LIFE Mindfulness MOVE

De kleding en accessoires die je nodig hebt voor Yoga

Last Updated on: 11th juli 2022, 11:59 am

Yoga is simpel en kan je gemakkelijk thuis doen: in je woonkamer of, als het weer het toelaat, kan het ook buiten. Je hebt niet veel nodig voor yoga, maar toch zijn er een paar dingen die het allemaal net even wat makkelijker maken.

Alle benodigdheden

Hieronder staat een lijstje met alle producten die je voor yoga kan gebruiken. Ik ga ze één voor één uitleggen in dit artikel, maar wel zo fijn om ze eerst even zo op een rijtje te hebben zodat je het makkelijk kan afvinken als je wilt beginnen met yoga.

 1. Yogamat
 2. Yogakleding
 3. Yogablokken
 4. Yogariem
 5. Meditatiekussen
 6. Deken
 7. Yoga handdoek
 8. Yoga bal

#1 Yogamat

Er bestaan veel soorten yogamatten waardoor je het overzicht kan verliezen. Bij het kiezen van de juiste yogamat moet je vooral denken aan de volgende factoren:

 • De dikte: De gemiddelde yogamat is 4-6mm dik.
 • De grip
 • Materiaal. Tip: PVC yogamatten gaan 10 jaar mee en zijn makkelijk schoon te maken!
 • Met of zonder draagband

Wat voor soort yogamat jij kiest zal afhangen van welk type yoga jij beoefent. Lig je nou veel op je matje, dan kan je voor een dikkere yogamat kiezen.

Ook voor vinyasa yoga is het belangrijk om goede spullen aan te schaffen. Vooral omdat dit een zeer energieke vorm van yoga is.

Extra speciale matten

Er bestaan ook yogamatten die een bredere werking hebben. Denk dan aan de Ayurvastram Yogamat  Het unieke van de Ayurvastram yoga-mat is dat er bij de productie van de mat meer dan twintig medicinale plantenextracten gebruikt zijn. Samen creëren zij de juiste synergie voor een optimale Yogasessie. Deze kruiden zijn niet alleen verantwoordelijk voor de geel/grijze kleur van de mat, maar hebben ieder ook hun specifieke, geneeskrachtige eigenschappen. Tulsi heeft bijvoorbeeld een kalmerende werking op het zenuwstelsel en helpt bij een goede focus tijdens de Yoga. Dus zoek je naar nog meer verdieping op je yogamatje dan is dit een mooie aanvulling.

Gebruik je je mat ook voor meditaties of andere ontspanningsoefeningen dan is een wollen yogamat ook een fijne aanwinst.

Deze yoga-mat geeft aangenaam gevoel gedurende je oefeningen. Hij is gemaakt van onder meer Merino wol laat je een andere ervaring beleven. De mat is met zorg handgemaakt en als echte yogabeoefenaar zal je al gauw het verschil ervaren en nooit meer anders willen.

#2 Yogakleding

Ook je kleding hangt af van welk soort yoga jij beoefent, maar de kleding moet vooral losjes zitten om je vrij te kunnen bewegen. De basis is simpel: Een yogapants en een t-shirt dat niet strak om je lichaam zit. Onder een wijd t-shirt kun je een sport-bh doen, wat ook erg fijn is voor jouw eigen comfort.

3 soorten broeken

Bij de broeken kan je 3 soorten onderscheiden, de baggy broeken, lekker los met vaak een laag hangend kruis. De “gekleurde, het kan niet gek genoeg” strakke broeken. En de gewone zwarte broek met een iets wijd pijpje.

Yoga beoefen je vrijwel altijd op blote voeten, maar er zijn ook speciale yogasokken. Met deze sokken heb je meer grip op gladde ondergronden. Deze sokken zijn erg fijn voor de opwarming. Daarna kun je er natuurlijk voor kiezen om ze uit te doen.

Na de yoga is er een eindontspanning om te ontspannen en je spieren te stretchen. Een vestje is dan ook geen overbodige luxe. Een vest kan je ook tijdens de yoga aandoen als je veel stil zit.

#3 Yogablok

Herken jij je hierin? Om je heen kijken en je afvragen of je de enige bent die niet lenig is? Je bent zeker niet de enige! Een yogablok kan jou daarom helpen om yogahoudingen wel te kunnen doen, zie het als een hulpmiddel. Het blok ondersteunt je waar je dat wil zodat je veilig “moeilijkere” houdingen kan aannemen. Er zijn verschillende soorten yogablokken, van groot naar klein en ze zijn van diverse materialen gemaakt. Hier kun je een leuke aanbieding vinden voor yogablokken gecombineerd met een yogariem.

#4 Yogariem

Een yogariem kun je gebruiken om specifieke lichaamsdelen te ondersteunen en makkelijker bij elkaar te houden. Voor nieuwe houdingen is de riem erg fijn. Zo kan je de houding oefenen zonder moeite te hebben met bijvoorbeeld je voeten bij elkaar te houden. Met het hulpmiddel kun je alsnog de houding aannemen en word je flexibeler waardoor je de uiteindelijk de houding kan beoefenen zonder de riem.

#5 Meditatiekussen

Een meditatiekussen maakt het comfortabeler om voor een langere tijd zithoudingen aan te nemen. De meeste meditatiekussens zijn rond, maar er zijn veel soorten dus je hebt keuze genoeg. Door het kussen komen je rug en nek in de juiste positie.

#6 Deken

Een simpel dekentje kan toch van toepassing komen. Je kan hem oprollen zodat het lichaamsdelen zoals je hoofd of onderrug goed kan ondersteunen. De deken kun je ook tijdens de eindontspanning gebruiken om warm te blijven.

#7 Yoga handdoek

De yoga handdoek is een aanvulling op je yogamat. De handdoek heeft dezelfde afmetingen als een yogamat en kun je dus in combinatie met de mat gebruiken. Om je yogamat zo schoon mogelijk te houden is de handdoek een hygiënische aanvulling. De speciale yoga handdoek zorgt ervoor dat je meer grip hebt, ook tijdens het vele zweten. Als je geen eigen yogamat hebt is een yoga handdoek ook erg fijn. De handdoek kan je ook als vervanger gebruiken voor een mat als je het thuis wil beoefenen.

#8 Yoga bal

Een yoga bal kan je voor veel dingen gebruiken, er alleen al op zitten doet wonderen voor je houding! De bal wordt vaak gebruikt voor oefeningen die te maken hebben met je balans. Zo kun je makkelijk thuis je balans oefenen en je houding verbeteren. De bal kan je ook gebruiken als hulpmiddel tijdens cardio oefeningen!


Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl