dieet feestdagen
Inspiratie

7 wetenschappelijk bewezen manieren om te voorkomen dat je aankomt tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur en we maken ons op voor grootse schranspartijen, feesten en gezelschap. In geen andere periode worden we aan zoveel ‘ongezonde’ verleidingen blootgesteld. Het is niets voor niets dat we na de feestdagen massaal aan ‘de lijn’ gaan met z’n allen. We voelen ons dik, onaantrekkelijk en gefrustreerd omdat we ons boekje te buiten zijn gegaan. Op de tweede kerstdag besef je dat je aan het kauwen bent op iets wat je niet eens heel lekker vindt of waarvan je niet wist dat je erop aan het kauwen was. Dat is het moment waarop veelal de ‘goede voornemens’ voor volgend jaar worden bedacht. In dit artikel beschrijf ik 7 wetenschappelijk ondersteunde manieren om te voorkomen dat je aankomt tijdens de feestdagen.

1. Eet vóór het feest begint

Veel mensen hebben de neiging om minder te eten voordat het feest begint omdat ze denken dat ze daarmee de overvloed aan calorieën compenseren. Als je puur naar de calorieën kijkt klopt dat wel, maar verschillende onderzoeken wijzen wel uit dat je daardoor later meer calorieën binnenkrijgt omdat je minder goed maat kunt houden als je bloot wordt gesteld aan lekker eten.

Eet daarom goed van te voren, zodat je tijdens het feesten beter maat kunt houden. Extra tip: Begin je dag met 3 eieren en een klein handje amandelen. Doet wonderen!

2. Kauw je voedsel langzaam en grondig

Neem de tijd om je voeding goed te kauwen! Niet alleen geeft het je lichaam de tijd om het signaal ‘VOL!’ te geven, maar het zorgt er ook voor dat je lichaam het voedsel beter kan verteren. Een extra bijkomstigheid is dat de voeding ook stukje bij beetje in je systeem komt, waardoor ook de energie gelijkmatiger afgegeven wordt. En laatste voordeel is dat je langer doet over het eten van iets lekkers, waardoor je ook minder tijd hebt om weer wat nieuws te pakken.

Eet dus bewust, kauw goed en langzaam.

3. Ga voor de eiwitten

Bijna alle recente onderzoeken naar diëten wijzen uit dat de eiwitten ervoor zorgen dat je langer vol zit en je langer verzadigd voelt. Kies dus vooral eiwitrijk voedsel. Zaken als vlees, noten en zuivel zorgen ervoor dat je snel verzadigd raakt (voorzichtig met de zuivel). Daarnaast zijn de eiwitten ook belangrijk een gezonde groei en herstel van de spieren… ook als je niet naar de sportschool gaat is dat belangrijk. Ga dus voor eiwitrijk voedsel.

Extra tip: Lees hier hoe je de eiwitten kunt gebruiken om na de feestdagen weer snel af te vallen.

4. Vermijd de snelle koolhydraten

Ik weet dat dit een hele opgaaf is, want aan zoetigheid en snacks geen tekort tijdens de feestdagen. Maar zoals je hebt kunnen lezen draait het allemaal om het ‘houden van maat’ tijdens de feestdagen. De snelle koolhydraten, die zitten in koek, snoep en bijvoorbeeld witbrood, geven hun energie snel af aan ons lichaam, waardoor er een insuline-piek ontstaat. En insuline-pieken zorgen op hun beurt weer voor hongergevoel en trek, waardoor je de verleidingen weer moeilijker kan weerstaan.

Beperk dus de inname van snelle koolhydraten en mocht je onverhoopt toch snelle koolhydraten binnenkrijgen, combineer het dan met iets wat goed verzadigend, zoals noten, groenten, zuivel of vlees.

5. Gebruik kleine bordjes

Onderzoek wijst uit dat mensen gedreven zijn om hun bordje leeg te eten… ook als ze weten dat ze al vol zitten. Onze hersenen associëren een groot bord met veel witruimte, met een kleine portie. Je hersenen registreren de witruimte en geven je het gevoel dat je een kleine portie hebt gegeten. Onderzoek wijst ook uit dat het tegenovergestelde ook werkt. Dus kies een klein bordje en neem je hersenen in de maling. Het werkt écht!

6. Neem kauwgum of Smints mee

Dit is een trucje dat ik zelf veelvuldig toepas. Zorg dat je tussen de hapjes door kauwgum of een Smint neemt. Het zorgt er namelijk voor dat je mond continu in beweging is en je minder trek hebt. Dit blijkt uit verschillende onderzoeken. En laten we eerlijk zijn… met die mint-smaak in je mond wordt het ook lastig om te genieten van iets zoets.

7. Drink water

Water is misschien wel het meest essentiële onderdeel als je wilt afvallen en gezonder wilt leven. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het drinken van een groot glas water je metabolisme gedurende soms wel 45 minuten verhoogd. Daarnaast staat water erom bekend dat het je een verzadigd gevoel geeft. Drink dus gedurende de dag een paar grote glazen water.

Moet je zelf koken?

Wil je je gasten op een gezonde manier laten genieten, zonder ze lastig te vallen met jouw drang om de feestdagen enigszins gezond door te komen? Met de recepten uit de onderstaande Paleo kookboeken heeft niemand door dat ze iets gezonds aan het eten zijn en zullen ze hun vingers erbij af likken!

Bekijk hier de beste Paleo boeken van dit moment.

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken