EAT

Op vakantie in Toscane: gezond & lekker!

We zijn net weer terug van een paradijs op aarde…. het adembenemende Toscane. Juist prachtig om te bezoeken in het voorjaar of de herfst, wanneer de natuur op zijn mooist is en de temperatuur aangenaam.

We hebben genoten van de prachtige landschappen en de echte Italiaanse eetcultuur. Want dat kunnen ze, die Italianen, eten! En voor je het weet ben je 5 kilo zwaarder. Dat was deze keer niet het geval, want op ons vakantieadres weten ze alles over gezond eten!

Tafelen met het hele gezin

Martijn en Angelique Bak zijn zo’n 4 jaar geleden met hun jonge gezin verhuisd naar het prachtige Toscane. Daar zijn ze hun nieuwe leven gestart op het landgoed van het eeuwenoude Partingoli. Tussen de wijngaarden en op een prachtige heuvel op een kwartiertje van Florence leven en werken zij. Naast dat zij stijlvolle, authentieke appartementen voor het gehele gezin verhuren, kun je af en toe meegenieten van Martijn zijn kookkunsten. Gezellig tafelen met het hele gezin waarbij er alleen maar streekproducten op tafel komen en uiteraard uit het seizoen!

Huisgemaakte limoncello en wijn van eigen wijngaard

eigengemaakte limoncelloTwee jaar geleden heb ik al kennis mogen maken met hun eigengemaakte limoncello en die is werkelijk verrukkelijk! Wat zo ontzettend leuk is, is dat Martijn zelf de limoncello maakt van de citroenen die op het landgoed groeien. En dan voelt zo’n drankje tijdens je vakantie toch net wat verantwoorder ;).

De eigen wijngaard zorgt elk jaar voor een mooie druivenoogst. En als je dan ’s avonds met uitzicht op diezelfde wijngaard zo’n heerlijk wijntje drinkt, kan geen enkele wijn dat overtreffen.

Hadden we hier maar zo’n groentenafdeling

De keuken van ons appartement was zo volledig uitgerust (zelfs een grillpan), dat je ook zelf aan het koken slaat tijdens je vakantie. Zeker na het bezoeken van de gemiddelde supermarkt in Italië. Bij het zien van de groenten en fruitafdeling maakte ik nog net geen dansje. Zoveel keus en alles ziet er prachtig uit. En dan bedoel ik niet perfect. De paprika’s zijn uit de kluiten gewassen misvormde kegelvormige dingen, maar die smaak…. Wat opvalt is dat men hier niet de groenten of het fruit selecteert op perfecte kleur en vorm, maar dat het in de winkel ligt zoals het van het land komt. En dat proef je! Ik heb dan ook met veel enthousiasme gekookt op mijn vakantieadres.

Pasta ongezond?

Martijn en Angelique letten, net als wij, op de suikers. In een pastacultuur wel een uitdaging, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Zo eten zij ’s middags pasta (met verse kappertjes, ansjovis, tomaten en oh, nog zoveel lekkers) en kiezen ze ’s avonds vaak voor vlees en groenten. En Martijn kookt uiteraard niet met zakjes saus, hooguit voor de grap. De pasta die hij bereidt is met eerlijke seizoensproducten gemaakt, gezond en vult goed voor de hele dag. Hierdoor ben je ook minder geneigd een tussendoortje te eten waar vaak wel weer veel suikers in zitten. En dan is het dus helemaal niet zo ongezond om een bordje pasta tussen de middag te eten.

Leuke vorm van lichaamsbeweging

Onze bezoeken aan Florence en Sienna zorgden al voor flink wat lichaamsbeweging. In Sienna vooral een flinke klim en afdaling, maar dat was het meer dan waard: een betoverende stad! En ook daar kun je gewoon gezond eten. Uiteraard zochten we daarvoor niet een eetgelegenheid aan het welbekende plein, maar een leuk restaurantje in een straatje achteraf waar veel inwoners leken te zitten. Daar heb je dan ook een goede gezonde maaltijd, voor heel weinig.

Nog 100 redenen om Toscane te bezoeken

Lijkt je het ook heerlijk om te verblijven op dit eeuwenoude landgoed en die eigengemaakte limoncello te proeven? Neem eens een kijkje op hun site: www.partingoli.com. Daar vind je nog wel 100 redenen om Partingoli te bezoeken.

Over de auteur

Majella Loef

Met een jong gezin, energiek werk en een drukke man met eigen bedrijf is het soms lastig de balans te vinden voor je gezondheid. Ik probeer me door het woud aan gezond en ongezond eten, sport en alle vitamines en superfoods een weg te vinden. Hier lees je mijn ontdekkingen en ervaringen op het gebied van gezond leven.

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken