MOVE

Waarom ik hardlopen in de herfst/winter zo lekker vind

Last Updated on: 29th januari 2021, 04:04 pm

Er gaat wat mij betreft niets boven hardlopen in de winter! Misschien hou je niet van kou en verklaar je me voor gek, maar je moet het geprobeerd hebben om te snappen wat ik bedoel. En dan bedoel ik ‘goed geprobeerd hebben’. Die koude, droge lucht… als je het inademt ruik je grond en tintelt je neus. De eerste 3 minuten moet je misschien even inkomen als het je eerste winterloopje is, maar daarna zul je van iedere seconde genieten. En zelfs als je klaar bent met je rondje, kun je er nog van genieten. Je voelt je wat rozig, maar niet zoals je je voelt als je van een winterwandeling thuis komt. Je voelt je namelijk veel fitter, gezonder en vitaal… barstend van de energie!

Hardlopen gaat niet over afvallen!

Veel mensen gaan hardlopen om af te vallen. Dit is niet nodig en lang niet zo efficiënt als een goed dieet. Je moet hardlopen om je lichaam sterker te maken en te ontspannen! Hardlopen is goed voor je spieren, je hart, bloedsomloop en ga zo maar door. Veel onderzoeken wijzen uit dat mensen die regelmatig hardlopen daadwerkelijk langer leven. Ook als ze maar kleine stukjes rennen en op een laag tempo. Als je gezond en fit oud wilt worden, moet je gaan hardlopen.

Het is een wondermiddel als het gaat om ontspanning

Als ik me wat druk in m’n hoofd voel, ga ik hardlopen. Het is namelijk de ultieme manier om je hoofd even leeg te maken. Soms denk ik tijdens het rennen aan niets en soms dagdroom ik gewoon maar een eind weg. Maar hoe dan ook… als ik eenmaal thuis ben, ben ik een stuk meer ontspannen als daarvoor. En het allermooiste van hardlopen (of een andere intensieve inspanning) is dat je ’s avonds slaapt als een klein kind. Ik heb er nog geen onderzoeken over gevonden, maar ik vermoed dat je ook sneller in je remslaap terecht komt. De volgende dag voel ik me als herboren!

Neem de juiste maatregelen

De kou is heerlijk omdat het je lichaam goed afkoelt tijdens je inspanningen, maar dan moet je wel goed voorbereid te werk gaan. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je gaat rennen in de kou, namelijk:

  • Draag de juiste kleding (hier krijg je een gratis muts/handschoenen bij je bestelling)
  • Bescherm je hoofd tegen kou en vocht
  • Smeer je spieren in met Tijgerbalsem om ze op te warmen
  • Doe een goede warming-up en eindig met een kooling down
  • Drink vooraf een glas water en neem een groot glas water na de training

Tot slot

Tip 1: Als je de bovenstaande maatregelen treft, is hardlopen in de herfst/winter fantastisch. Denk vooral aan het drinken. Slechts een kleine daling van je vochtgehalte heeft al impact op je prestaties.

Tip 2: Als je net begint met hardlopen, laat je dan niet uit het veld slaan door wat spierpijn. Begin rust met een klein rondje op laag tempo. Ren steeds iets verder en harder als je rondje te makkelijk wordt.

Handige Tip: Als je hier je hardloopkleding besteld, krijg je er vaak gratis een muts of handschoenen bij. Die mag je bij het afrekenen uitzoeken. Scheelt toch weer 😉

Over de auteur

Redacteur

1 Reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen
  • Ik vind het ook heerlijk hoor, de temperatuur is een stuk aangenamer dan in de zomer vind ik. In de zomer heb ik het altijd te warm.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl