Zijn eieren ongezond?
EAT Foodfeiten

Zijn eieren ongezond? En als je er 8 per week eet?

Zijn eieren ongezond? Omdat ik zelf voor een groot deel een koolhydraatarm dieet volg, eet ik op zeer regelmatige basis eieren… soms wel tussen de 8 en 12 stuks per week. Tot een aantal jaren geleden zou m’n huisarts me voor gek verklaren en mijn verzekeraar me uit het zorgverzekeringspakket gooien. 2 eieren per week was jarenlang het advies. Dus… ben ik dan helemaal gek geworden of valt het allemaal wel wat mee met de eieren? In dit artikel beantwoord ik de veelgestelde vraag ‘zijn eieren ongezond? En hoeveel mag je er per week?’.

Eieren en cholesterol

Alle officiële instanties zoals het voedingscentrum houden voet bij stuk… niet meer dan 3 eieren per week! Ze baseren zich op verouderde feiten, zoals de hoeveelheid cholesterol dat een ei bevat. Als je zo naar een ei kijkt, zou je inderdaad kunnen concluderen dat je er maar 2 tot 3 per week mag eten. Maar zo simpel is het niet! Het gaat namelijk niet om het cholesterol niveau van wat je eet, maar hoe je voeding je cholesterol niveau in je bloed beïnvloedt. Er zijn inmiddels honderden onderzoeken die het tegenovergestelde bewijzen. Zo zou je cholesterol juist verhogen als je geen eieren eet. Een Zweedse wetenschapper nam de proef op de som…. hij voerde zijn eieren-consumptie op van 1 ei per dag tot 12 eieren per dag en hield zijn cholesterol gedurende 2 weken nauwlettend in de gaten. Conclusie… na twee weken was zijn cholesterol licht gedaald. Nog sterker… de cholesterol verhoudingen tussen goede en slecht cholesterol was aanzienlijk verbeterd (voor techneuten: minder LDL, meer HDL, minder Lp(a), minder triglyceride).

Ik label dit als bewijsstuk-A in mijn onderzoek op de vraag ‘zijn eieren ongezond?’

Onderzoeken die dit onderschrijven: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Zijn eieren ongezond?
Zijn eieren ongezond?

Antwoord op de vraag ‘zijn eieren ongezond?’

Dat zijn ze volgens de onderzoeken dus niet. En eerlijk gezegd is mijn gezondheid er ook niet op achteruit gegaan en ik doe dit al ruim een jaar. Eieren zijn dus niet ongezond en je kunt er sowieso meer eten dan 2/3 per week. Natuurlijk zijn er altijd mensen die iets mankeren en daardoor niet deze hoeveelheden mogen eten. Als je twijfelt, neem dan contact op met je huisarts (moet ik even zeggen).

Kun je dan zeggen dat eieren juist gezond zijn?

Ja, zonder twijfel! Eieren zijn gezond voor je! Super gezond! Als we het dan toch met z’n allen hebben over superfoods, dan zijn eieren zonder twijfel de meest voedingsrijke van allemaal. Eieren zitten bomvol antioxidanten en blijkt uit onderzoek de risico’s op oogziekten, veroorzaakt door ouderdom, met wel 50% te verminderen (8).

Conclusie: Eieren zitten bomvol vitaminen en goede voedingsstoffen.

Eieren zorgen ervoor dat je afvalt

Ik spreek even uit eigen ervaring… eet ’s ochtends maar eens 3 eieren. Ik durf te wedden dat je tot lunchtijd geen rommelend maagje hebt ;). Maar naast mijn eigen niet-onderbouwde ervaring zijn er genoeg onderzoeken op internet te vinden die dat onderschrijven. (9)

Toch afvallen, maar hou je niet van eieren? Dan zijn eiwitshakes een goed alternatief. Dit is mijn favoriet.

 

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Hulp nodig met gezonde maaltijden te plannen?

Download gratis onze boodschappen planner en creëer voor jezelf een voorraadkast vol met gezonde keuzes!

*Je ontvangt ook maximaal 4 x per maand onze updates met gezonde   nieuwtjes en winacties en gaat akkoord met onze privacy policy. Uitschrijven kan natuurlijk altijd!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Diverse soorten ademwerk

ademworkshops Evelina zinger LCP

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget

Zelf chocolade maken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet