EAT

Hoe je dik wordt van zogenaamd gezonde voeding

Light producten

Last Updated on: 8th september 2021, 03:22 pm

Dit is een gastblog door Laurens van Echtgezondafvallen.nl

Gezond proberen te eten en toch steeds dikker worden? Dat is de realiteit voor veel mensen, zonder dat ze dit eigenlijk door hebben. Komt dit je bekend voor? En doe je toch zo je best om gezond te eten? Dan is de kans groot dat je toch niet zo gezond eet als je denkt!

Ontdek in dit artikel hoe het komt dat sommige ongezonde voeding toch als gezonde voeding wordt gezien en hoe jij echte gezonde voeding kan herkennen.

De intocht van zogenaamd ‘gezonde voeding’ om af te vallen

Wist jij dat snacks en tussendoortjes vroeger niet eens bestonden? De voedingsindustrie vond rond de jaren ’50 een manier om mensen aan het eten te krijgen tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondeten. Dit was letterlijk een gat in de markt.

Er werd allerlei etenswaren ontwikkeld zoals snoep, koek, chocoladerepen en chips. Deze waren uiteraard bedoeld om dat gat tussen de 3 maaltijden op te vullen. Het logische gevolg werd al snel zichtbaar. Mensen werden vanaf dat moment steeds dikker! Dit had één simpele verklaring:

Mensen gingen meer calorieën eten dan dat ze verbranden.

Men had zelf al snel door dat er steeds meer pondjes bijkwamen, dus verzon de voedingsindustrie in de jaren ’70 een oplossing. Namelijk het verbannen van vet uit zoveel mogelijk voeding, want vet werd gezien als de grote boosdoener van overgewicht.

Je zou misschien denken dat dat een slimme actie is geweest. Toch was het gevolg dat nog meer mensen dik werden. Ook dit heeft achteraf gezien een logische verklaring. Mensen gingen er namelijk vanuit dat je niet dik kon worden van vetarme voeding.

De voedingsindustrie kwamen dus met vetarme tussendoortjes en snacks die nog net zo lekker smaakten als voorheen. Ook nu bleven mensen dikker worden, want ook in deze tussendoortjes en snacks zaten veel ongezonde calorieën. Vetarme producten zitten namelijk vol met suikers en andere dikmakende- of verslavende stoffen zaten, waardoor de voedingsindustrie het probleem van overgewicht eigenlijk alleen maar erger maakten.

Nog steeds is dit verschijnsel ook hedendaags te zien, maar dan in een meer moderne vorm.

Van welke zogenaamde gezonde voeding word je toch dik?

Er zijn veel misopvattingen over wat nu gezonde voeding (en drank) is. Over het algemeen wordt aangenomen dat vruchtensap uit een pak, brood of margarine gezond is. Helaas is niets minder waar.
De voedingsindustrie heeft jou dit doen laten denken met hun marketing strategieën om zo nog meer te kunnen verkopen en in te spelen op de behoefte van de mensen, namelijk om lekker en toch gezond te kunnen eten en drinken.

Hoe kan ik zogenaamde gezonde voeding toch herkennen?

Naast brood, vruchtensap uit pak en margarine zijn er nog veel meer van deze zogenoemde gezonde voedingsmiddelen te koop. Dit zijn voedingsmiddelen met kreten op de etiketten zoals:

• 0% vet
• Bewuste keuze
• Geen toegevoegde suikers
• Light
• Dieetproduct

Dit zijn de grote boosdoeners van deze tijd en helpen je in de meeste gevallen niet met afslanken. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom ze deze kreten op deze voedingsmiddelen hebben gezet? Ze willen je namelijk doen geloven dat hun producten zo slecht nog niet zijn, zodat jij deze nog steeds koopt. Maar ergens weten de meeste mensen wel dat als het voedingsproduct echt zo gezond zou zijn, de voedingsindustrie helemaal niets op deze voedingsmiddelen zouden hoeven te zetten.

Wat is dan wel echte gezonde voeding?

Om er zeker van te zijn dat je met echte gezonde voeding te maken hebt, kan je je één ding afvragen, namelijk:

Zit er een barcode op?

Als het antwoord hierop een ‘nee’ is, dan is de kans heel groot dat dit voedingsmiddel erg gezond is. Natuurlijk geld dit niet voor alle producten, maar het grootste gedeelte zeker wel. Zit er toch een barcode of etiket op, lees deze dan aandachtig door als je zeker wilt weten of het gezond is. Gebruik dan de regel, hoe minder ingrediënten in een product zit, hoe gezonder het product is!

Vergeet daarbij niet dat hoe gezond bepaalde soorten voedingsmiddelen ook zijn, dat niet betekent dat je dit onbeperkt kan eten, want ook van gezond eten kan je uiteindelijk teveel eten en dus dik worden, al is dat wel een stuk moeilijker. Het enige wat je altijd en overal wel onbeperkt kan eten is groente en dan voornamelijk bladgroente.

Ook al is het door alle verleidingen lastig om natuurlijke en gezonde voeding te kiezen en te kopen, zo lang je je hier genoeg in verdiept zal het steeds makkelijker worden en kan jij producten kiezen die echt gezond zijn voor jou.

Over de auteur

Laurens Helmstäter

Gezond leven en afvallen is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Zo zijn er vaak één of meerdere obstakels die in de weg liggen. Via mijn blogs hoop ik veel mensen te kunnen bereiken die daardoor kunnen afvallen met blijvend resultaat en daardoor ook een gezondere levensstijl kunnen aannemen.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl