intermittent living challenge
EAT Inspiratie LIFE MOVE

Nieuwe rondes, nieuwe kansen! Volg de Intermittent Lifestyle

Er ligt weer een nieuw jaar op ons te wachten! Voor velen is januari het moment om weer fris en fruitig de goede voornemens uit de kast te pakken! Sportkleding bij elkaar zoeken, gezond eten in huis halen en gaan met die banaan!

Dit jaar zal ondanks de lockdown waarschijnlijk niet veel anders gaan, misschien nog wel extremer want we hebben dit jaar helaas niet alleen te dealen met het luie decemberzweet en de bekende feestkilo’s. intermittent living challengeMisschien is ook jouw favoriete sportschool ook dicht gegaan, ben je uit compensatie voor menselijk contact al vanaf april meer aan het snoepen of ben je zo depri geweest  door alle maatregelen dat je hoofd niet stond naar gezond en fit en begin je daar nu stiekem wel van te balen….

Onze toekomst hebben we op dit moment niet helemaal zelf in de hand maar hoe we met ons eigen lichaam en mind omgaan gelukkig wel! Krijg jij ook weer zin om aan de slag te gaan met je energielevel maar kun  je wel wat motivatie gebruiken om te starten dan heb ik wat leuks voor het nieuwe jaar!

Ik organiseer namelijk een gratis challenge waarin je kunt proeven aan een Intermittent Lifestyle.

Intermittent Lifestyle wat is dat?
Intermittent kun je vrij vertalen naar sporadisch of met tussenpozen. Je hebt vast wel eens gehoord van de term Intermittent Fasting, een manier van eten waarin je niet de hele dag door eet maar ook gedurende een etmaal een periode vast wat een kleine stress reactie oproept in je lichaam welke je stofwisseling een extra boost geeft. Bij een Intermittent Lifestyle trek je het principe van afwisseling en kortdurende stress door op alle aspecten van je leven!  

Door de afwisseling en prikkels worden al je regelsystemen in je lichaam uitgedaagd en je gaat daardoor meer mitochondriën (energiefabriekjes in je cellen) aanmaken. Meer mitochondriën zorgen voor meer vitaliteit en energie! 

What doesn’t kill me, makes me stronger

De Engelse uitdrukking: “If it does not kill you, it will make you stronger” vormt de basis van het principe van een Intermittent Lifestyle. Door jezelf aan een combinatie van zgn. hormetische prikkels als extreme kou (douchen, ijsbad of buitenlucht), CO2 en O2 ademtherapie, extreme warmte (sauna, zweethut, bad of buitenlucht) en intermittent fasting / drinking bloot te stellen word je sterker en weerbaarder, zowel fysiek als mentaal. Hormetische prikkels zijn semi toxische prikkels die je lichaam uitdagen en uit evenwicht brengen en je lichaam trainen om daarmee om te gaan.

Simpel gezegd, een hormetische effect krijg je door je lichaam kortdurend bloot te stellen aan iets stressvols waardoor je lichaam zich gaat herstellen en daardoor sterker wordt. Denk hierbij aan het principe van krachttraining. Ben je serieus aan het trainen dan ken je vast wel het principe van schade aanbrengen in je spieren, verzuren/spierpijn en weer herstellen met meer kracht.

Gelukkig voor de minder sportievelingen onder ons kun je naast krachttraining ook andere kortdurende stress prikkels gebruiken waaronder kou, warmte, voeding, water, zuurstof etc. Combineer je op een dag verschillende prikkels dan spreek je over een Intermittent Lifestyle. 

If you do only what’s easy, life will be hard.

If you are willing to do what is hard, life will me easy
-Les Brown

De Challenge
Deze week gaan we oude en voor je lichaam bekende stressfactoren terugbrengen in je leven met verschillende (voor iedereen haalbare) uitdagingen. 

Zie deze eerste actieve week als een grote beurt voor je lichaam. Alle onderdelen worden doorgesmeerd, schoongemaakt en ge-update. Je lichaam herinnert zich weer hoe die moet reageren op de oude prikkels en hierdoor wordt je immuunsysteem versterkt. 

De eerste week beoefenen je alle onderdelen als een mega boost, daarna kun je alles gewoon in kleine doseringen in je leven inbouwen om er voor te zorgen dat ook jouw lichaam om kan blijven gaan met stress en optimaal te functioneren. 

intermittent living challengeSommige van de acute stressprikkels klinken waarschijnlijk oncomfortabel en kunnen zelfs beangstigend zijn maar wees je ervan bewust dat dat juist de bedoeling is! Uit je comfortzone gaan mentaal, je gewoontes veranderen én lichamelijk jezelf uitdagen gaat je prestaties bevorderen en je alleen maar voordelen brengen. 

We gaan de hele week aan de slag met de volgende acht onderdelen welke ik in kleine stapjes via fb live met je deel. 

  1. Intermittent breathing → Hypoxie
  2. Intermittent drinking
  3. Intermittent breathing → Hypercapnia
  4. Intermittent braintraining
  5. Intermittent fasting
  6. Intermittent eating + variatie
  7. Intermittent cold
  8. Intermittent heat

Doe je ook mee? Meld je dan aan voor de FB groep om de live sessie niet te missen (of daarna terug te zien). En ik ben natuurlijk zeer benieuwd hoe jij het gaat ervaren!

intermittent living challenge

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken