Melk ongezond
EAT

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. En melk verkleint de kans op botbreuken niet. Volgens de Zweedse onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

Hun bevinden zijn dinsdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Zij onderzochten ruim honderdduizend mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid tien tot twintig jaar in de gaten door middel van vragenlijsten.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, verdubbelden daarmee volgens de onderzoeksresultaten hun kans om voor het aflopen van de onderzoeksperiode te sterven. Vrouwen die veel melk dronken hadden ook 50 procent meer kans op een heupbreuk.

Voor mannen golden botbreuken en eerder overlijden in iets minder mate.

Suikers

Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC. Hij vindt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet