Inspiratie LIFE Werk

Afwachten of in actie komen, wat doe jij?

weekplan maken

Last Updated on: 13th december 2022, 03:14 pm

Wat ben jij aan het doen deze tijd? Ben je aan het afwachten of aan het plannen maken?

Niemand weet op dit moment wat er deze zomer gaat gebeuren waardoor veel mensen ook het idee hebben dat ze niets kunnen doen behalve wachten. Er komt een soort gelatenheid en onmacht gevoel. Of we geen keuzes meer hebben.

Ik ben de afgelopen 5 weken ook door alle fases gegaan die velen zullen herkennen. 

Fase 1: Ik begon meteen met heel actief al mijn klanten afbellen en daarna heb ik me gestort op het organiseren van een online ademsessie voor mijn klanten.

Fase 2: Opruimwoede van kantoor, mailbox en computer, alles moest opgeruimd en weggegooid.

Fase 3: Fase bankhangen…. voornamelijk met mijn telefoon voor Facebook en de afstandsbediening voor Netflix.

Fase 4: Mezelf een schop onder de kont gegeven! Dit resulteerde in een hele gezonde periode met veel tijd voor bewegen, gezond eten, detoxen en veel ademsessies. In fase 5 ging ook mijn joggingbroek weer in de kast 😉

En nu is het tijd voor Fase 5! Ik kijk al een poosje naar een opgeruimd, schoon huis, al mijn klusjes zijn gedaan en ik heb een fijn ritme van bewegen, gezond eten en veel ontspanning. Maar ik weet, ik heb méér nodig! Afwachten maakt me namelijk niet happy. Ik weet net zo min hoe de wereld er volgende week, volgende maand of deze zomer uitziet. Maar ik weet ook dat ik er niet leuker op word en plannen nodig heb.
Fase 5 wordt dus de fase dat de agenda weer bovenwater komt.

En deze fase is écht heel leuk als je net als ik van productiviteitstools houdt! Ik heb nml een hele handige methode om overzicht en focus te krijgen die ik graag met je deel. 

Plan de campagne, van Afwachten naar Actie!

Stap 1: Trek je even terug met pen en papier en gebruik de hoofdthema’s werk & prive om alles op te schrijven wat nog ergens bij je ligt te sluimeren, ze noemen dit ook wel een minddump.
(als je het makkelijker vind kun je er ook extra hoofdthema’s bijzetten als hobby’s, huis & tuin, gezondheid, familie/vrienden etc.)

Wil je eindelijk eens tijd nemen om gitaar te leren spelen? Heb je nog altijd het idee dat je iets voor jezelf wil opstarten? Misschien wil je je eens storten op het maken van een eigen website? Of wil je eigenlijk wel op yoga maar heb je het gevoel niet lenig genoeg te zijn?

Ik weet dat er dingen zijn die we niet meer kunnen doen door de lockdown maar er er is ook heel veel wat we nog wel kunnen of waar we alvast voorbereidingen voor kunnen treffen.

Schrijf alle grote en kleine plannen op die boven komen, alles wat je aan het eind van deze maand, of misschien aan het einde van de zomer, bereikt of afgehandeld zou willen hebben. 

Stap 2: Elke groot doel kun je weer onderverdelen in kleine stappen. Maak bij elk doel een mega stappenplan / to-do lijst.

Om een paar voorbeelden te geven, wil je aan het einde van deze maand maand fit zijn dan is je eerste stap om een wandelschoenen of een yogamat aan te schaffen, stap 2 een trainingsschema uit te werken en stap 3 inspirerende teachers online zoeken die je kunnen motiveren.

Wil je na de crisis eindelijk je eigen bedrijf gaan opzetten dan zitten daar ook heel veel stappen bij: naam kiezen, doelgroep bepalen, businessplan schrijven, berekeningen maken, website maken (en dan heb je daarin weer taken als Youtube filmpjes volgen hoe je dat doet bv).

Wil je misschien een muziekinstrument kunnen bespelen? Dan is dit de tijd! Welke stappen horen daarbij? Denk aan het uitzoeken welk instrument, een leuke online teacher zoeken, tijd inplannen etc.

Onder huis en tuin kunnen alle klusjes komen die de laatste tijd zijn blijven liggen of nog moet doen, schilderen, opruimen of repareren.

Onder ontwikkeling alles wat je nog wilde doen voor jezelf, boeken die je wilt lezen, dingen die je wilt leren.

Onder prive wat je nog eens wilt doen met je familie, vrienden, gezin etc.

Als je alle taken/stappen hebt verzameld die horen bij jouw doelen en wensen dan kun je het voor je gaan zien als een pad met een einddoel.

Dit doe je in eerste instantie voor alle plannen die bij stap 1 bij je op zijn gekomen. Voor nu maakt het nog even niet uit of je ze daadwerkelijk allemaal meteen gaat doen of later. 

Stap 3: Schrijf achter alle verschillende activiteiten hoeveel tijd de taken nemen en of het éénmalige activiteiten zijn of die dagelijks, wekelijks of maandelijks terug komen.

Stap 4: Geef een kleur aan de verschillende soorten bezigheden, bijvoorbeeld roze voor dingen die je doet omdat je ze leuk vind, blauw voor dingen die moeten qua werk, groen voor dingen die prive “moeten” en geel voor je persoonlijke ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat je straks in 1 opslag ziet of er een goede balans is in je leven! 

weekplanning
Dit is mijn to-do lijst van de komende maand

Stap 5: Kijk de lijst nog eens na en kijk welke dingen prioriteit hebben. Niet alleen qua tijd maar ook hoe belangrijk jij ze vindt. Dat mooie boek lezen kan belangrijker voor je zijn dan de ramen lappen bijvoorbeeld!

Stap 6: Pak je agenda en plan alles in wat prioriteit voor jou heeft de komende 4 weken. Hou hierbij de balans goed in de gaten. Begin met het inplannen van waar je blij van wordt en dingen voor je persoonlijke ontwikkeling. Verdeel alles goed over de week, rekening houdend met de tijd. Zet echt alles in je agenda en zodra het in je agenda staat streep je het door op je lijst (uitgezonderd de dingen die elke dag/week terug komen). Ga niet de fout in door alles in 1 dag of week te proppen. Kijk goed naar de tijd die je nodig denkt te hebben en hou rekening met lummeltijd, ook heel belangrijk!

Stap 7: Berg de lijst met overige taken op in een map voor de volgende maand. Voor nu heb je besloten dat dit de belangrijkste dingen waren.

Overzicht, het heft in handen en een goed gevoel!

Wat je nu hebt gedaan is overzicht creëren en het heft in handen nemen. Ipv afwachten tot het leven weer “normaal” wordt ga je zelf de draad weer oppakken en genieten van alles wat je wel kunt doen. Reken maar dat je een goed gevoel krijgt als je weer in een ritme komt en het mooie is dat je zelf bepaald wat er in jouw weekplanning komt te staan. En niet alleen werk maar ook alles wat je graag voor jezelf doet.

Hieronder deel ik mijn eigen lijst met weekoverzicht voor de aankomende week. Mijn gewone agenda staat vol met doorgestreepte afspraken dus ik heb even een online weekplanning gebruikt. Ik heb vaak de neiging om mijn hele dag vol te plannen met werkgerelateerde activiteiten daarom werken de kleuren heel goed voor mij. De plekken die nu nog open staan vul ik in op de dag zelf. Of ik werk nog even door of ik ga wat voor mezelf doen. 

weekplanning
Dit is mijn weekplanning voor de aankomende week

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl