Cardio Hardlopen MOVE Sport feiten

Val je echt af met fitness trackers?

afvallen fitness trackers

Last Updated on: 17th januari 2021, 12:47 pm

Voor tientallen mensen is het een grote wens om af te vallen. Ze proberen op allerlei manieren de nodige kilo’s kwijt te raken. Naast een gebalanceerd dieet en veel sporten zijn zogeheten ‘fitness trackers’ op dit moment erg populair. Maar is dit gadget ook daadwerkelijk effectief? Wetenschappers  van de Universiteit van Pittsburgh onderzochten het.

Wees bewust en doe onderzoek
Het is belangrijk om bewust een product aan te schaffen. Tegenwoordig wordt zelfs kunstmatige intelligentie ingezet om producten te vergelijken. Consumentensite Bestenu.nl is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk kun je zelf ook veel doen. Zo is het belangrijk om je goed in te lezen. Ben je van plan om een fitness tracker te gebruiken om af te vallen? Dan is het een goed idee om een aantal studies door te lezen over het effect van deze trackers.

Studie van twee jaar
Voor de Amerikaanse studie van de Universiteit van Pittburgh werden in totaal 471 mensen opgetrommeld in de leeftijdscategorie 18 tot 35 jaar. Zij hadden last van overgewicht, en een BMI tussen de 25 en 40. Ruim 2 jaar lang liepen zij rond met fitness trackers. Dit zijn polsbandjes die een persoon aanzetten om vaker te bewegen, bijvoorbeeld door te gaan hardlopen. Alle onderzoeksdeelnemers waren van plan om flink af te vallen. Ze volgden daarvoor een speciaal dieet, een speciaal programma met genoeg ondersteuning en gebruikten natuurlijk een fitness tracker.

Twee groepen
Na een halfjaar werd de groep in tweeën verdeeld. Een groep vervolgde daarbij het dieet, terwijl de andere groep naast het dieet een fitness tracker om de pols bevestigd kreeg. Vervolgens ging men hardlopen of thuis trainen. De fitness tracker diende ter ondersteuning van het programma. Ook vond men op de website nuttige adviezen over afvallen. Na 1 jaar en 1.5 jaar vonden het onderzoek tijd voor de laatste fase, namelijk het vaststellen van het gewichtsverlies van beide groepen. Daarna kwam het onderzoek ten einde.

Minder kilo’s kwijt met fitness-tracker
De onderzoekers trokken een aantal interessante conclusies. Zo blijkt dat de fitness-tracker weinig effect heeft tijdens het afvallen. Sterker nog, de groep zonder het polsbandje verloor meer kilo’s dan de groep met het polsbandje. Zo raakte de groep met de fitness tracker gemiddeld 3.5 kilo in 2 jaar kwijt. De groep die de fitness tracker niet gebruikte lag het gemiddelde gewichtsverlies op 5.9 kilo. Het onderzoek toont aan dat er betere manieren zijn om te vallen dan de fitness tracker. Een gezond dieet en veel sporten is bijvoorbeeld veel effectiever.

Fitness-tracker slechts kort gebruikt
De vraag is natuurlijk waarom fitness trackers uiteindelijk weinig nut hebben. Dit komt door het feit dat een aantal mensen met overgewicht het niet lang volhielden om veel te bewegen. Ze gooien daardoor de fitness tracker, ondanks de goedbedoelde adviezen, redelijk snel aan de kant. Dus helpt het om af te vallen met een fitness tracker? Ja en nee. Het helpt, maar vaak slechts voor een kortere periode.

afvallen fitness trackers

Over de auteur

Gezondblog Redactie

De redactie van Gezondblog plaatst dagelijks informatieve artikelen over gezonde voeding, gezond leven, mindfulness en work life balance en nog veel meer.

Reageer

Klik hier om een reactie te plaatsen

Gezondblog.nl

Gezondblog wil lezers stimuleren voor een gezondere en bewustere ‘lifestyle’ met als doel dat je je lekker in je lijf gaat voelen.

Het gaat er in onze beleving om dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet van binnen en van buiten. En dat er een goede balans is tussen werken en ontspannen en tussen gezond eten en bewust genieten.

Artikelplaatsing op Gezondblog?

Gezondblog bereikt de doelgroep die gezondere en bewustere keuzes willen maken. Wil je een artikel plaatsen? Neem dan contact op met: evelina@gezondblog.nl

 

Zijn wij al vrienden?

Facebook Pagelike Widget
KokenKoken