EAT

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond

Melk ongezond

Last Updated on: 9th april 2016, 11:10 am

Veel melk drinken is helemaal niet zo gezond als vaak wordt beweerd. Wie veel melk drinkt, kan namelijk eerder doodgaan. En melk verkleint de kans op botbreuken niet. Volgens de Zweedse onderzoekers die dit ontdekten, geldt het omgekeerde voor yoghurt en kaas.

Hun bevinden zijn dinsdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Zij onderzochten ruim honderdduizend mannen en vrouwen in de jaren 80 en 90 en hielden hun gezondheid tien tot twintig jaar in de gaten door middel van vragenlijsten.

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag dronken, verdubbelden daarmee volgens de onderzoeksresultaten hun kans om voor het aflopen van de onderzoeksperiode te sterven. Vrouwen die veel melk dronken hadden ook 50 procent meer kans op een heupbreuk.

Voor mannen golden botbreuken en eerder overlijden in iets minder mate.

Suikers

Suikers in melk (lactose en galactose) zouden de boosdoeners kunnen zijn. Uit studies bij dieren is gebleken dat die het verouderingsproces versnellen.

De wetenschappers vragen zich af of het advies om veel melk te drinken tegen botontkalking nog wel stand kan houden, zei onderzoeker Karl Michaelsson tegen de BBC. Hij vindt wel dat er meer onderzoek nodig is voordat daarover conclusies kunnen worden getrokken.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl