt aangeraden om op zachte ondergronden te lopen, zoals op het strand of in het bos. Natuurlijk is het niet erg als je af en toe over het fietspad loopt, maar probeer dit te beperken.

Ook worden er soms wedstrijden georganiseerd waarbij de hond aan je fiets vast zit. Je kunt je voorstellen dat dit erg hard kan gaan.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken