MOVE

Hardlopen met je hond? Zo doe je dat!

Het winterse weer is begonnen en de meeste honden blijven liever lekker binnen in je warme huis dan dat ze uitgelaten willen worden in de kou. Dit gaat overigens niet alleen voor de honden op, het baasje zit vaak ook liever lekker bij de kachel….

Toch moet elke hond aan zijn beweging komen en dan is samen hardlopen de perfecte oplossing. Voordat jullie gaan hardlopen kan je jouw hond even zijn behoefte laten doen en daarna lekker zijn energie kwijtraken door lekker een stukje te gaan hardlopen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden!

#1 Wanneer mag een hond hardlopen?

Puppies mogen nog niet erg lang (hard)lopen. Zo kunnen de botten beschadigen. Het verschilt per ras wanneer de hond helemaal is uitgegroeid. Houd rekening met ongeveer 10 maanden en als je hond erg groot is dan 15 maanden. Als je het niet zeker weet of je al met je hond mag hardlopen, dan kan je natuurlijk altijd de dierenarts even bellen voor advies.

#2 Maak regels voor je hond

Sommige honden zijn wat eigenwijzer dan de andere qua karakter, maar ook de opvoeding speelt hier een grote rol in. Heb je een hond die goed luistert tijdens het uitlaten, dan heb je al een grote voorsprong.

Er is geen beste en enige manier om je hond te leren hardlopen. Elk baasje heeft een unieke band met zijn hond, daarom kan een manier om hardlopen aan te leren goed werken voor je buurvrouw maar kan voor jou totaal niet werken. Jij kent je hond het beste dus probeer aan te voelen wat voor jullie het beste werkt. Hieronder heb ik een paar dingen opgesomd die van belang zijn om dit te laten slagen.

 • Gebruik een speciale hondenriem

Door een speciale hondenriem voor het hardlopen te gebruiken, kun jij je volledig focussen op het hardlopen. De riemen zijn van betere kwaliteit waardoor het hardlopen met je hond makkelijker wordt. Bestel je het online dan kan je ook meteen je zware hondenvoer bestellen bij Brekz.nl, dat scheelt weer wat sjouwen 🙂

 • Vergeet dit niet: jij bent de roedelleider!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je hond denkt dat het een speelkwartier wordt tijdens het hardlopen. Daarom is het belangrijk dat jij altijd de leider blijft!

 • Beloon je hond als hij iets goed doet

Als je hond in het begin moeite heeft met het hardlopen qua conditie maar ook luisteren, dan is het goed als je je hond beloont met wat lekkers als hij het goed heeft gedaan of goed heeft geluisterd. Door goed gedrag te belonen leert hij vanzelf aan hoe het hardlopen in elkaar steekt.

#3 Bouw de conditie geleidelijk op

Misschien ben jij al een kei in hardlopen, maar je hond begint net. Natuurlijk hebben honden over het algemeen van nature al een gemiddeld goede conditie, maar voor hardlopen heeft je hond wel wat meer conditie nodig dan dat. Zoals mensen hun conditie ook opbouwen, moeten honden dat ook.

Begin daarom eerst met 1 keer per week hardlopen in een rustig tempo voor ongeveer 15 minuten. Dit kan je elke week gaan opbouwen door het tempo op te bouwen, langer te gaan hardlopen en vaker per week te trainen. Zo bouw je geleidelijk de conditie van je hond op en kan je daarna genieten van het samen sporten.

#4 Water!

Zoals je zelf waarschijnlijk al weet, je hond kan moeilijker zijn warmte kwijtraken dan jij. Ze kunnen zelfs oververhit raken en dat kan zijn leven kosten. Neem dus altijd een fles water mee voor je hond. Let dus goed op je hond en neem tussendoor een rustpauze zodat hij even kan bijkomen en water kan drinken. Een hond heeft genoeg water nodig, vooral als ze zo aan het bikkelen zijn!

#5 Maak een hardloopschema

Als je een schema maakt kun je veel dingen bijhouden zoals:

 • Op welke dag(en) in de week je gaat hardlopen
 • Hoe je de afstand gaat opbouwen
 • Hoe lang je gaat hardlopen
 • Bijhouden of je conditie opbouwt

Door een hardloopschema te maken en aan te houden kun je gemakkelijk zien hoe het hardlopen jou en je hond afgaat. Het is fijn om op papier te kunnen zien dat je vooruitgang boekt, zo blijf je met een positieve mindset streven naar steeds een hoger doel.

#6 Belangrijke tips!

 1. Support je hond tijdens het hardlopen. Als je ziet dat hij het moeilijk krijgt dan kan je hem aanmoedigen door bijvoorbeeld “kom op, je kan het!” te roepen.
 2. Als je hond het nog onwennig vindt, dan kan je iemand voor je laten hardlopen om hem mee te lokken.
 3. Ken je nou iemand die ook een hond heeft? Ga samen hardlopen! Zo hebben jij en je hond een maatje die elkaar weer stimuleren om door te gaan.
 4. Let op de veiligheid! Let bijvoorbeeld goed op je hond bij drukke wegen, draag een veiligheidshesje als je in het donker gaat hardlopen en zorg er ook voor dat je hond te zien is in het donker (een lampje of lichtgevende halsband).
 5. Laat je hond op tijd weten welke kant je opgaat (links- of rechtsaf slaan) en wanneer je stopt met rennen.
 6. Geniet vooral van deze momenten met je hond!

 

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken