EAT

Afvallen terwijl je slaapt…, het kan!

Afvallen in je slaap

Last Updated on: 9th oktober 2023, 10:56 am

Afvallen terwijl je slaapt… het lijkt te mooi om waar te zijn. Met de tips die ik je geef in dit artikel kun je afvallen terwijl jij lekker ligt te slapen. En het wordt nog mooier… je slaapt er ook nog eens beter door.

Maar voordat ik je direct de tips ga geven, wil ik een valse wijsheid ontkrachten. Zo wordt er beweerd dat je na 20:00 niet meer zou moeten eten, omdat je het eten tijdens je slaap niet meer zou verbranden. Dit is de reinste onzin! De calorieën die we dagelijks verbranden gaan voor zo’n 70% op aan de basisfuncties van ons lichaam, zoals je lichaam warm houden, je bloed rondpompen, je spieren herstellen, enzovoorts. Dat stopt allemaal niet als we naar bed gaan. Dus na 20:00 gebruik je nog steeds calorieën en ook nog voldoende om voedsel te verteren en te verwerken. Dat gezegd hebbende… de tips…

Eet wat voor het slapen gaan

Geweldig toch?! Eten om af te vallen! Deze truc is simpel… eet ongeveer zo’n 30 minuten voor het slapen gaan iets vet en neem wat zuivel. That’s it!

Neem bijvoorbeeld een handje noten of een plakje (biologische) worst en een klein stukje kaas en terwijl jij slaapt, doet je lichaam de rest. Verschillende onderzoeken, waaronder dit onderzoek, wijzen uit dat mensen die voor het slapen nog wat vet en zuivel nuttigen, de volgende dag een hoger metabolisme hebben. En dat zorgt er weer voor dat je meer energie verbruikt.

Dus… voor het slapen gewoon lekker wat gezonde vetten en zuivel wegtikken :).

Verbrand bruin vet met een icepack

Vergeet je kruik om het warm te krijgen! Zoals ik eerder al schreef in dit artikel, verbruikt je lichaam het overgrote deel van de calorieën om je lichaam op temperatuur te houden. En als je het koud krijgt, gaat je lichaam de zogenaamde bruine vetten verbranden om je lichaam weer op temperatuur te krijgen. Zo publiceerde onlangs het Garvan Institute of Medical Research.

Bruin vetweefsel is een van de 2 typen vetweefsel die in zoogdieren worden aangetroffen. In tegenstelling tot wit vetweefsel, dat voornamelijk werkt als opslagruimte voor vetten, is de primaire functie van bruin vetweefsel het genereren van lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose. –Bron: Wikipedia

Timothy Ferriss schreef al in zijn boek, The four hour body, dat hij veel meer vetverlies had gemeten toen hij zijn lichaam bloot had gesteld aan kou. In eerste instantie door een koud bad te nemen van 18° Celsius, maar later door gewoon een icepack in zijn nek te leggen. En zeker dat laatste is best laagdrempelig. Je pakt gewoon een icepack, rolt het in een theedoek en legt het ongeveer 20 minuten in je nek (onderin). Doe het voordat je gaat slapen en gek genoeg draagt ook dit bij aan een diepere slaap.

Nog voor het onderzoek van het Garvan Institute, schreef Timothy Ferriss al in zijn boek hoe dit fenomeen het enorme energie verbruik (12000 kcal per dag!!!) van zwemlegende Micheal Phelps verklaarde. Micheal Phelps ligt voor zijn training meerdere uren per dag in een zwembad. Een dergelijk trainings– of wedstrijdbad heeft een temperatuur die ergens tussen de 25° – 28° graden ligt. Ons lichaam is ongeveer 34° en moet daardoor dus continu energie verbranden om het lichaam op temperatuur te houden. Daar komt nog eens bij dat water veel beter geleid, waardoor je lichaam nog sneller afkoelt. En om je lichaam op temperatuur te houden verbrandt het bruine vetten.

Je kunt dus gerust eten na 20:00 en als je het combineert met een icepack in je nek voor het slapen gaan, kun je afvallen terwijl je slaapt. Neem gewoon eens de proef op de som en doe het een paar dagen achter elkaar.

*Wij schrijven al vanaf 2014 aan dit blog samen met onze gastbloggers. Niet alles wat er wordt geschreven is onze persoonlijke mening. Lees hier onze visie op de hoofdthema’s Eat, Move, Life

Aansluitende artikelen:

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl