Inspiratie LIFE

Ben jij een perfectionst?

He jij! Ja jij, perfectionist! Ben je het niet zat?

Heb jij ook het idee dat je alles maar perfect moet doen? Perfectionisme is echt een illusie, niemand is perfect! Maar toch lopen er behoorlijk wat perfectionisten rond met alle ellende van dien.

Ik heb wat tips voor je om te stoppen met druk maken zodat je wat ontspannender door het leven gaat.

1. Trek geen overhaaste conclusies 

Ga er niet meteen vanuit dat je je taken niet goed hebt gedaan en dat je hier op wordt veroordeeld. Er is niemand kritischer op jou dan jij, oke en misschien die ene irritante collega. Misschien heeft je leidinggevende wel een baaldag en reageert degene zich af op jou ipv dat je echt iets niet goed hebt gedaan. Het lijkt wel of je naar jezelf altijd met veel meer kritiek kijkt. Letten op dingen die net niet perfect zijn en daar mee blijven zitten is zo deprimerend.  Als je er vanuit gaat dat je niet perfect hoeft te zijn om goed te functioneren dan geeft dat veel minder druk.

2. Perfectionisme is een nachtmerrie voor productiviteit

Wanneer je steeds bezig bent  met de puntjes op de i en vervolgens die puntjes weer ga nalopen en weer en weer dan gebeurt er bedroevend weinig qua productiviteit.  Gewoon goed is ook prima. Een andere optie is om eerst heel productief aan het werk te gaan door zoveel mogelijk af te maken en eventueel nog niet in te dienen of door te mailen. Heb je nog tijd over dan ‘mag’ je nog even je perfectionisme erop los laten door wat puntjes te verbeteren of te veranderen. Maar is je tijd op dan is het pech en ben je een dagje wat minder perfect. Wedden dat een ander niet eens in de gaten heeft dat je een keertje minder perfectionistisch bent geweest?

3. Kijk naar je eigen oordelen

Er is niemand die kan aangeven wat perfect is want dat is voor iedereen verschillend en ook afhankelijk van welke omstandigheden. Dus om te bepalen wat perfect is kun je beter bedenken waarom je jezelf afwijst op imperfectie. Is dat omdat je jezelf veroordeeld als iets niet helemaal goed gaat of ben je bang voor wat andere van je zeggen? Je kunt niet voorkomen dat iemand negatief over je praat maar je kunt er wel voor zorgen dat je zelf tevreden bent met goed genoeg.

4. Geniet van je weg

Kijk niet alleen maar naar wat je wilt bereiken maar kijk ook om je heen wat je nu allemaal meemaakt. De hele dag door gebeuren er zoveel mooie dingen die we soms over het hoofd zien als we alleen maar bezig zijn met hoe het beter kan. Ga eens op een creatieve cursus en kies dan iets waar je totaal geen kaas van hebt gegeven. Ga bijvoorbeeld pottenbakken en geniet ervan om de klei te kneden en met je handen iets te creëren. Weet je nog hoe je vroeger voor vaderdag een asbak(!) op school heb gekleid? Wat een plezier om van een homp klei iets te maken wat je cadeau kon geven. Of het nu wel of niet perfect was dat maakte niet uit want het ging ook om het hele maakproces.

5. Niemand doet alles perfect

Soms lijkt het zo dat een ander alles goed voor elkaar heeft maar vergis je niet. Misschien heeft die man die alles op zijn werk zo perfect doet thuis wel een drama van een huishouden. Of misschien is die vrouw die er altijd zo perfect uitziet ongelooflijk ongelukkig met zichzelf.

Degene die wij als perfecte voorbeelden zien zijn vaak mensen die we niet persoonlijk kennen en waar we bij thuis komen. Daardoor blijft soms de illusie bestaan dat een ander het beter voor elkaar heeft. Prik daar doorheen en geef jezelf ook wat meer adem. Tuurlijk mag je er naar streven om zo goed mogelijk te presteren maar geef jezelf ook ruimte om een ‘goed genoeg’ te accepteren en te waarderen.

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken