Ik ben niet perfect

Ik schrijf over bewust leven, gezonde en bewuste keuzes maken en te genieten van het leven, maar ik ben echt niet perfect! Ik vind het fantastisch om mensen te inspireren om betere keuzes te maken maar ook ik kan er niet 100% van de tijd mee bezig zijn.

Vooral nu het boek uit is merk ik dat mijn omgeving er veel meer mee bezig is dan ik. Ga ik op visite dan krijg ik opmerkingen als: “Sorry, ik heb alleen deze ongezonde koek in huis”, “O, dit mag jij zeker niet?” en “Past dit wel bij jouw manier van eten?”. En ik steeds maar uitleggen dat het gaat over de grote lijnen.

Ik ben echt niet perfect, heb ook mijn baalmomenten, lust graag een glas (of meer) rode wijn, kan soms nergens meer zin in hebben en vind dan een luie “bankhangdag” met snacks en een aantal afleveringen van mijn favoriete serie heerlijk!

Pas op of we zetten het op Facebook!

Mijn kinderen maken dan grapjes als “Pas op hoor, we zetten het op Facebook!” O jee zeg, stel je toch eens voor dat iemand die net een boek gekocht heeft me aan een patatje oorlog zie zitten. En toen dacht ik, misschien moet ik het gewoon maar zelf online zetten. Laten zien dat ik ook niet altijd en overal volgens de gezonde regels leef. Niet omdat het te streng is of niet lekker, maar omdat helemaal perfect zijn ook voor mij niet haalbaar is. Een richtlijn is handig en leuk, maar te streng zijn voor jezelf haalt ook alle sjeu van het leven af.

This is me

Net als de meeste mensen heb ik ook twijfels, baaldagen en af en toe zin in hangen en snaaien. Dat mag, dat kan en het is geen probleem want this is me. Ik wil absoluut geen “role model” zijn die niets fout doet, want dat is niet stimulerend maar eerder frusterend en belangrijker, ik verwacht dat ook niet van jou!

Ik verwacht het ook niet van jou!

Als je lid bent van mijn programma of mijn boek hebt aangeschaft, dan verwacht ik echt niet dat je het tot de letter opvolgt. Het hele idee van alles is dat je leert te combineren en gaat experimenteren met een andere manier van eten. Niet om jezelf te straffen maar om je lekkerder te voelen. Als voor jou een patatje of een gebakje op zijn tijd een hoogtepunt is waar je echt van kan genieten dan zou ik zeggen: Geniet Ervan!

Dan maar helemaal niet

Het nadeel van alles helemaal perfect willen doen is ook dat je eerder het bijltje erbij neer gooit. Dat je niet alleen geen tijd hebt om bijvoorbeeld een gezonde havermoutcake te maken maar vervolgens dan bij alle maaltijden denk “laat maar zitten”. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling! Gooi het perfectionisme aan de kant en voel je niet bezwaard. Elke stap op weg naar een gezond lichaam is er één, maar neem je af en toe een zijweg dan is het niet meteen einde verhaal.

Als ik van te voren al weet dat ik een dag ga hebben waarin de verhouding 80/20 wat uit balans gaat dan neem ik tussendoor een shake om op een redelijk gezonde manier mijn buik alvast te vullen. De shake zelf meng ik dan aan met havermout en chiazaad. Hierdoor dikt het na een paar minuten wat meer in en heb ik echt een voldaan gevoel, dus minder kans op teveel uit de band springen op een gezellige borrel.

Kies op je eigen manier een 80/20 verhouding. 80% gezonde en bewuste keuzes en 20% uitzonderingen waar je echt van geniet. Voor mij is dat dus dat glas wijn en (na te veel wijn..) een patatje oorlog met uitjes 🙂

Wat valt er voor jou onder de 20% waar je van kan genieten maar die eigenlijk niet zo past bij een gezonde lifestyle?

Je kunt hieronder een bericht achterlaten wat jouw lekkerste cheat snack is.