EAT

Gember; megalekkere calorieverbrander & supermedicijn!

Gember gezond

Last Updated on: 8th november 2022, 01:50 pm

Sinds kort krijgen wij elke week een heerlijke Hello Fresh box en verwonder ik me elke week weer over de bijzondere inhoud. In onze eerste box zat een of andere afzichtelijke wortel en net toen ik me af begon te vragen wat ik daar nu mee moest, zag ik dat het verse gember was voor het gerecht wat nu 1 van onze Hello Fresh favorieten is.

Na 2,5 cm wortel keurig volgens recept verwerkt te hebben, vielen we hier bijna uit onze stoel van de smaaksensatie die het aan het eten gaf. En inmiddels ben ik dan ook een gember junk. Allereerst komt dat doordat het elk gerecht onwijs lekker maakt, maar toen ik eens dieper in de gembermaterie dook, kwam ik veel meer redenen tegen om gember te eten!

Nooit meer naar de apotheek

Met gember in huis hoef je nauwelijks nog naar de apotheek ;). Gember is al duizenden jaren in China en India in gebruik omwille van zijn medicinale eigenschappen. Het bevat o.a. de medicinale stoffen: ginerol, lineol, zingibain, zingibereen, zingiberol en shogaol. Verder is gember een bron van magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten.

Even een rijtje aandoeningen die al die medicinale stoffen te lijf gaan:

 • Kanker
 • Hartaandoeningen
 • Ontstekingen in gewrichten
 • Misselijkheid en braken
 • Reuma
 • Hoofdpijn
 • Darmklachten
 • Impotentie
 • Maagzuuraanvallen
 • Griep

Ik kon de rij nog langer maken, maar dit is om je een impressie te geven hoe divers gember wat kan betekenen voor jouw gezondheid.

Zonder poedertjes op het potje

Gember blijkt ook nog eens goed voor je spijsvertering. Ik vermoedde al dat gember hier een effect op had, toen mijn zoon ineens zomaar een normale stoelgang leek te krijgen. In zijn voedingspatroon was niets veranderd, behalve het gebruik van gember in zijn avondeten. Dus nu maar met regelmaat wat gember, dat is toch beter dan alle poedertjes en drankjes die hij voorheen nodig had!

Gember tegen kanker

Uit onderzoek door de Universiteit van Michigan is al in 2006 gebleken dat gember een positieve werking had op het doden van eierstokkankercellen. Na verder onderzoek bleek daar ook prostaatkanker en darmkanker aan toegevoegd te kunnen worden. Artsen raden het momenteel vooral aan ter ondersteuning van de behandeling en niet als “geneesmiddel”. Ook wordt gember bij chemotherapie aangeraden, dit kan de misselijkheid terugdringen, of zelfs wegnemen.

Hoe gember je helpt bij afvallen

Gember verbetert thermogenesis, dit is het natuurlijke proces in een mensenlichaam waarbij we calorieën verbranden. We verbranden niet alleen meer calorieën als we gember eten, gember verhoogt ook nog eens het gevoel van verzadiging na je maaltijd. Gember is daarnaast ook goed voor de spijsvertering. Het helpt de voeding beter en sneller te verteren en daardoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Dus wil je afvallen? Voeg gember toe aan je dieet!

Lekkere gerechten met gember

Hierboven vind je genoeg redenen om gember te eten. Maar naast dat het zo gezond is, is het gewoon echt lekker en makkelijk te gebruiken in een maaltijd. Binnenkort vind je hier dan ook wat lekkere recepten met gember als ingrediënt en ook jij valt vast uit je stoel bij het proeven van dat eerste gerecht 😉

Over de auteur

Majella Loef

Met een jong gezin, energiek werk en een drukke man met eigen bedrijf is het soms lastig de balans te vinden voor je gezondheid. Ik probeer me door het woud aan gezond en ongezond eten, sport en alle vitamines en superfoods een weg te vinden. Hier lees je mijn ontdekkingen en ervaringen op het gebied van gezond leven.

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen
 • ik heb de gember gekocht om er nu zo snel mogelijk mee te beginnen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl