mogelijkheden en het proces van een maagverkleining
Inspiratie LIFE

De mogelijkheden en het proces van een maagverkleining

Wie te kampen heeft met ernstig overgewicht die kan een maagverkleining overwegen. Een keuze die je natuurlijk niet zomaar maakt. Inlezen over het topic kan je helpen om je bewuster te worden van de ingreep en de gevolgen voor je levensstijl. Hieronder vertellen we er meer over het proces van een maagverkleining en de mogelijkheden ervan.

Wie te kampen heeft met ernstig overgewicht die kan een maagverkleining overwegen. Een keuze die je natuurlijk niet zomaar maakt. Inlezen over het topic kan je helpen om je bewuster te worden van de ingreep en de gevolgen voor je levensstijl. Hieronder vertellen we er meer over het proces van een maagverkleining en de mogelijkheden ervan.

Verschillende soorten maagverkleining

Hoe een maagverkleining in zijn werk gaat is afhankelijk van de soort maagverkleining. Er zijn namelijk verschillende ingrepen die jouw maag kunnen verkleinen, zowel permanent als tijdelijk.

  • Gastric Bypass: hierbij wordt de maag verkleind ter grootte van een borrelglaasje. De dunne darm krijgt een omleiding en er wordt een nieuwe maaguitgang gemaakt. Door de nieuwe kleine uitgang zal de maag minder snel ledigen. Je verliest vaak zo’n 70% tot 80% van je overgewicht.
  • Gastric Sleeve: hierbij wordt de maag verkleind tot een mouw-vorm, vandaar de naam. De continuïteit naar de dunne darm en maagklep wordt intact gehouden. Ook hiermee verlies je circa 70% tot 80% van je overgewicht.
  • Maagring: hierbij wordt een band rond de maag gespannen, waardoor er minder voedsel in de maag kwijt kan. De band is optioneel verwijderbaar. Gemiddeld val je zo’n 15 kilo af.
  • Maagballon: hierbij wordt een soort ballon in de maag geplaatst, waardoor er minder voedsel in de maag kan. De ballon wordt na zes maanden verwijderd, waarna jij zelf moet zorgen dat je je eetpatroon op hetzelfde niveau houdt. Gemiddeld val je tot 20 kilo af.

Alle operaties voor maagverkleining zijn erop gericht dat er minder voedsel in de maag past, waardoor je als vanzelf minder gaat eten en dus afvalt. Je zal ook een eerder het gevoel van ‘vol zitten’ hebben. Kortom, sneller een verzadigd gevoel waardoor je minder honger ervaart.

Een keuze die je niet zelf hoeft te maken

‘Een keuze voor de soort maagverkleining hoef je niet zelf te maken’, aldus Wellness Kliniek Genk. Deze gevestigde kliniek voert jaarlijks veel Gastric Bypass en Gastric Sleeve operaties uit en geeft aan dat het type operatie onder meer afhangt van het verteringsstelsel en andere gezondheidscondities.

Zo is een Gastric Bypass in het bijzonder geschikt voor mensen die snel last hebben van zure oprispingen. Dat komt omdat bij een Bypass het verteringsstelsel aangepast wordt. Dit is tevens de beste keuze voor mensen met diabetes en een (te) hoog cholesterol.

Voordat een operatie uitgevoerd wordt gaat er een intensief contact aan vooraf waarin de voor- en nadelen per type operatie besproken worden. De beste operatie die past bij jouw lichaam en gezondheidscondities wordt aangeraden.

Gastric Bypass maagverkleining

De Gastric Bypass geniet in veel gevallen de voorkeur, niet alleen bij Wellness Kliniek maar ook bij ziekenhuizen. Wellness Kliniek vertelt ons meer over het proces van deze ingreep:

De ingreep wordt uitgevoerd onder algemene verdoving en neemt één tot twee uur in beslag. Het volume van de maag wordt vervolgens herleid tot een volume van 15 tot 25 ml. Hierbij worden er enkele incisies in de buik gemaakt, uiteraard zo weinig als mogelijk. Er wordt een nieuwe maaguitgang gecreëerd, waardoor de maag niet te snel meer zal ledigen. Bovendien komt het voedsel vanuit de nieuwe maaguitgang direct in de dunne darm – niet meer in de twaalfvingerige darm – waardoor het deel dus overbrugd, oftewel gebypassed wordt. De dunne darm wordt herpositioneerd op een manier die past bij de gezondheid en het BMI van de patiënt. Dat zorgt ervoor dat noodzakelijke spijsverteringssappen aan het voedsel worden toegevoegd en je een normale en gezonde spijsvertering krijgt.

Het resultaat van de Gastric Bypass operatie is een sneller verzadigd gevoel en dat ook nog eens voor een langere periode, met als gevolg dat je minder snel gaat eten. Daarmee verlies je dus circa 70% tot 80% van je overgewicht. Het verbetert je gezondheid en fysieke staat in hoge mate, omdat je van gewichtsverlies af komt én je minder smacht naar eten.

Afbeelding: Freepik

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken