EAT Foodfeiten

Afvallen met chocolade: Waarom cacao helpt met diëten

Last Updated on: 27th oktober 2017, 02:24 pm

Afvallen Met Chocolade: Waarom Cacao Helpt Met Diëten

In de wereld van superfoods zijn vele gezonde etenswaren te ontdekken, de ene nog exotischer dan de ander. Maar er is altijd één superfood dat eruit springt in dit soort lijstjes: cacao. Is chocolade nu opeens gezond? Huh?! Je had waarschijnlijk niet verwacht dat zoiets lekkers ook nog eens goed voor je zou kunnen zijn…

Het Chocolade Dieet

Maar wat is nou precies het Chocolade Dieet? Neuroloog Will Clower schreef er enige tijd terug al een revolutionair boek over: Eat Chocolate, Lose Weight. Hierin maakt hij de aantrekkelijke belofte dat het eten van cacaoproducten 20 minuten vóór en 5 minuten ná een maaltijd ervoor zorgt dat de eetlust met 50% verminderd wordt.

Chocolade zorgt namelijk voor een vol gevoel. Maar wat is nou zo helend en gezond aan chocolade? Om dit beter te begrijpen, moeten we de cacaoboon onder de loep nemen.

Waarom Iedereen Cacao Zou Moeten Eten

Bij chocolade draait het natuurlijk allemaal om de cacaoboon en het mooie is dat dit kleine boontje vele zeer gezonde stoffen bevat.  Cacaobonen staan er namelijk om bekend dat ze meer dan 300 gezonde samenstellingen kunnen bevatten, waaronder fenylethylamine, theobromine, en veel helende polyfenolen, zoals flavonoïden.

Verder bevatten cacaobonen ook veel vitaminen en mineralen, evenals een gezonde doses aan kalium en koper, die weer helpen met de cardiovasculaire gezondheid en de opbouw van ijzer.

Ook is de cacaoboon rijk aan magnesium, een mineraal dat geassocieerd wordt met het kalmeren van het zenuwstelsel. Naast magnesium bevat dit boontje ook calcium, deze twee stoffen zijn nodig voor het goed functioneren van alle belangrijke organen.

Pure Chocolade: De Gezonde Bestanddelen

afvallen met chocolade

Het afvallen met chocolade gaat helaas alleen op voor pure chocolade. Witte- en melkchocolade bevatten namelijk meer suiker en melk, in tegenstelling tot de pure, donkere versie. Verder bevat pure, donkere chocolade ook enkelvoudige onverzadigde vetzuren en zorgt de bitterzoete smaak ervoor dat je hier minder van eet.

Het zal niet verwonderen dat er dan ook veel gezondheid- en dieetproducten bestaan die cacao bevatten. Denk aan chocolade eiwitshakes

Oké, we kunnen dus concluderen dat de cacaoboon gezond is, maar betekent dit dat je nu onbeperkt alle soorten chocolade kunt gaan eten? Nee. Het dieet werkt namelijk alleen maar met pure, donkere chocolade, het soort chocolade dat gemaakt is van minstens 70% cacao.

Diëten Met Chocola: Hype Of Heilzaam?

De heilzame werking moet natuurlijk niet een excuus zijn om zoveel mogelijk cacaoproducten te eten. Het is dan ook raadzaam om te genieten met mate en niet meer te eten dan een stukje chocolade ter grootte van het uiteinde van je duim.

De cacaoboon is gezond en kent helende stoffen, het is dus zeker aan te raden om dit product zo puur mogelijk tot je te nemen. Dit is namelijk ook de sleutel tot succes van dit dieet: kies voor pure, donkere chocolade.

Conclusie

Het lijkt er dus op dat chocolade voor meer goed is dan alleen voor het helen van een gebroken hart. Pure, donkere chocolade bevat gezonde, helende stoffen en het zorgt sneller voor een vol gevoel. Maar zoals altijd is het natuurlijk belangrijk dat je geniet met mate.

Is het chocolade dieet wel iets voor jou of heb je hier inspirerende ideeën over? Veel mensen die een foodblog maken experimenteren al met lekkere recepten. Ook wij hebben al eens geëxperimenteerd met rauwe cacao, check bijvoorbeeld maar eens deze kookvideo! Wij zouden jouw tips en tricks graag horen.

Over de auteur

Mirjam Hermsen

Mirjam Hermsen (1987) is een jonge, enthousiaste blogger en onderdeel van de redactie van FindCircles.nl, een Nederlands platform om te leren bloggen. Mirjam is naast enthousiast te zijn over schrijven op het internet, ook veel bezig met gezonde voeding, diëten en het aannemen van een duurzame levensstijl. Hierbij hoopt ze anderen te helpen en te inspireren, maar ook van de nodige adviezen te voorzien. Haar droom is de wereld over te reizen om meer mensen de mogelijkheden te laten ontdekken van blogs, het liefste in de wereld van food en gezondheid.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken