Afvallen met eiwitshakes
EAT

Hoe eiwittenshakes me helpen afvallen

Sinds een tijdje gebruik ik eiwitten om af te vallen. Geïnspireerd door het boek van Timothy Ferriss ben ik op zoek gegaan naar wetenschappelijke onderzoeken die uitwezen dat een koolhydraatarm, maar eiwit- en vet-rijk dieet gezonder was en betere resultaten opleverden. Afvallen met eiwitten is HOT! Het wetenschappelijke bewijs blijkt in grote hoeveelheden aanwezig te zijn en de resultaten liegen er niet om. Onderaan het artikel heb ik de 3 belangrijkste onderzoeken, die uitwijzen dat afvallen met eiwitten werkt, voor je opgesomd. Het licht stond daardoor op groen en ik begon aan het dieet (of eigenlijk eetpatroon) van Timothy Ferriss.

Al vrij snel nadat ik ben begonnen met het dieet van Timothy Ferriss (body een lijfboek), ben ik begonnen met eiwitshakes. Het dieet van Timoty Ferriss is gebaseerd op eiwitinname en koolhydraatarm eten. Maar om een goede start te maken, is het belangrijk om je dag te beginnen met een ontbijt zonder koolhydraten en een inname van minimaal 20 gram eiwitten.

De eerste week begon ik ’s ochtends met 3 eieren met een beetje Zaanse mayonaise, 4 plakjes bacon en twee grote glazen water. Maar na twee weken kwamen de eieren me de strot uit. Je moet nog aardig wat doen om die 20 gram eiwitten binnen te krijgen. En het is bijna de basis als je wilt afvallen met eiwitten. Ik ben daarom op zoek gegaan naar een alternatief voor de eieren. Zo kun je beginnen met 200 gram kipfilet, een flinke zalmmoot… maar ja… wie heeft daar ’s ochtends vroeg zin in?

De uitkomst: Eiwitshakes

Een roerige dieet periode begon… 🙂 Eiwitshakes leken al snel de oplossing, maar de weg naar de perfecte shake was een lange. Ik probeerde misschien wel 10 verschillende soorten… de een nog viezer dan de andere! Sommige hadden
een hele weeïge smaak, andere waren gewoon niet te pruimen en andere hadden niet echt een goede impact op mijn dieet.

Uiteindelijk ben ik geëindigd bij deze eiwitshakes vanwege de natuurlijke ingrediënten. De smaak is prima en er zitten weinig koolhydraten in (dat is zeer belangrijk!). Ik neem iedere ochtend ongeveer 1 schep en meng dat met 250ml amandelmelk. Mijn ervaring is dat als je je dag hiermee begint, je het er minimaal 4-5 uur op volhoudt… zonder honger te krijgen. Eet er nog wat vets bij (een handje amandelen bijvoorbeeld) en de 4-5 uren na je ontbijt is je lichaam vet aan het verbranden. Ik viel hier ruim 10 kilo mee af!

Waarom eiwitten helpen bij het verbranden van vet

Eiwitten voorkomen grote schommelingen in je glycemische index. Een lage glycemische index houdt in dat de voeding koolhydraten bevat die langzaam door het lichaam worden opgenomen. Hierdoor heb je gedurende de dag langer een verzadigd gevoel. Je loopt daardoor niet de hele dag rond met een hongergevoel en ‘nee’ zeggen tegen lekkernijen wordt ook veel makkelijker. [1] Dit vormt de basis van het afvallen met eiwitten. Natuurlijk zijn er meer factoren die meespelen, maar dit is de belangrijkste.

Daarnaast heb je eiwitten nodig om je spieren op te bouwen en te herstellen. En dit is echt niet alleen belangrijk als je wilt bodybuilden! Ieder inspanning die je levert, zorgt voor kleine scheurtjes in je spieren. Je lichaam repareert die scheurtjes met behulp van eiwitten. Als je te weinig eiwitten binnenkrijgt, dan repareert je lichaam die scheurtjes helemaal niet of te weinig… en dan breek je juist spieren af. Ook de mensen die licht sporten hebben er baat bij. Meng de eiwitten dan wel met water en niet met melk.

Waarom afvallen met eiwitten geen jojo effect kent

De reden waarom veel diëten een zogenaamd ‘jojo effect’ veroorzaken is dat veel van die diëten zijn ingestoken op calorie beperking. En calorie beperking leidt tot een aantal reacties in je lichaam, waarvan deze twee reacties zorgen voor het jojo effect:

 1. Je lichaam krijgt te weinig energie binnen om je lichaam goed draaiend te houden. Vanuit de oertijd is het genetisch bepaald dat ons lichaam dan minder energie gaat gebruiken (en dus calorieën) om te kunnen overleven. Je lichaam gaat dus als het ware in een soort ‘zuinige modus’. Het gevolg daarvan is dat je lichaam zich gaat voorbereiden op moeilijke tijden… en dat doet het door vetreserves aan te leggen. Dus zodra jij stopt met je calorie-arme dieet, gaat je lichaam als een gek vet opslaan.
 2. Daarnaast gaat je lichaam, omdat het te weinig energie binnenkrijgt, op zoek naar natuurlijke energiebronnen in je lichaam. Een bron die het lichaam altijd van energie kan voorzien zijn de eiwitten. En je lichaam haalt die uit o.a. je spieren. Je lichaam gaat dus spieren afbreken om aan energie te komen. En je spieren gebruiken veel energie, waardoor je nog minder calorieën gaat gebruiken in ruststand. Daarnaast zorgt minder spiermassa weer voor minder verbranding. Als je gaat afvallen met eiwitten, heb je dat probleem niet.

En dus lijkt het na je dieet wel alsof ieder pondje wat door je mondje gaat, zich direct vastklemt aan je heupen en buik… en feitelijk is dat ook zo. Weliswaar met de beste bedoelingen, want je lichaam wil voorkomen dat het een volgende keer weer energie moet gaan putten uit spieren.

Moet ik dan helemaal koolhydraatarm eten?

Het hoeft niet! Ik heb er zelf heel veel baat bij gehad en voel me beter sinds ik het doe, maar…. het hoeft niet. Je kan met eiwittenshakes afvallen door enkel je ontbijt koolhydraatarm te doen met een eiwittenshake en wat vet, dan zul je de dag fluitend doorkomen. Geen honger, geen spierafbraak en beter bestand tegen impulsieve eetbuien. Natuurlijk is het effect 10 x groter als je volledig koolhydraatarm eet. Sterker nog… dat is makkelijker vol te houden. Maar beginnen met babysteps is beter dan niet beginnen 😉

Nog wat kleine tips

Onderzoeken die mijn ervaring onderschrijven

Koolhydraatarm eten

Op dit blog schrijven we veel over koolhydraatarm eten en koolhydraatarme diëten. Lees hier meer over het koolhydraatarm dieet.

*Wij schrijven al vanaf 2014 aan dit blog samen met onze gastbloggers. Niet alles wat er wordt geschreven  is onze persoonlijke mening. Lees hier onze visie op de hoofdthema’s Eat, Move, Life

Bewaren

Bewaren

Over de auteur

Redacteur

8 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen
 • Hey Nico,

  Welke smaken vind jij het lekkerst? Zie er heel veel namelijk 🙂

  Groetjes Conny

  • Hey Conny, ik ga vrijwel altijd voor vanille. Die het meest neutraal. Banaan en chocolade smaakten vrij chemisch, vond ik.

 • Heb ook The Four Hour Body van Ferriss gelezen, stonden inderdaad een paar gouden tips in maar toch ook een hoop marketing flauwekul. Dit eiwitten dieet ziet er echter legitiem uit, zeker als ik jou resultaten zo zie.

  • Hoi Mark, het boek is vooral heel ‘Amerikaans’ 🙂 inhoudelijk had ik er zelf niet echt veel op aan te merken. Wel heb ik de bonen weggelaten uit het dieet, die volgens het boek een must waren. Toen ik die weg heb gelaten, ging het afvallen ook sneller.

 • Hoi Marina, als ik het zo lees, dan doe je het prima! Je moet gewoon even geduld hebben. Met dieet val je namelijk vooral vet af. Als je sport zou het kunnen zijn dat je lichaam gewicht aankomt omdat je spieren opbouwt. Dit overschaduwt het gewicht dat je aan vet verliest. Ik zou het nog even aankijken. Meet de komende twee weken even de omvang van je buik, taille, benen en borst. Als je dan nog niet bent afgevallen, stuur me dan even een mailtje op evelina@gezondblog.nl

 • Hoi, ik ben al 3 weeken bezig met smart protein , maar niets helpt, ik ben niet afgefalen. Ook gebruik afslank plan, maar daar staan savonds mestal 125 gr. kolgidraten met vis of kip met 2 ons groente. Help

  • Hoi Suzana,

   Skip de koolhydraten en vervang deze door veel groenten en vlees/vis.

 • ik heb het verhaal eiwitshakes en dukan naast elkaar gelegd.
  In zuivel zit ook eiwitten
  ,s morgens begin ik met yoghurt met een koffieschap haverzemelen.Die zorgen voor een soort gel in je darmen dat deze optimaal hun werk doen.
  Smiddags vis of ei met sla
  S avonds gewoon warm zonder de aardappels of pasta.Deze kun je vervangen door slimpasta.
  Tussendoor groente,stukje vis of blokje kaas.
  En 2 keer per week een koolhydraten arme boterham.
  Goed vol te houden en je bent niet de hele dag bezig met eten

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken