Duurzaamheid LIFE Mindfulness

Hoe je meer rust kan creëren in jouw dagelijkse leven

Hoe creëer je rust
Hoe creëer je rust

Last Updated on: 12th april 2023, 10:13 am

Drukke werkdagen, telkens maar op die telefoon, sociaal leven, misschien wel kids, juist, erg druk allemaal. Maar het is zo belangrijk om ook voor jezelf rust te nemen, dingen voor jezelf te doen, dingen alleen te ondernemen, jezelf te verwennen, je snapt het idee. En natuurlijk snap ik dat het onmogelijk lijkt om rust te nemen maar het is makkelijker dan gedacht en het zit vaak al in de kleine dingetjes.

Rust en Stress

Stress, we hebben er allemaal wel eens last van. Teveel druk op je werk of door omstandigheden, het is in ieder geval geen fijn gevoel om stress te hebben. Vaak nemen mensen stress mee naar huis van het werk of van mensen over. Je stresst je over de problemen van een ander, of die ene opdracht die je op tijd af moet op je werk. Probeer daarom als je thuis bent dit van je af te schudden. Een dagboek bijhouden om alles van je af te schrijven of yoga om tot rust te komen, vindt een manier waarop jij tot rust kan komen en wat voor jou het prettigst werkt.

Teveel om aan te denken

Weekplanner
Weekplanner

Ken je dat? Een overvolle agenda of juist alles proberen te houden. Eerst een verjaardag, met die bijkletsen, dan naar de kapper, dan de kinderen weg brengen etc. En wanneer heb je dan nog tijd om je boodschappen te halen?! Ten eerste, als je zo’n druk leven hebt is het verstandig om een weekplanner aan te schaffen of een uitgebreide agenda. Ruimte om dingen te plannen, per tijdstip, per dag, en misschien ook nog wel belangrijke notities die je niet mag vergeten. Het werkt goed om dingen op te schrijven, zo hoef je er niet steeds meer over na te denken. Maak bijvoorbeeld elke zondag een planning voor de komende week. Wanneer ga je boodschappen doen? Wanneer heb je afspraken staan? En vooral, wanneer heb je tijd voor jezelf?

De telefoonverslaving…

Rust creëren voor jezelf
Rust creëren voor jezelf

We kunnen er allemaal omheen draaien, maar toch zijn heel veel mensen verslaafd aan zijn/haar telefoon, het heeft zelfs een naam FOMO (Fear Of Missing Out). Maar je bent helaas niet de enige tegenwoordig. Toch is het niet goed voor je, de hele tijd de kijken op dat scherm, al die stralingen, en je vergeet ook vaak dat er nog een leven buiten dat scherm is. Daarom is het voor jezelf handig om wat dingen aan te houden om op een redelijke manier wat minder op je telefoon te zitten.

  • Zet hem af en toe op stil of helemaal uit

Zo word je niet gestoord wanneer je gezellig met het gezin een spelletje aan het doen bent, of als je je boek aan het lezen bent. Je hebt even geen idee wat er online gebeurd en dat is goed. Gun jezelf even die rust, al is het maar even een uurtje.

  • Verminder de stralingen

De stralingen die van je telefoon afkomen zijn niet goed voor je gezondheid. Als je voor het slapen nog even wat wilt checken en hem dan op je nachtkastje legt, ben je tijdens het slapen alsnog omringd met de slechte stralingen. Zet hem op vliegtuigstand of helemaal uit zodat je die stralingen niet om je heen hebt.

  • Kijk op vaste tijden op je telefoon

Het klinkt misschien wat onrealistisch, want wanneer weet je nou wanneer iemand je een berichtje stuurt of zijn status update? Maar toch kijkt een gemiddelde smartphone-gebruiker tot wel 221 keer per dag! Dit is zo veel terwijl het helemaal niet nodig is maar komt door je verslaving! Kijk bijvoorbeeld alleen in je pauzes, en bijvoorbeeld 5 keer tussendoor.

  • Alleen wanneer het belangrijk is

Vaak kijk je onbewust even of je nog iets mist, terwijl er niks nieuws is. Probeer dan alleen op je telefoon te gaan wanneer je echt iets wilt zoeken, of echt iets wilt zeggen tegen iemand. Zo verminder je al behoorlijk het aantal kijken, let maar op! 😉

Denk aan jezelf!

Rust creëren voor jezelf
Rust creëren voor jezelf

Je moet ook aan jezelf denken, of om jezelf. Doe geen dingen waar je totaal even geen zin in hebt. Een avondje voor jezelf is ook lekker. Maar ga vooral niet over je eigen grens heen. Als het je even teveel wordt geef er dan ook aan toe en nemen rust. Lekker een filmpje kijken, of een maskertje opdoen, of allebei 😉

Yoga is ook goed voor je om tot rust te komen. Je kan meedoen met groepslessen of je kan het ook gewoon thuis doen. Ook een boek lezen brengt je echt even in ruststand. Een verplicht uurtje om lekker in dat boek te duiken waar je nooit tijd voor vrij maakt of alleen op vakantie. Ook thuis is het leuk om een boek te lezen.

In dit artikel kun je meer lezen hoe ik tijd voor mezelf creëer.
Hoe zorg jij ervoor om rust te creëren in je dagelijkse drukke leven?

Over de auteur

Evelina Zinger

Naast het bloggen over alle thema's rond gezond leven coach ik ook (individueel en in groepsverband) over bewustwording in de breedste zin van het woord en geef ik workshops en lezingen. Deze combinatie geeft me heel veel voldoening.

In mijn vrije tijd lees ik graag: spirituele boeken met thema’s over bewustwording zoals: alles heeft een reden, je kunt overal van leren etc. maar ook management boeken (in de trant van: Hoe haal ik het beste uit mezelf, ondernemen met passie etc.). Ook ik leer elke dag weer bij en dat deel ik graag via Gezondblog!

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Lees meer over de redactie van Gezondblog.nl