accupunctuur afvallen
Dieet ervaringen LIFE

Afvallen met acupunctuur: hoe zit dat?

Diverse medische gezondheidspraktijken zijn afkomstig uit China. Eén daarvan is acupunctuur. Dit is een traditionele methode waarbij specifieke punten op het lichaam gestimuleerd worden door zeer dunne naalden in de huid te brengen. Wist je dat je kunt afvallen met acupunctuur? In dit artikel vertellen we je hoe dat zit.

Afvallen met acupunctuur
Er zijn veel manieren om af te vallen. Het volgen van een koolhydraatarm dieet is bijvoorbeeld een optie. Maar wist je de populariteit van afvallen met acupunctuur groeit? Deze techniek focust zich op het beheersen van pijn. Dit betreft met name pijn aan het hoofd, de nek, de rug en de knie. Ook kan met acupunctuur artrosepijn worden vermindert. Er zijn echter vrij weinig studies verschenen over hoe je met acupunctuur gewicht kwijtraakt. Voorstanders geloven dat acupunctuur de energiestroom van het lichaam kan stimuleren. In het Chinees wordt deze energiestroom de ‘chi’ genoemd. Het zou onder andere de volgende effecten hebben:

  • Minder spanning
  • Minder eetlust
  • Minder hongergevoel
  • Toenemend metabolisme

Onbalans
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt gewichtstoename veroorzaakt door een bepaalde onbalans in het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan problemen met de nieren, de schildklier, de lever, de milt of het hormoonsysteem. Zodoende richt acupunctuur zich vaak op deze onderdelen van het lichaam.

Acupunctuur aan de oren
Interessant genoeg richten beoefenaars van acupunctuur zich vaak op het oor. Ook dit schijnt bij te dragen aan gewichtsverlies. Men denkt dat het manipuleren van bepaalde punten op het oor het verlangen naar voedsel kan controleren. Deze behandeling wordt bijvoorbeeld gebruikt om een einde te maken aan rook- en drugsverslaving.

Hoeveel acupunctuur sessies heb je nodig?
Hoeveel acupunctuur sessies je nodig hebt verschilt. Om af te vallen raden we een programma van zes tot acht weken aan. Op die manier verlies je snel een paar kilo. Naarmate het programma vordert hoef je minder sessies te bezoeken. Onthoud dat een positieve houding zeker helpt bij het verliezen van gewicht. Het gevoel dat de acupunctuur behandelingen effect hebben zorgt voor meer motivatie. Daardoor maak je betere keuzes op het gebied van voeding en verbeter je jouw levenskwaliteit. Daarnaast is er meer motivatie om aan lichaamsbeweging, zoals hardlopen, te doen. Dit leidt tot gewichtsverlies en daardoor word je hopelijk een gezond en gelukkig mens!

Onderzoeken naar acupunctuur en gewichtsverlies
De afgelopen jaren zijn er diverse studies verschenen die suggereren dat acupunctuur waarschijnlijk bijdraagt aan gewichtsverlies.  Tijdens deze studies werd onder andere gekeken naar het effect van de volgende onderdelen van acupunctuur:

  • Techniek
  • Aantal acupunctuurpunten
  • Duur van de sessies
  • Aantal sessies
  • Gebruik van placebo
  • Schijninterventie

Hoe effectief is acupunctuur?
De resultaten van een acupunctuur sessie worden vaak beïnvloed door de persoonlijke overtuigingen en verwachtingen van de beoefenaar. Deze invloeden kunnen van invloed zijn op de impact van een behandeling. Zo zijn de veiligheid en de bijwerkingen van acupunctuur afhankelijk van de training en de ervaring van de behandelaar en van de netheid van de naalden. Hoe effectief een acupunctuur behandeling is voor het verliezen van gewicht hangt dus van je persoonlijke situatie en verschillende factoren af.

Heeft acupunctuur ook bijwerkingen?
Kies altijd voor een acupuncturist die bij een beroepsvereniging is aangesloten. Daarmee voorkom je ernstige bijwerkingen van een behandeling zoals geperforeerde organen, ingeklapte longen, letsel aan het centrale zenuwstelsel en infecties. De bijwerkingen kunnen ernstig zijn, maar komen niet voor als je een getrainde specialist kiest. Lees je daarom altijd goed in zodat je de juiste keuze maakt. Op die manier merk je vrijwel alleen maar de positieve effecten van afvallen met acupunctuur.

accupunctuur afvallen

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken