Inspiratie LIFE

Bewust worden van David Hawkins bewustzijnsschaal

David Hawkins bewustzijnsschaal

Last Updated on: 12th november 2021, 10:16 am

Ben je bekend met David Hawkins bewustzijnsschaal? Die theorie gaat er vanuit dat je je altijd in een level bevindt van bewustzijn variërend van de laagste “schaamte” (20) tot de hoogste tree “verlichting” (1000). Die levels corresponderen met emoties gedrag, gedachten, overtuigingen en houding en hebben invloed op jouw huidige staat van bewustzijn. Het level waarin jij je op dit moment bevindt heeft daarom ook direct invloed op jouw persoonlijke gevoel van geluk.

Om even een beeld te geven, het neutrale niveau zit op de 250, alles wat daar onder zit veroorzaak volgens zijn theorie disbalans in je lichaam. David Hawkins zegt dat zo’n 85% van de mensen hier op aarde onder het niveau van moed (=200) leeft dus voor veel mensen werk aan de winkel! 

Hier volgt een opsomming van emoties met daarbij de score

David Hawkins bewustzijnsschaal                             

De rode  levels geven aan dat je door hier “in te zitten” je jezelf in een vernauwd bewustzijn zet, al die emoties hebben een negatief effect op je lichaam en geest. De groene levels werken opbouwend en helend voor je lichaam en geest en Moed is het omslagpunt tussen het opbouwen en het afbreken. Alles wat onder moed zit mag je voelen, ervaren en dan, het belangrijkste loslaten zodat je niet in een negatieve trilling blijft hangen.

Je zit overigens nooit lang op hetzelfde niveau, per week of zelfs per dag of uur verschuif je doorgaans door verschillende levels. Overdag misschien angstig door die vervelende werkgever en ‘s avonds weer vol liefde voor je gezin. Jouw energielevel is een optelsom van alle emoties die op een dag voorbij komen en afhankelijk van hoe lang je erin blijft “hangen” heb je een gemiddelde staat van zijn die opbouwend of afnemend is.

Vooral in tijden waarin er veel veranderd, waarin je het idee kan hebben dat je er geen zeggenschap of controle over hebt, is het goed om te kijken waar jij je meeste tijd in doorbrengt.

Persoonlijk heb ik de afgelopen periode verschillende fases doorlopen. April 2020 begon dat met Angst (100), ik denk dat we daar over de hele wereld zo’n beetje in zaten dus dat is niet zo vreemd. Daarna kwam al snel vertrouwen (= Neutraliteit 250). Daarop volgde een periode van Boosheid (150) die heb ik heel lang gevoeld en daarna kwam Verdriet (75). Ook wanhoop (= Apathie 50) is aan bod gekomen en Trots (175)  en vertrouwen/loslaten (=Neutraliteit 250).

Zo zie je dat er een heel scala aan levels bij me voorbij is gekomen maar vrijwel allemaal nog in het level van vernauwd bewustzijn en lage energie/trilling.

En, hoe gek het misschien ook lijkt want we zitten er nog midden in, maar ik kom al meer in de flow van hoop (=Bereidheid 310) en Acceptatie (350), kan Begrip (400) hebben voor andersdenkende, voel heel veel Liefde (500) voor gelijkgestemde en als ik bezig ben met mijn trilling te verhogen door bv dansen, zingen, lachen, muziek luisteren, knuffelen en ademoefeningen dan kom ik richting Vreugde (540) en Vrede (600). Verlichting is op dit moment nog ver te zoeken want ik kan ook heel menselijk zo nu en dan weer in de Boosheid (150) en Wanhoop (50) schieten, maar ik ben me wel heel goed bewust dat ik dit ergens zelf “doe” en het daarom ook zelf weer kan veranderen. Ik kan mijn trilling zelf hoog houden door niet meer langdurig af te zakken naar het destructieve level van vorig jaar en daardoor een fijnere tijd voor mezelf creëren. 

Kan jij goed naar jezelf kijken en jouw eigen grafiek in kaart brengen?

David Hawkins bewustzijnsschaal

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl