EAT

De mythes rondom het aantal maaltijden per dag

Kleine maaltijden

Last Updated on: 4th juli 2018, 08:16 am

Bijna iedereen die wel eens ‘lijnt’ heeft het advies wel eens gehad… “eet 6 kleine maaltijden per dag”. Je zou dan afvallen en geen honger hebben gedurende de dag. Ook zou het ervoor zorgen dat ons metabolisme in een ruststand raakt. En omdat ons metabolisme verantwoordelijk is voor de verwerking van voedsel, wordt er aangenomen dat je daardoor afvalt. Maar is dat allemaal wel waar? En wat doet het nog meer met ons lichaam? Is het wel goed om ons systeem continu te belasten?

Ik zocht het uit, maar wat ik ontdekte had ik niet verwacht en is bijna schokkend te noemen! In dit artikel deel ik mijn bevindingen met jullie. Want het blijkt dat het eten van 6 kleine maaltijden nauwelijks effect heeft op het afvallen en het kan nog eens gevaarlijk zijn ook!

Mythe 1: Je kunt afvallen door 5-6 kleine maaltijden per dag te eten

Het hele concept van 5-6 kleine maaltijden per dag om af te vallen is gebaseerd op het feit dat je lichaam tijdens het verwerken van je voedsel meer energie gaat gebruiken. Je verhoogd als het ware tijdelijk je metabolisme. De redenatie is dan dat als je je metabolisme continu activeert, je meer energie verbruikt om je voeding te verwerken. Feitelijk klopt dat niet. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat je metabolisme net zoveel energie gebruikt als je 3×800 kCal eet of 6×200 kCal.

Onderzoek wijst ook uit dat het eten van 5-6 maaltijden per dag je niet helpt bij het afvallen. Je kunt veel beter een gezond voedingspatroon aanleren, zoals het Paleo dieet. Hier ben ik zelf meer dan 10 KG mee kwijtgeraakt en ik volg dit voedingspatroon nu al ruim een jaar… zonder moeite!

Onderzoeken:

Mythe 2: Grote maaltijden zorgen voor grote insuline-pieken en kleine maaltijden voor kleine pieken

Ja, klopt… wat ze vaak vergeten is dat als je de bloedwaarde de hele dag meet, je bloedwaarde gemiddeld veel hoger ligt dan als je gewoon 3 grote maaltijden eet. Je kunt je natuurlijk concentreren op de pieken om een theorie te bewijzen, maar uiteindelijk gaat het om hoe je waardes verdeeld over de dag zijn. Er zijn meerdere onderzoeken die dat inmiddels hebben uitgewezen.

Maar het wordt nog erger! Er zijn zelfs onderzoeken die uitwijzen dat het eten van meer dan 3 maaltijden per dag je kans op darmkanker met 90% verhoogd!! Nu zijn de uitroeptekens wat overdreven, want ook hier geldt weer dat dit onderzoek te nuanceren valt. Het kan natuurlijk zijn dat mensen die deelnamen aan dit onderzoek en meer dan 3 maaltijden per dag, ongezonde maaltijden kozen. Maar toch is het iets om in de gaten te houden. Onze lichamen zijn nou eenmaal niet ingesteld op het continu verwerken van voedsel.

De onderzoeken:

Wil je afvallen? Of je suiker-niveaus verlagen? Gezonder eten misschien?

Het is echt niet moeilijk, hoor! Natuurlijk lijkt het allemaal heel complex, maar dat komt alleen maar door de tegenstrijdige informatie die te vinden is over ‘gezond eten’. We zouden als ‘volk’ de handen ineen moeten slaan om een onafhankelijk onderzoekscentrum voor voeding te starten. De meeste voorlichting over voeding wordt namelijk de wereld ingestuwd door de voedingsindustrie zelf. Omdat Kellogg’s zegt dat hun ontbijt gezond is, geloven mensen dat het een gezond ontbijt is.

Zoals ik al zei… het is heel simpel!

Eet minder geraffineerde koolhydraten, eet als je honger hebt en stop als je vol zit. De meest efficiënte diëten passen dit principe toe. Zowel het Paleo dieet als ons eigen programma binnen Club Gezondblog maken gebruik van dit principe. Ruim 90% van deze mensen bleef ook allemaal slank op lange termijn, omdat het een voedingspatroon is dat je kunt volhouden en niet voorschrijft wat je mag eten.

Wil je ook wat gezonder eten?

Wil je ook graag wat gezonder eten, het liefst zonder snelle suikers/koolhydraten maar grijp je vaak mis in je koelkast? Download dan hier gratis onze boodschappenwijzer! Vul je voorraad kast met deze producten en je maakt het jezelf een stuk makkelijker om gezond te eten!

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl