gezondblog
Gezin Inspiratie LIFE

Tips voor een gelukkig(er) gezin

Tips voor een gelukkig(er) gezin

Het is nog niet zo makkelijk om als gezin alle fases goed te doorlopen.
De babytijd kan een aanslag zijn op je relatie, je bent beide moe en geïrriteerd door slaapgebrek, of weet echt niet meer waarom die kleine steeds blijft huilen.
Daarna is het meestal een korte periode wat makkelijker maar dan komt de pubertijd eraan.
Hoe doorloop je al die verschillende fases zo soepel mogelijk en zorg je ervoor dat iedereen terug kijkt op een mooie tijd en voor de kids een een gelukkige jeugd.

Ik las in het boek “The Power of Self-Discipline” hierover en tijdens het lezen kwamen er bij mij best wat ‘Aha momenten’. Ik heb de highlights voor je samengevat.

De manier waarop je met je kinderen omgaat in al die fases heeft namelijk gevolgen tot ver na de opvoeding. Kijk maar eens hoeveel dingen je zelf hebt overgenomen uit je jeugd. Over hoe je in het leven staat en welke vooroordelen en aannames je hebt geërfd van je ouders.

Het is voor jou als ouder je grootste verantwoordelijkheid en taak om je kind te begeleiden tot een gelukkig exemplaar en, om de druk nog wat op te voeren, alles wat je doet is een voorbeeld.

Onvoorwaardelijk liefde is hier een voorwaarde voor, je kind heeft liefde net zo hard nodig als zuurstof.

En het woord LIEFDE wordt door kinderen gespeld als TIJD

Het aantal tijd wat je met je kinderen doorbrengt staat voor een kind gelijk aan de hoeveelheid liefde. Hoe vaak je ook zegt dat je van ze houdt, als je nooit tijd hebt om te luisteren naar verhalen of afgeleid bent door allerlei andere zaken dan komt die boodschap toch niet goed over.
Hoe vaak hoor je niet dat ouders spijt hebben dat ze niet genoeg tijd hebben doorgebracht met hun kinderen toen ze jong waren.
Ik betrap mezelf er ook vaak op dat ik echt alles aan de kant moet zetten om mijn aandacht erbij te houden, ik ben mezelf letterlijk aan het trainen om andere activiteiten zo in te delen dat ik tijd inruimt voor mijn kinderen.
Ook al lijkt het of het ze niet uitmaakt of je wel of niet thuis bent als ze richting de pubertijd gaan, het wordt vaak zeer gewaardeerd.

Nieuwe prioriteiten stellen

Je leven veranderd als je kinderen krijgt, je krijgt er veel verantwoordelijkheden bij en bent echt een voorbeeldfunctie geworden.
Probeer op lange termijn te denken, alles wat je nu doet of juist laat heeft effect op langere termijn, dus hou daar rekening mee.

Ook (terecht of onterecht) boos worden op een klein kind heeft verre gevolgen omdat kinderen nog zo gevoelig zijn.
Kinderen kunnen niet goed begrijpen dat een iets wat overdreven boze reactie van een ouder misschien niet helemaal aan hun ligt maar kan komen door spanningen tussen ouders.

Soms zien we kinderen als kleine volwassenen maar dat is zo niet waar. Kinderen kunnen nog niet goed inschatten wat de juiste keuzes zijn, dat leren ze in de loop van hun leven.
Soms moeten ze eerst flink wat pech hebben voor ze in staat zijn om goede beslissingen te maken. De beste manier is om ze hun eigen fouten te laten maken en hun liefdevol op te vangen als het mis gaat. Super streng zijn en alleen maar discipline willen bijbrengen zoals vroeger gedaan werd is niet meer de manier.

Je bent een voorbeeld

Kijk eens goed naar jezelf, hoe je je gedraagt in huis, en besef je dat een kind naar zijn ouders kijkt als een voorbeeld van hoe volwassenen horen te zijn.
Ben je zelf bijvoorbeeld vaak gestrest op je werk en kom je daardoor chagrijnig thuis dan is dat hun idee van hoe het leven eruit ziet als ze groter zijn en een baan hebben. Het is hun standaard en de meeste kinderen zullen dat kopiëren.

Dus wat voor een voorbeeld wil je zijn, wil je dat ze later een zelfde leven als jou leiden of gun je ze wat anders.
Verander je je eigen leven door positief en relaxed te zijn dan zullen ze leren dat problemen opgelost kunnen worden en dat je daarin zelf keuzes hebt.
Kinderen kijken vooral veel naar de moeder in een gezin, hoe zij omgaat met ups en downs is hoe ze het leven zien.

Elk kind is natuurlijk anders, ook al hebben ze dezelfde ouders, kijk maar eens naar de verschillen tussen broertjes en zusjes. De herinneringen aan je eigen jeugd kunnen soms ook afwijken van die van je broers of zus dus iedereen ervaart het ook anders. Het is jouw taak om ze een veilige omgeving te bieden waarin ze zelf kunnen ontdekken waar hun persoonlijkheid hun heen brengt.

Kinderen liegen, dat is een feit, kleine en grote leugentjes

Misschien een schok, maar alle kinderen gaan een keertje liegen, dat is een normale eigenschap van kinderen, ze proberen uit of het werkt.
En werkt het, komen ze er mee weg, dan gaan ze ermee door.

Kinderen vertellen ook vaak als eerste een leugentje omdat ze bang geworden zijn om de waarheid te vertellen. Het kan zijn dat ze al heel jong een keer iets eerlijk verteld hebben waardoor ze in de problemen kwamen en dat nu vertaald hebben naar het idee dat liegen beter is. Probeer in je gezin bij het vertellen van de waarheid niet boos te worden, breng de regel in dat als je de waarheid verteld je niet in de problemen komt. Maar dat een leugen vertellen altijd fout is als het uitkomt (en leugens komen altijd uit, weet menigeen uit ervaring…).

Het zal misschien wel wat moeite kosten in het begin om niet boos te worden als iemand eerlijk verteld iets heel ergs te hebben gedaan, maar probeer het vol te houden! Of, als je een keer toch boos bent geworden, bied je excuses aan. Als je als moeder of vader sorry zegt tegen je kind als je ongelijk hebt geef je een super goed voorbeeld over hoe je met mensen omgaat.

Ook al ben je het er niet mee eens wat je kind heeft gedaan of word je boos om dingen die je kind doet, leer jezelf aan dat je niet meteen reageert. Alles wat jij toont is voor hun een voorbeeld en bepaald de waardes en normen.

Als je dat mee kan geven dan krijg je echt een super oprecht en eerlijk kind,  en je wordt hiermee zelf ook beloond voor je hele leven. Want als je kind niet bang hoeft te zijn om de waarheid te vertellen waarom zou hij of zij dan gaan liegen? Je kind wordt daardoor sterk en zelfverzekerd en groeit uit tot een mooi en oprecht mens.

Kinderen die leren eerlijk te zijn hebben meer zelfrespect  en trots. Ze zullen ook in hun omgang met andere mensen er geen probleem mee hebben om eerlijk voor hun mening uit te komen op een respectvolle manier. Heel anders dan kinderen die altijd gewend zijn te liegen of de waarheid wat verbuigen om dingen voor elkaar te krijgen.

Even wat gewetensvragen…

Denk eens na over onderstaande punten en ga bij jezelf na waarin je een beter voorbeeld kan zijn.
Ter inspiratie is het schuingedrukte een voorbeeld van wat ik persoonlijk kan verbeteren binnen mijn gezin.

-Welke 2 eigenschappen denk je dat je kinderen bij jou zien
ondernemend en gestrest

-Welke 2 eigenschappen van jezelf zou je zelf graag bij je kinderen terug zien
ondernemend en liefdevol

-Als je het perfecte rolmodel was voor je kinderen, wat zal je dan anders doen, vanaf vandaag
meer relaxen en genieten

-Welke fouten die je kinderen hebben gemaakt zou je direct moeten vergeten en vergeven
stiekem zakgeld meenemen en snoep kopen na school…

-Wat ga je nu ondernemen om meer tijd aan je kinderen te besteden
beter mijn tijd indelen en prioriteiten stellen

-Welke acties kan je ondernemen om eerlijkheid binnen het gezin te promoten
zelf ook alles eerlijk zeggen en voorbeelden aandragen leugentjes die uitkwamen

-Hoe kan je je kinderen stimuleren en belonen om ze oprechter te laten zijn
door altijd het gesprek aan te gaan en niet boos te worden

 

Hoe sta jij hier tegenover? Ik ben zeer benieuwd of je ook punten hebt gevonden waarin je jezelf kan en wil verbeteren!

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

  • Leuk om te lezen Evelina. Ik kijk weer even anders naar mijn gezin. Dank je wel.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken