Cola
EAT

Hoe slecht is Cola echt?

Je hoort er de gekste dingen over… Cola! Van een suikergehalte van 22 suikerklontjes tot aan de schoonmaakkwaliteiten van dit wereldberoemde drankje. Maar is Cola echt zo slecht voor de gezondheid? En wat doet Cola nou echt met je lichaam? Ik speurde op internet naar onderzoeken die daar duidelijkheid in verschaffen en geef antwoord op deze vraag.

Het suikergehalte in Cola

Tja… wat zal ik er van maken… die 22 suikerklontjes of 10 theelepels suiker… die kloppen wel. Cola zit dus vol met suiker, maar is dat dan zo slecht? En hoewel ik ervan overtuigd ben dat suiker (koolhydraten) de grootste veroorzaker is van veel hedendaagse (welvaart) ziektes, denk ik niet dat een glas Cola verwoestende consequenties heeft… op zichzelf… dan… want er is wel een ‘maar’!

Want na zo’n 15 tot 20 minuten gaat je lichaam als een gek insuline produceren om de bloedsuikers te regelen en hierdoor ontstaat na zo’n 60 minuten een crash van je bloedsuikers. Die crash zorgt voor die onhoudbare schranspartijen en die onstilbare trek naar zoetigheid en lekkernijen. En met name dat laatste maakt dat glas Cola gevaarlijk en niet de Cola zelf.

Welke neveneffecten heeft Cola nog meer?

Ik heb het dan vooral over de directe effecten van dat glas Cola en niet de neveneffecten op de lange termijn. Dit gebeurt er allemaal met je lichaam als je een glas Cola drinkt:

  • Je bloeddruk zal na zo’n 45 minuten verhogen
  • Je maakt extra dopamine aan, waardoor je je gelukkiger voelt
  • Je krijgt een vreetkick door je suiker crash

Dus? Hoe slecht is Cola?

Een glas Cola op zichzelf is dus niet direct schadelijk, maar het beïnvloed wel je trek/honger na het drinken van dat glas. Langdurig meerdere glazen Cola per dag kan wel degelijk slecht voor je zijn. Uiteindelijk kan het leiden tot diabetes of bloeddrukproblemen met alle risico’s van dien.

Hoe verschilt Cola van andere frisdranken?

Het antwoord is simpel… alle suikerhoudende frisdranken hebben hetzelfde effect op je lichaam als Cola! Als het zich beperkt tot een glas per dag, dan kan het prima… tenzij je natuurlijk net als ik koolhydraatarm probeert te leven… dan is het uit den boze! 🙂

Iemand die er verstand van heeft aan het woord

Dossier: Koolhydraatarm

Op dit blog schrijven we veel over koolhydraatarm eten en koolhydraatarme dieten. Wil je hier meer over weten. dan kun je via het dossier “koolhydraatarm eten” eenvoudig je weg vinden binnen dit onderwerp. Zo vindt je er de basics, maar ook alle artikelen die dit onderwerp raken.

Bekijk: Koolhydraatarm eten .

Over de auteur

Nico Oud

Ik blog over gezond eten en gezonder leven. In het dagelijks leven ben ik een Business coach en founder van Springcast Podcast Hosting met een gezin. Druk dus! Lunch en diner afspraken zijn aan de orde van de dag. Maar ook de verleiding om na een dag hard werken iets makkelijks te eten. Mijn tips passen goed bij mensen met een druk leven die geen zin hebben om de hele middag in de keuken of in de sportschool te hangen. Je kunt meer van me lezen op Nico Oud

Dit ben ik!

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken

Populaire onderwerpen

koolhydraatarm dieet