Inspiratie LIFE Mindfulness

Verander je gedachten, verander jezelf!

gedachten gevoelens

Last Updated on: 18th juni 2020, 07:05 am

Wat zijn jouw gedachten over de lockdown en alles wat daar aan vast zit? Ik las een mooi stuk op Facebook over dat we niet allemaal in hetzelfde schuitje zitten maar wel in dezelfde storm en dat ervaar ik zelf ook heel erg, iedereen beleefd deze situatie anders.

Want ondanks dat ik in mijn omgeving weinig mensen ken ziek zijn geworden door het Corona virus, we ervaren wel allemaal op enig gebied ongemak of maken ons zorgen. Maar die zorgen en/of ongemak komen niet zozeer voort uit onze persoonlijke situatie maar meer uit onze gedachten. En dat vind ik  een hele interessante!

Ik leg dat nog even wat meer uit:

Bij jou kan bijvoorbeeld de gedachten “ik hoop dat ik niet ziek word” een hele grote rol innemen, in je gedachte is dan het ziek zijn zwaar gekoppeld aan het corona en de lockdown. Dus ben je er misschien wat feller op dat iedereen binnen moet blijven en niets mag aanraken zonder handschoenen.

Een ander kan de gedachten hebben “ik hoop dat ik het financieel overleef en niet failliet ga”. Bij die persoon gaat de corona gepaard met zorgen over tekort. Misschien kiest die er qua ondernemen weer voor om juist wat meer “risico” te nemen en wel door te werken.

Bij een derde kan het heel erg gaan over eenzaamheid en ziek worden van een gebrek aan huidcontact en liefde, iemand die bijvoorbeeld alleen woont en zich daar zorgen over maakt. Die heeft wellicht gedachten over “burgerlijke ongehoorzaamheid” om toch anderen op te zoeken voor de o zo nodige liefdevolle omhelzingen. 

In alle drie gevallen spelen er heel veel emoties mee (en dit zijn er nog maar een paar, zo zijn er nog vele meer) kun je zien dat die emoties voortkomen uit de verschillende gedachten? Wie van deze drie heeft er gelijk? Iedereen? Niemand? En, dit is wel een lastige, kun je ook al zien dat eigenlijk alle gedachten niet waar zijn?

En wat als nou niemand gelijk heeft?

Het bijzondere is dat zelfs binnen partners of gezinsleden er totaal verschillende gedachten zijn en waarheden. Het ene is niet goed of fout maar toch kan daar best wel onenigheid over ontstaan. Want iedereen heeft zijn eigen (on)waarheid, voortkomend uit een gedachtenwereld waar je geen grip op lijkt te hebben maar die wel de trigger van je emoties zijn.

Dit laatste is vaak moeilijk te begrijpen, want je eigen gedachten lijken zo waar, maar dit komt alleen omdat jij er voor kiest om het te geloven. Aha! En dat is wat het interessant maakt! Want als je kunt kiezen wat je gelooft dan kun je dus ook kiezen hoe je je voelt! 

Ja, volg je me nog?

Als je er nu voor “kiest” om te geloven dat de corona je ziek maakt dan voel je je waarschijnlijk onveilig en angstig. Je gaat op zoek naar berichten die dit ook bevestigen zodat jouw gedachten “waar” worden. 

Als je kunt inzien dat je zelf de keuze maakt om je gedachten te geloven dan kan dat je weer verder brengen in je zelfonderzoek: he, waarom geloof ik dat? Waarom wil ik dat geloven en zoek ik naar bevestiging daarvan?

Alles wat jij voor waar aanneemt lijkt een waarheid en neem je mee in jouw onbewuste kijk op de wereld. Dus je kunt ook kiezen om wat anders te geloven, om jouw kijk op de wereld eerst bewust te veranderen zodat het later je nieuwe onbewuste wereldbeeld vormt. En dan natuurlijk liever een fijnere gedachte!

Wat kies jij?

Dus de vraag is niet zo zeer, “heb ik gelijk of ongelijk” maar wíl ik deze gedachten (en het gevoel wat hier het gevolg van is) nog geloven of kies ik wat anders. Als je dit kunt inzien, als je bereidt bent om al je emoties die nu omhoog komen te onderzoeken, te kijken waar ze vandaan komen, welke gedachten daarbij horen, waarom je die voor waar aanneemt én er voor durft te kiezen die gedachten te veranderen dan kun je je wereldbeeld veranderen. 

gedachten gevoelensDenk er eens over na, welke gedachten geloof je nu en dienen die je ook, oftewel wordt je er blij van?

Zo nee, welke gedachten kun je daarvoor in de plaats zetten? 

De valkuil is om daarna ook weer anderen proberen te overtuigen van jouw waarheid, maar ook dat is niet belangrijk en totaal niet nodig. Kies voor jezelf, veroordeel jezelf niet maar voel wat bij jou past. 

Hier in huis hebben we ook verschillende visies en waarheden, we bespreken ze en hebben respect voor elkaar. Er zijn binnen mijn gezin en vrienden bijvoorbeeld gedachten over angst voor ziek worden en over oplossingen als vaccins. Ik kies er bewust voor om daar niet in mee te gaan, deze gedachten dienen mij niet, ik heb er op dit moment niets aan en het helpt mij niet. Dus ik kies voor mijn eigen pad, ik deel mijn ideeën wel om een bredere kijk te geven op de wereld maar ik dring het niet op. 

Mijn gedachten bepalen mijn gevoel, dus ik kies bewust! En wat kies jij? Kijk eens naar hoe je je nu voelt, voel je je K? Waar komt dat vandaan, wat zijn je gedachten en wat kun je daar aan veranderen?

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl