Fitness Gezin MOVE Sport feiten

Liever thuis trainen? Lees deze tips

thuis trainen

Last Updated on: 12th april 2023, 09:45 am

De wereld staat nu al een tijdje op zijn kop door corona en we zitten met z’n allen vaker en langer thuis. Niemand wil natuurlijk bewust besmet raken en daarom zoeken mensen steeds meer naar manieren om thuis te bewegen. Voor velen is het hierdoor de eerste keer dat ze trainen thuis en, hoewel dit allerlei voordelen heeft, je moet wel weten wat je doet. Lees daarom de tips hieronder om een beter beeld te krijgen van hoe je thuis trainen het beste kunt aanpakken.

Je kunt het beste alles trainen thuis

Het is altijd beter om je gehele lichaam te trainen thuis in plaats van alleen je favoriete lichaamsdeel. Je bovenlichaam trainen thuis is bijvoorbeeld prima, maar alleen als je dit combineert met een goede work-out voor je benen. Door je hele lichaam te trainen voorkom je namelijk niet alleen blessures, maar je zorgt er ook voor dat je spieren met elkaar in balans blijven en dat is wel zo gezond. Daarnaast verbrand je ook meer vet/calorieën met een zogenaamde “full body work-out” dan wanneer je alleen je buikspieren of armen traint thuis.

Waarom wil je eigenlijk thuis trainen?

Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende vraag, maar het is goed om hier even bij stil te staan. Wat wil je eigenlijk? Een betere conditie? Afvallen en gezonder leven? Spieren opbouwen? Je antwoord bepaalt voor een groot deel welke oefeningen je het beste kunt doen thuis en zelfs hoe je ze het beste kunt doen.

Een klein voorbeeld: stel je wilt afvallen. In dat geval is het beter om oefeningen met dumbbells te doen in plaats van dingen als push-ups en sit-ups, omdat trainen met gewichten meer calorieën verbrandt. Meer calorieën verbranden tijdens het trainen thuis betekent sneller afvallen en dat is precies wat je wilt in dat geval.

Begin lekker makkelijk

Thuis sporten hoeft niet ingewikkeld te zijn en je hoeft zeker niet een sportschool na te bouwen op zolder. Begin vooral lekker makkelijk. Met een setje van twee dumbbells kun je al je bovenlichaam trainen thuis maar ook de rest: buik, beenspieren, billen, kuiten, etc. Sowieso is het slim om met lichte gewichten te beginnen, omdat je eerst door moet krijgen hoeveel je spieren aankunnen. Misschien kan jouw rug niet zo veel hebben, bijvoorbeeld, terwijl een ander moeite heeft bij het trainen van de biceps thuis. Daarom is het verstandig om eerst dumbbell oefeningen thuis te doen en pas later over te stappen naar oefeningen met een barbell (een lange halterstang met zwaardere gewichten).

Trainen is voor iedereen anders

Natuurlijk zal je dezelfde spieren trainen als iemand anders bij het doen van een specifieke oefening, maar jouw lichaam reageert er misschien anders op. Dat is oké, want jouw lichaamstype (lichaamsbouw) is misschien anders. Ook zal je merken dat bepaalde oefeningen je beter liggen dan andere. De één traint liever zijn of haar benen met de Dumbbell Deadlift, bijvoorbeeld, terwijl de ander de voorkeur geeft aan de Dumbbell Squat. Probeer daarom meerdere oefeningen uit per spiergroep totdat je eentje vindt die bij je past. Soms duurt dat een paar weken, maar ook dat is oké zolang je uiteindelijk maar je doel bereikt.

Eerlijkheid duurt het langst bij het thuis trainen

Wees eerlijk tegen jezelf voor, tijdens en na het trainen:

  • Als je iets niet weet, vraag het dan aan iemand die er meer verstand van heeft.
  • Oefeningen maar half doen, afraffelen of een hele training overslaan doe je zelf. De gevolgen moet je dan ook accepteren.
  • Wees tegelijkertijd niet te hard voor jezelf, want afvallen doe je niet in een dag. Het duurt meestal een paar weken voor je de eerste resultaten ziet, dus heb geduld.
  • Vind je “fun” in elke training thuis. Als je bewegen leuk gaat vinden beweeg je meer, dus ga vooral op zoek naar dingen die het leuker maken: energieke muziek, een toffe outfit, trainen met kettlebells i.p.v. dumbbells, een 30 dagen challenge, etc.

Waar wacht je nog op? Ga lekker thuis sporten en werken aan je doel. Met behulp van de tips hierboven gaat het je zeker lukken. Succes!

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer. Gezondblog bestaat al meer dan 10 jaar en is inmiddels een bekende naam in het 'online gezondheidslandsschap'. Onze redacteuren voorzien de website al jarenlang met informatie over de nieuwste trends op food en move gebied en geven hun deskundige mening.

Bekijk ook eens onze Twitter en Facebook pagina!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl