LIFE

Zorgverzekering vergelijken: wel of niet overstappen?

 

Overal om je heen zie je reclames van zorgverzekeraars die proberen je te binden voor het komende jaar. Is het nou wel of niet slim om over te stappen? En waar moet je dan vooral op letten? Ik help je graag een handje om een verstandige keuze te maken. Simpelweg de goedkoopste zorgverzekering kiezen is meestal niet de beste optie. In een aantal situaties ook weer wél. Alles staat of valt met de vraag wat jouw zorgbehoefte is.

 

Objectief vergelijken op basis van je specifieke situatie

 

Het vergelijken van zorgverzekeringen kun je op verschillende manieren doen. Om te beginnen zet je op een rijtje van welke zorg jij nu eventueel al gebruik maakt. Voorbeelden hiervan zijn fysiotherapie en bezoeken aan de tandarts of alternatieve geneeswijze. Vervolgens kijk je naar welk ziekenhuis je, indien nodig, wilt gaan.

 

Bij de zorgverzekeringen heb je de keuze uit een restitutiepolis of een naturapolis. Het grootste verschil hierbij is dat de naturapolis beperkter is qua zorgkeuze. Alleen zorg van zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft gesloten krijg je volledig vergoedt. Bij de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze maar moet je soms wel kosten eerst zelf betalen en vervolgens declareren. De restitutieverzekering is wel de duurste variant. Ik vind het altijd fijn zelf de keuze te hebben waar ik naartoe ga dus kies ik er voor om het voor te schieten. 

 

Specifieke zorgwensen? Aanvullende pakketten vergelijken!

 

Als jij bepaalde vormen van zorg zoals fysiotherapie, tandarts, kraamzorg of alternatieve geneeswijzen wilt laten betalen door de verzekeraar, is het van belang om te gaan kijken naar de aanvullende pakketten. Deze zitten namelijk niet in de basisverzekering, die overigens altijd en overal gelijk is qua inhoud. Aanvullende pakketten zorgen wel al snel voor een fikse premiestijging. Soms wat moeilijk te vergelijken omdat de ene een vast bedrag per dag uitkeert en andere een maximaal bedrag per jaar.

 

Wil je alle gegevens en wensen meenemen in een goede vergelijking, dan raad ik je aan om online een zorgvergelijker te raadplegen. Hier vul je simpelweg jouw gegevens, wensen en behoeften in. Vervolgens worden de beste matches voor jou uitgezocht op basis van de ingevulde gegevens. Dit scheelt enorm veel werk om alles goed uit te zoeken, en garandeert je min of meer dat je de juiste keuze maakt. Een goede site die hiervoor is Vergelijk de Zorgverzekeringen.

 

Moet je nou wel of niet elk jaar overstappen?

 

Dat je elk jaar moet overstappen is wat kort door de bocht. Toch zien we dat de polissen onderling jaarlijks steeds meer verschillen. Zorgverzekeraars passen premies en pakketten aan op basis van hun gemiddelde klantenbestand. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze ook geld gaan verdienen, dus als ze merken dat een bepaalde zorgdiscipline veel geld kost zullen ze de vergoedingen hiervoor het volgende jaar wellicht beperken. Het loont dan ook de moeite om jaarlijks opnieuw de vergelijking te maken of je nog wel goed zit bij je huidige verzekeraar.

 

Wat we ook vaak zien is dat een grote groep mensen “vastgebakken” zit bij hun huidige zorgverzekeraar. Ze zijn bang voor verandering en vinden het wel best. Onderzoek wijst uit dat deze groep in de loop der jaren honderden of zelfs duizenden euro’s letterlijk weggooit door nooit over te stappen. Het advies is dan ook om niet tot deze slapende groep te behoren en gewoon even een uurtje te gaan zitten. Als je in dat uur op jaarbasis misschien wel 250 euro kunt besparen is dat toch mooi verdiend! 

 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken