Is fruit gezond?
EAT

Is fruit gezond? Of kun je zonder?

Eet twee stuks fruit per dag luidt de slogan… maar is dat wel noodzakelijk? Verschillende onderzoeken wijzen juist uit dat fructose misschien wel de meest onderschatte dikmaker is. Daarom wordt in sommige dieten ook het eten van fruit beperkt. Dus? Wel of geen twee stuks fruit per dag? Die vraag probeer ik hier voor je te beantwoorden.

Is fruit gezond?

Laten we die vraag eerst beantwoorden… ik zal niet om de hete brei heen draaien… fruit kan heel gezond zijn! Fruit staat voornamelijk bekend om de grote hoeveelheid vitaminen, voedingsvezels en antioxidanten die in fruit zitten. En het is inderdaad waar dat dat goed voor ons lichaam is. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat in fruit zit. Zo bevat een sinaasappel en een appel ruim 23 gram aan suikers (fructose) en dat is weer minder goed voor ons. Maar dit is slechts de ‘kort-door-de-bocht’ beredenatie… technisch gezien zou je dus kunnen zeggen dat je beter groente kunt eten, want dan heb je wel de vitaminen, de vezels en de antioxidanten, maar niet de suikers. Maar fruit is daarentegen lekkerder en makkelijker mee te nemen voor onderweg.

Dus is fruit gezond? Ik heb online gespeurd naar onderzoeksresultaten en het goede nieuws is dat het bij normale hoeveelheden vers fruit, fruit inderdaad gezond voor je is. Nu kan me voorstellen dat je denkt “waarom schrijf je dan in godsnaam dit artikel? Dit wisten we toch allemaal?”… dat klopt. Maar steeds meer dieten schrijven een beperkte suiker inname voor en zelfs fruit is dan uitgesloten, of beperkt tot een minimum. En dan rijst de vraag… kun je wel zonder fruit als het zo gezond is?

Kun je zonder fruit?

Het antwoord is ‘ja’. Ieder mens kan z’n hele leven gezond blijven zonder een enkel stuk fruit gegeten te hebben in z’n leven. Sterker nog… pas sinds wij beschikken over gekoeld transport en verwarmde kassen is het mogelijk om überhaupt fruit te eten buiten het oogst-seizoen.

Je kunt voldoende vitaminen, voedingsvezels en antioxidanten halen uit groenten en noten. Dus als jouw dieet voorschrijft om geen fruit te eten, dan hoef je niet bang te zijn dat je lichaam het na een paar maanden opgeeft. Wel moet je er dan voor zorgen dat je voldoende groeten, vlees en noten eet… en je doet daar dus geen concessies.

Waarom zou je dan überhaupt fruit uitsluiten?

Zoals eerder beschreven is fruit gewoon gezond. En als je vers fruit eet, is het bijna onmogelijk om je te ‘overeten’ aan fruit. Toch zijn er wel redenen om fruit (voor een groot deel) links te laten liggen. Bijvoorbeeld als je koolhydraatarm eet. Koolhydraatarme dieten zijn op gericht om je lichaam in staat van ketosis te brengen. Dit houdt in dat je lichaam door een gebrek aan glucose (suikers/koolhydraten) voornamelijk energie put uit vetten. Hierdoor gaat je vetverbranding aanzienlijk omhoog. Een dieet gebaseerd op ketosis leidt tot onvoorstelbare resultaten als het gaat om vetverlies en gewichtscontrole. In zo’n geval is het dus geen ramp als je geen fruit meer eet.

Nog even voor de fruitliefhebbers… waarom is fruit zo goed voor ons?

Fruit zit vol met vezels, water, vitaminen en antioxidanten en heeft een hoge kauw-weerstand. Door de hoge kauw-weerstand en de langzame vertering van het fruit, komt de fructose heel gedoseerd in de lever. Hierdoor zal er bij een normaal dieet (niet-koolhydraatarm) geen of nauwelijks sprake zijn van een insuline-piek. Ons lichaam kan prima omgaan met fructose dat uit vers fruit komt, omdat de fructose gedoseerd vrij komt. Fructose in andere voedingsmiddelen dan fruit hebben deze voordelen niet!! Fructose snoepjes of toegevoegde fructose is niet gezond.

Conclusie

Fruit is gezond en in een niet-koolhydraatarm dieet is het zeker aan te raden om dagelijks wat fruit te eten… al was het alleen al omdat het zo lekker is! Maar je kunt ook prima zonder fruit als je dieet dat vereist.

 

Dossier: Koolhydraatarm

Op dit blog schrijven we veel over koolhydraatarm eten en koolhydraatarme dieten. Wil je hier meer over weten. dan kun je via het dossier “koolhydraatarm eten” eenvoudig je weg vinden binnen dit onderwerp. Zo vindt je er de basics, maar ook alle artikelen die dit onderwerp raken.

Bekijk: Koolhydraatarm eten .

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken